Inflaţia oficială a crescut peste aşteptări în iulie, cu o rată anuală de 15%

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 11 august 2022

CĂLIN RECHEA

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut peste aşteptări în luna iulie 2022, cu o rată anuală de 15%, nivel apropiat de maximul ultimilor 19 ani, după o creştere de 15,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%, după un avans de 1,2% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau temperarea creşterii anuale a preţurilor de consum până la 14,4%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 10,1%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Inflaţia oficială a crescut peste aşteptări în iulie, cu o rată anuală de 15%

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,1% în luna iulie 2022, de la 14,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 16,6%, de la 17,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%. Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,3%, de la 7,8% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

La nivelul produselor alimentare, preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 51,9%, după un avans de 49,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,7%. Preţul untului a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 3,73%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 21,7%, de la 17,5%. Preţul cartofilor şi-a temperat creşterea anuală până la 41,9%, de la 42,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 12,3%.

Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 70,1%, după o creştere de 89,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 8,2%, iar preţul energiei termice şi-a menţinut creşterea anuală la 23%. Preţul combustibililor şi-a temperat creşterea anuală până la 35,6%, de la 41,3% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 2%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a menţinut creşterea anuală la 13%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,46%, după o creştere de 0,78%, conform raportului de la INS.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,17% în ultimele 12 luni, iar dacă media lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 16,4% în septembrie 2022 şi de 17,6% în decembrie 2022.

Dacă rata medie lunară din 2022, de 1,5%, se va menţine până la sfârşitul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 19,5% în decembrie 2022.

Ultima prognoză a BNR arată o rată a inflaţiei de 13,9% în decembrie 2022, nivel care se poate atinge doar dacă rata medie lunară a inflaţiei va fi de 0,53% în ultimele cinci luni ale anului.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna iulie 2022 a scăzut cu 52% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Bun asa...

    Poate intelege lumea sa iasa la voot si sa voteze liberalii, psd si udmr, usr si mos Teaca... 

    1. degeaba. Mai bine ar vota un Tepes 2.0

    Sa traiasca imperialismul occidental !!!???

    O ducem din ce in ce MAI BINE. 

    Coloniile AFRICANE versus coloniile est EUROPENE 

    istoria se repeta (pacat ca putini o cunosc).

    15 % e fals sub valoarea reala , ca sa nu mareasca pensile cu rata inflatiei .sint multe , alimente , medicamente , combustibil , care sau dublat , triplat la pret , ce tot vorbim noi cu virgula .

    Cauzele inflației de la noi sunt deficitele cronice scăpate de sub control, finanțate de bănci și fonduri dirijate politic care nu vor sa vadă România în locul Greciei...încă se spera profituri frumoase aici dar mă tem ca paradigma s-a schimbat: nu mai avem ce oferi, nu mai avem labour ieftin și nici bine școlit. Cred ca după ce se va așterne praful peste Ucraina, se va așterne haosul în România cea default.

    intre vara 2023 si iarna lui 2024 banca centrala a americii va gripa / bloca piata de credit!!! (frana de mana cu pedala pe acceleratie in masarier ca pe urma sa schimbe viteza si sa ridice frana de mana in alergarea activelor ce vor cadea)

    somajul pe Romania urmeaza sa atinga cote inalte!!! risc ridicat chiar si de doua cifre! 

    s c cret 

    fed nu va salva fondurile de pensii (bondurile) pana nu se dezlantuie "iadul" in bursa si in piata de credit.

    urmatorul pivot se va face in deflatie dupa consumarea stagflatiei din ascendent si a dezinflatiei! 

    s c cret 

    1. ps: daca face pivot in dezinflatie iadul se propaga in randamentul bondurilor si se alege praful de increderea pensionarilor. un joc prea riscant zic eu!

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb