Tocmai s-a publicat rata anualizată a inflaţiei din SUA pentru luna august şi pare să se fi diminuat: de la 5,4% în iulie, la 5,3% în august. Însă 1,3%, cifra inflaţiei din august 2020 în SUA, nu a fost prea mică raportat la ultimii 20 de ani. Poate să fi fost, eventual, cu 0,7% sub media ultimilor ani din cauza pandemiei. Dar dacă scădem din 5,4% acel 0,7%, rezultă o inflaţie de 4,7%. Iar aceasta nu mai poate fi legată de efectul pandemiei la nivel socio-economic. O inflaţie reală de aproape 5% este foarte mare pentru ultimii 20-30 ani. Aşa cifră nu s-a mai văzut din vara anului 2008. Încetul cu încetul, oamenii încep să înţeleagă faptul că, vorba partenerilor strategici, "inflation is here to stay".
Eu n-am nimic împotriva inflaţiei. Cu toate că pentru foarte mulţi reprezintă o problemă serioasă, mai ales în ceea ce priveşte costurile la energie şi alte materii prime, inflaţia este mai bună decât alternativa acesteia: este vorba de lipsă de bani şi şomaj. Inflaţia este eminamente un fenomen monetar, mai precis este consecinţa creşterii masei monetare. Până în 2020, creşterea masei monetare nu prea a generat o inflaţie semnificativă, deoarece, în principal, China avea capacitatea să absoarbă excesul monetar al lumii prin sporirea capacităţii sale de producţie.
Apoi, până de curând, la nivelul intervenţiilor monetare a funcţionat şi reducerea dobânzilor. Doar că în contextul în care dobânzile au ajuns la zero sau chiar sub zero în unele cazuri, această variantă de stimulare a economiei a dispărut. Drept consecinţă, după 2020 s-a acţionat mai serios pe partea fiscală. Mai precis, s-a mers mai mult pe deficit bugetar la niveluri fără precedent pentru o perioadă de pace, cu scopul stimulării economice în timpul pandemiei.
Acum, însă, a devenit clar că aceste creşteri ale masei monetare nu mai pot fi absorbite de economia Chinei, deoarece preţurile din China au început să fie competitive (mai apropiate) de cele din ţările dezvoltate. Pe scurt, chinezul s-a tot scumpit în ultimii 20-30 de ani, astfel încât din multe puncte de vedere a ajuns aproape la fel de scump ca occidentalul.
Ştiu că mai este cale lungă, şi chinezul mai are loc să se scumpească. Acesta este încă un motiv că moderarea inflaţiei la nivelul vechilor vremuri o să fie complicată, spre imposibilă, într-un viitor prea apropiat. Nu mai avem nici China ieftină, şi nici vreo altă economie care să înlocuiască efectul vechi de sporire a productivităţii din China.
În lipsa unei Chine ieftine, guvernele care vor merge pe deficite bugetare mari vor avea parte de inflaţie mare. Aşa este şi normal. Expansiunea fabuloasă a productivităţii Chinei din ultimii 30 de ani a creat de fapt o anomalie, de pe urma căreia s-a bucurat toată lumea, prin acces la produse ieftine. Însă această expansiune a ajuns la stadiul în care să genereze un efect opus: adică să ducă mai degrabă la scumpiri. Din producători, chinezii au devenit mari consumatori.
Se poate spune că, de fapt, China a sponsorizat consumul în restul lumii ca să se poată ridica economic şi această politică a şi avut efectele dorite. Restul lumii a consumat ceea ce a produs China, plătind producătorii chinezi. Prin consecinţă, chinezii s-au îmbogăţit. Şi au început să consume. Acest lucru înseamnă şi va însemna inflaţie. Economia lumii devine mai competitivă. Cine se adaptează se descurcă şi cine nu reuşeşte va rămâne în urma competiţiei pentru resurse, naturale şi umane.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.09.2021, 00:29)
...
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.09.2021, 00:36)
...
3. Când produci un ou in ogradă
(mesaj trimis de Anonim în data de 20.09.2021, 03:48)
Când produci un ou in propria ogradă se întâmplă mai multe lucruri simultan - nu ai nicio inflație, nu plătești TVA la stat, nu știi că a venit COVIDu, nu știi cine-i Catzu
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.09.2021, 17:52)
eh, autosuficienta asta in economia circulara ....
si cand ai nevoie de un kil de faina?
nu dai 4 oua pe un kil de faina la vecinu care are moara?
si uite asa reapare economia si reapar relatiile socio-economice.
si pac! de dupa gard apare si fiscul ... cu Citu de mana :)
si uite asa tiptil-tiptil pasim in modernitate
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 06:45)
se da exemplu urmator:
1. inflatie 2% anul 1
2. inflatie 4% anul 2
Cu cat a crescut inflatia?
Cu 100%
Inflatia devine dubla la sfarsitul anului 2!!! - si ramane in piata impregnata in bunuri si servicii atat timp cat si govul va adopta politici de mentinere in sus a preturilor nominala (pentru recuperari de taxe si impozite in crestere).
semnat comenturi “cretine”
4.1. Stagflație (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Campanella în data de 20.09.2021, 12:45)
Din păcate, ne așteaptă o inflaţie deschisă (5-10% pe an), şomaj şi stagnare economică, care sunt caracteristici ale "stagflaţiei". Se vorbeşte tot mai des de apariţia acestui fenomen, o inflaţie anuală de până la 10%, o rată a şomajului ridicată şi o stagnare a economiei (în previziunile optimiste).
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 15:49)
Pe axul timpului.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 07:35)
Foarte corecta observatia domnului Madadi, cu China. ”Corporatia SUA-China” despre care scria Niall Ferguson in ”Ascensiunea Banilor” s-a cam terminat si asta va duce treptat la cresterea preturilor produselor. S-a cam terminat cu produsele ieftine bazate pe munca prost platita a chinezilor. A devenit mult mai scump si sa transporti marfa din Asia si asta genereaza inflatie in plus.
Va genera inflatie si lupta haotica cu incalzirea globala, in care lucruri bune se amesteca cu lucruri absolut irationale si in care companiile energetice listate au devenit o tinta facila si platesc pentru excesele tuturor.
Pe de alta parte, am avut o forta deflationista uriasa in ultimii 30 de ani si care a generat un salt urias de productivitate in tarile dezvolatate, raspandirea computerelor si mai apoi a internetului. Au fost automatizate majoritatea proceselor de business, incepand cu contabilitatea, procesele industriale, stocuri, marketing si acest proces urias de automatizare a generat deflatie. In acest moment insa, cred ca putem spune ca explozia de productivitate a fost absorbita si efectul deflationist al automatizarii se stinge.
Am avut apoi in ultimii 30-40 de ani si un alt proces deflationist urias, demografic, scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei in tarile dezvoltate. Acest proces deflationist inca nu s-a terminat. Oamenii in varsta consuma mai putin, iar o populatie in scadere, evident, consuma mai putin.
Acest cred ca este principalul motiv pentru care dobanzile mici ale bancilor centrale nu au reusit sa genereze inflatie in tarile dezvoltate in ultimii 20-25 de ani (pentru ca am mai avut un episod cu dobanzi mai mici si inainte de criza dotcom din 2000).
Cred ca in anii urmatori vom asista la niste miscari tectonice la nivel macro, in care inflatia se lupta cu deflatia, in care fluxurile de productie si comerciale se muta din China inapoi in tarile dezvoltate pentru ca este deja mai ieftin sa produci local. Sunt si cel putin 2 motive geopolitice pentru care SUA vor repatria procesele de productie, primul, China presedintelui Xi a devenit mult mai imprevizibila ca sa nu zic agresiva, si doi, trebuie stinse curentele populiste interne care se bazeaza pe faptul real ca oamenii si-au simtit amenintate locurile de munca si munca in general a devenit tot mai prost platita. In SUA, dar nu numai, din excesele FED au castigat cei care au detinut active (imobiliare si actiuni) si cei care traiesc din rente, dar omul simplu care munceste din greu nu a simtit mare lucru din cresterea economica uriasa din ultimii ani.
5.1. Pai nu trebuia? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 20.09.2021, 07:40)
Pai nu trebuia să muncească roboții iar oamenii să frece duda in 2021, nu așa profețea masonu de Alvin Tofler prin anii 80?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.09.2021, 17:54)
lacomia proprietarilor de capital investit e mare.... asa ar fi trebuit sa fie... daca nu apareau fenomene de ...eficientizare a capitalului uman (tradus in viata reala prin : "munceste gloaba, 'tu-ti neghina ma-tii! ...ca te dau afara! ")
a fost o eroare a lui Alvin ... a uitat ca oamenii sunt .... neoameni si egoisti si ai naibii .
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 08:53)
Nu sunt de acord cu afirmatia " inflaţia este mai bună decât alternativa acesteia: este vorba de lipsă de bani şi şomaj"
Asta este mi se pare o dezinformare propagata original de bancherii centrali. Nu sunt doar doua alternative:
- inflatie mare
- lipsa bani si somaj (fenomene care se prezinta in stagflatie dar si in deflatie)
Exista si crestere economica cu inflatie redusa, daca ar exista bancheri centrali cu verticalitate si responsabilitate. Dar tampitii din ultimii 10-15 ani au impresia ca vor sa anuleze ciclurile economice. Sa nu mai existe recesiune decat daca iti pica un meteorit in cap sau un virus pe planeta. Altfel, recesiunea este abolita. Cum? Prin tiparirea fara acoperire in bunuri si servicii prezente.
6.1. Binele nu este o alegere (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Anonim în data de 20.09.2021, 12:33)
Binele nu este o alegere. Tre sa alegi dintre doua rele, răul cel mai mic, nu ai învățat lecția?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 13:50)
Imi este greu la lectia asta. Inca nu ma duce capul.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 20:26)
ciclurile economice fara printare sunt in termeni reali:
egala cresterea cu egala caderea...
vorba aia “pe axul timpului”
Chiar si printarea nu reuseste sa anuleze total ciclu (doar cu variatii de 30-40% reduce din cadere) plus ca se aduna o nota severa de plata plasata in viitor cu socuri severe la 30 si cv de ani, la 60 de ani si la 80-90 de ani (exact cu iesirea finala din piata / viata a valului cel mai mare de populatie imbatranita / decedata; iar impulsurile pozitive sunt nasterire ca intensitate in crestere a valurilor de generatii noi, reusind astfel sa impinga prin depresii o alta crestere economica ce se va materializa la o distanta de 35-42 de anj de la data impulsului cel mai sever de nasteri).
Atentie impulsurile severe de nasteri se suprapun in tranzit si cu impulsurile severe in decese (pierderi populatie).
semnat comenturi “cretine”
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 20:35)
Exact! Ciclu, nominale circulate și stocuri pe generație nouă suprapusă pe impuls.
Pe axul timpului.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 15:08)
asta-i problena, nu covid
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.09.2021, 17:49)
pai sunt conectate astea.... covidul a rupt lanturile de productie-distributie generand .. inflatie (datorita micsorarii ofertei , nu datorita urcarii cresterii din senin)...
si ce misto ne era noua in atmosfera tihnita a deflatiei pana s-au gandit niste neghiobi sa puna in scena dramoleta ieftina si mincinoasa "au! ma musca de c*r virusul sufletului!"
7.2. erata (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.09.2021, 17:50)
* datorita urcarii cererii din senin...
iar imi da tzeapa auto-correctul din telefon :)
8. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 20.09.2021, 17:47)
copilashi, cantati cu mine:
Staaaagflaaaatiiiieeeee ... in curaaand! :)
dupa ce trece heart-beat-ul de pe graficele statisticienilor (cadere majora in trim2/2020, urmata de revenire majora mai apoi).
Si acum sopranele : STAAAGFLAAATIEEEEE! :)
Si acum baritonii: ... :))
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 20:36)
Tu le zici, tu râzi la ele.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2021, 21:48)
stagflatie din ascendent.
vezi inversarea y la bonduri (momentan tinde spre platou = aplatizare din varf pana la o alta corectie- pe romania)
semnat comenturi “cretine”