Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, convocat la MAE

Andrei Stan
Politică / 10 august 2015

Urmare interviului recent acordat de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, domnul Zákonyi Botond, cotidianului România Liberă, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat în cursul acestei dimineţi pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, domnul Nagy Károly Zoltán, care ţine momentan locul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, aflat în concediu, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul discuţiei, partea română şi-a exprimat dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zákonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare. În viziunea MAE, "acestea demonstrează, odată în plus, faptul ca partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relaţiei bilaterale şi fundamentele politico-juridice ale acesteia, şi anume Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat în 1996, şi Declaraţia de Parteneriat Strategic, semnată în 2002."

Partea română a reiterat apelul ferm ca această relaţie bilaterală să fie tratată cu maximă responsabilitate, în virtutea principiului bunei vecinătăţi şi a statutului comun de state membre UE şi NATO.

În mod special, MAE a subliniat caracterul complet inadecvat al declaraţiilor din perspectiva raportării la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat în statul de reşedinţă, mai ales în ceea ce priveşte aprecierile inacceptabile şi lipsite de deferenţă la adresa Prim-ministrului României.

De asemenea, a fost subliniat faptul că aceste declaraţii nu reflectă adecvat stadiul discuţiilor bilaterale pe temele invocate în interviu.

În acest context, au fost reiterate poziţiile MAE faţă de postarea pe contul de Facebook al premierului ungar a unor simboluri revizioniste, promovarea lor de către şeful guvernului ungar nefiind în conformitate cu cadrul juridic şi politic bilateral.

Totodată, au fost amintite reprezentantului Ambasadei Ungariei la Bucureşti elementele de actualitate, nerelevate, din păcate, în interviu, privind respectivele teme, inclusiv prin trimitere la concluziile, agreate de comun acord, ale vizitei ministrului român al afacerilor externe la Budapesta, din 7 mai 2015. Astfel, partea română a reamintit stadiul la zi al discuţiilor bilaterale pe temele de interes economic, respectiv în domeniul asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Pe palierul cooperării economico-sectoriale, s-a menţionat faptul că o serie de proiecte recente au fost materializate la iniţiativa părţii române, cum este reluarea, în iulie 2014, a lucrărilor Comisiei economice mixte, după o întrerupere de patru ani.

Pe cale de consecinţă, s-a arătat că, deşi este clamat interesul Budapestei pentru realizarea unei infrastructuri de transport de care să beneficieze deopotrivă România şi Ungaria, din declaraţiile Ambasadorului Ungariei lipsesc referirile la proiectul recent finalizat privind conexiunea autostrăzilor A1-M43, la a cărui inaugurare a participat Prim-ministrul României, subliniind în acest mod importanţa pe care România o acordă proiectelor de acest fel. Cele "10 drumuri transfrontaliere" care ar urma să lege cele două state sunt, conform dispoziţiilor Acordului interguvernamental privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, drumuri de interes local (destinate traficului de persoane şi de mărfuri până în 3,5 t), precum şi piste de biciclete, semnificaţia economică a acestora fiind redusă, raportat la eforturile financiare care ar trebui investite pentru deschiderea acestor drumuri traficului în regim permanent. Referitor la cooperarea în domeniul energetic, partea română a reamintit cooperarea pentru realizarea proiectelor de conectare a reţelelor de gaze, în cadrul Grupului la nivel înalt pentru conectivitate în domeniul gazelor naturale în Europa de Centrală şi de Sud Est (CESEC). A reamintit, de asemenea, că, în privinţa finalizării gazoductului Arad - Szeged, cele două părţi colaborează strâns, prin Transgaz şi FGZS (compania ungară omoloagă, membră a grupului MOL). Cele două companii au încheiat un acord tehnic în scopul promovării unui proiect de investiţii comun din fonduri comunitare, prin programul Proiectelor de Interes Comun, care vizează elementele de infrastructură necesare pentru asigurarea creşterii capacităţii actuale de livrare de gaz în curs reversibil, până la 1,75 miliarde mc pe an, la punctul Csanádpalota.

În ceea ce priveşte chestiunea minorităţilor naţionale, a fost reiterat interesul părţii române pentru reluarea cât mai rapidă a discuţiilor în cadrul Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, partea română fiind în aşteptarea invitaţiei promise de partea ungară, de continuare la Budapesta a dialogului la nivel de co-preşedinţi ai Comitetului. Aşa cum a fost evidenţiat de partea română în repetate rânduri, Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale este singurul for de dialog convenit între părţi pentru a aborda probleme de această natură. "Abordările unilaterale sunt de natură să afecteze relaţia bilaterală şi climatul de înţelegere inter-etnică", se mai arată în comunicat.

Nu în ultimul rând, partea română a atras atenţia că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu "o imixtiune în afacerile interne ale României." A evidenţiat că autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constituţional român în vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene în materie de minorităţi, fiind de altfel excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de bază).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Interviul merită citit de pe RL. Iată căteva exemple:

     

    "Reporter: Totuși, Vladimir Putin, în Europa, a fost primit doar la Budapesta, după ce a luat Crimeea. 

    B.Z.: A fost o vizită programată cu mult timp înainte." 

     

    Putin a făcut câteva vizite (după mar 2014) în Europa, la invitația gazdelor, deci vizite oficiale: 

    - 5-6 iun 2014, sărbătorirea D-day în Franța, vizită oficială 

    - 24 iun 2014, vizită oficială în Austria 

    - 16 oct 2014, vizită oficială Serbia 

    - 17 oct 2014, participare ASEM, Italia 

    - 17 feb 2015, vizită oficială Ungaria 

    - 9-10 iun 2015, vizită oficială Italia Expo 2015 și la Vatican 

     

    "Când Viktor Orban a spus că relațiile româno-ungare s-au deteriorat după 2012, el a dat vina de fapt pe politicienii români care ar fi jignit Ungaria. Ați putea să ne dați câteva exemple în acest sens? 

    B.Z.: Aș putea să vă dau multe exemple, pentru că la un moment dat am început să colecționez declarațiile publice ale părții române. Ar putea fi vorba despre o dezbatere între dreapta (Partidul Popular European) și stânga (Partidul Socialist), dar după părerea mea aceasta nu este de natură ideologică. Cu toate că în 2012, când dreapta a pierdut guvernarea, unul dintre subiecte a fost autonomia UMF Târgu Mureș, acceptată de cei care au plecat de la putere, dar respinsă de cei care au venit. Așa și-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, și Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, și naționalist, antieuropean, pentru rolul ­celălalt. 

     

    Victor Ponta este un obstacol în calea bunelor relații româno-ungare? 

    B.Z.: Nu, nu cred că e un obstacol. Nu e treaba mea să spun că guvernul român respinge cooperarea dintre cele două țări, dar există senzația că face pași înapoi." 

     

    Aici are dreptate ungurul. Ponta a făcut astfel de gafe. 

    17 mar 2015, Ponta: “Nu vreau sa discut despre un vecin dar cred ca pozitia Ungariei fata de Rusia nu este doar un motiv de ingrijorare pentru Romania, ci ar trebui sa fie o chestiune discutata la nivel european”. 

     

    "Când credeți că s-ar putea ajunge la acest fel de autonomie în România? 

    B.Z.: Nu știu, e o chestiune de negocieri. Reprezentanții Ținutului Secuiesc trebuie să aibă propuneri clare, cum ar fi de exemplu, proiectul de lege elaborat de UDMR anul trecut. Când vor avea suficiente argumente pentru a-i convinge pe politicienii români e greu de anticipat. Au trecut deja 25 de ani de la căderea comunismului și nu s-a întâmplat nimic. 

    Credeți că mai e nevoie de încă 25 sau mai mult? 

    B.Z.: Vor primi autonomie când se vor purta ca niște oameni ­autonomi. Când nu vor mai avea nevoie de subsidii, de bani de la centru. Procesul obținerii autonomiei este lung, se face pas cu pas. Nu e ceva ce ți se dă pe tavă. Pentru început maghiarii ar trebui să coopereze unii cu alții, cei din Covasna cu cei din Harghita, iar aceștia cu cei din Mureș, să facă proiecte comune, să atragă fonduri comune, să învețe ce-și doresc cu adevărat. Dacă transformă autonomia într-un instrument de dezvoltare, lucrurile pot fi înțelese mai ușor, pentru că nu este vorba despre separare, ci despre dezvoltare regională, acest lucru ar trebui să-l vândă secuii politicienilor români." 

    Banalitatea asta de declarație (corectă în sine) a inflamat MAE. Ce stupid. Asta susțin și eu de multă vreme. HarCov este o arie care primește multe subvenții de la statul român sub forma returnărilor de TVA. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb