Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a declarat, azi, la o degustare de produse şi vinuri moldoveneşti, că Republica Moldova trebuie să îşi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export, după ce Rusia a interzis importurile de fructe şi vinuri din această ţară, potrivit surselor din presă.
"Dată fiind interzicerea importurilor de fructe şi vinuri din Republica Moldova de către Rusia, este necesar ca producătorii moldoveni să-şi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export", a declarat Thompson la un eveniment dedicat produselor moldoveneşti.
Oficialul american a precizat că SUA susţin ferm angajamentul Moldovei faţă de integrarea europeană, "cel mai bun drum către prosperitatea ţării".
"Vrem să continuăm să ajutăm Moldova să valorifice numeroasele oportunităţi noi. În Republica Moldova, Guvernul SUA a oferit asistenţă sectorului agricol inclusiv prin intermediul proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor, pentru a extinde şi îmbunătăţi intern şi internaţional producţia şi marketingul culturilor de mare valoare", a spus Thompson.
Reprezentantul american a apreciat faptul că fermierii moldoveni au înregistrat "mari progrese în asigurarea unei calităţi la standarde internaţionale a fructelor şi legumelor produse de ei", iar sectorul agricol a adoptat "tehnici de vânzare mai sofisticate pentru a vinde unor consumatori mai exigenţi".
"Ei sunt acum pregătiţi să crească stocurile de produse proaspete furnizate diverselor pieţe din UE, inclusiv România, şi din exteriorul UE. Ştim că România a susţinut aceste eforturi şi a preluat deja o parte din exporturile de fructe ale Moldovei din acest an", a mai spus Dean Thompson.
Ambasada SUA, Ministerul Agriculturii din România şi Ministerul Agriculturii din Republica Moldova au organizat, la Bucureşti, un eveniment dedicat vinurilor, fructelor şi produselor agricole moldoveneşti, în contextul interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă acestor produse în ultimul timp.
Alături de reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, ai ministerelor Agriculturii din România şi R. Moldova, la eveniment au participat producători moldoveni şi importatori în România, precum şi reprezentanţi ai producătorilor de echipamente americane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2014, 12:00)
Dar de ce insarcinatul cu afaceri a SUA in Romania se preocupa de R.Moldova? De ce, daca-l f...e grija de moldoveni, nu scrie un e-mail unei organizatii americane care se ocupa cu vinurile frantuzesti, pentru reorientare, ca pe moldoveni i-a reorientat catre .... ce oare? Romania de ce nu cumpara vinurile ce trebuiau livrate in Rusia si sa dea gaz gratis din "preamultul" nostru gaz? Fatarnicie si minciuna ce aduc numai neplaceri oamenilor simpli!