ING Bank nu va contesta avertismentul dat de Banca Naţională a României pentru neparticiparea la subscripţia publică de titluri de stat, denominată în euro din 14 august 2009, a declarat, ieri Mişu Negriţoiu, directorul general al băncii. Domnia sa susţine, însă, că modul în care s-a defăşurat emisiunea a fost "unicat", respectiv la o dobândă prestabilită (5.25%). "Dacă situaţia se va întâmpla de mai multe ori, banca se poate retrage dintre dealerii primari", a spus domnul Negriţoiu.
Domnia sa a explicat: "Există un regulament al BNR care spune că dealerii primari trebuie să oferteze la fiecare emisiune a Ministerului de Finanţe, cel puţin 10%. Toate emisiunile de până acum s-au făcut competitiv, adică dobânda a fost rezultatul confruntării cererii cu oferta. Participăm de fiecare dată la dobânda pe care o considerăm noi. De multe ori, Ministerul de Finanţe refuză ofertele. Acum, s-a întâmplat ceva unicat: dobânda a fost prestabilită. Nu ne-am încadrat şi ne-ar fi generat o pierdere substanţială. În condiţii similare, vom avea aceeaşi atitudine".
Domnul Negriţoiu a mai precizat că nu poate contesta avertismentul BNR pentru că este conform regulamentului.
Un dealer din piaţă ne-a declarat că de obicei emisiunile Finanţelor se adjudecă prin metoda preţului multiplu (n.r. vezi insert), însă că mai sunt şi excepţii şi că dealerii primari trebuie să şi le asume.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au putut fi contactaţi, ieri, pentru a comenta afirmaţiile şefului ING Bank.
Metoda preţului multiplu presupune alocarea titlurilor de stat pentru ofertele acceptate la preţul (pentru titluri de stat pe termen scurt) sau rata dobânzii (pentru titluri de stat pe termen mediu şi lung), oferite de investitori, până la adjudecarea completă a emisiunii. În baza ofertelor de cumpărare acceptate la preţuri sau rate ale dobânzii diferite se calculează un preţ sau o rată a dobânzii medii de adjudecare.