Eonomiştii ING Bank România şi-au schimbat punctul de vedere şi afirmă că nu se mai aşteaptă ca bani publici să fie folosiţi pentru a sprijini subsidiarele greceşti din România şi Bulgaria, după ce marţi estimau un posibil necesar de 2,5 miliarde de euro pentru băncile cu capital grecesc din România.
Revizuirea vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat miercuri că băncile din România cu capital grecesc sunt sigure, bine capitalizate şi supuse reglementărilor BNR, nu deciziilor de la Atena, dar, în caz de panică, Banca Naţională este pregătită să intervină cu toate instrumentele pe care le are la îndemână.
Potrivit şefului BNR băncile româneşti cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă din Grecia, iar liniile de finanţare de la acestea reprezintă 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii având scadenţă mai mare de un an.
Raportul ING Bank precizează însă că analiştii şi-au revizuit punctul de vedere, în lumina directivei UE, conform Mediafax.
Guvernul a aprobat, ieri, proiectul legislativ privind crearea unui Fond de rezoluţie bancară, transpunând o directivă europeană, potrivit căreia nu pot fi utilizate fonduri de stat pentru salvarea băncilor. Proiectul de lege mai trebuie să fie adoptat de Parlament.
Economiştii ING Bank mai precizează că guvernatorul BNR a adus argumente suplimentare, care întăresc punctul de vedere potrivit căruia băncile cu capital grecesc din România sunt bine situate pentru a face faţă unui Grexit fără a avea nevoie de ajutor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 03.07.2015, 02:00)
ce argumente suplimentare a adus guvernatorul? spune acelasi lucru de anul trecut, nu cred ca ing nu a auzit pana cum ... probabil ca ing a incercat o specula, era short pe leu si a incercat sa creeze panica sa-si poata inchide pozitiile