Producţia de lapte de consum a fost de 136.746 tone, în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 6,7 la sută (9.823 tone) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, majoritatea produselor procesate din lapte au înregistrat creşteri, cu excepţia laptelui de consum şi a brânzeturilor. Producţia de smântână de consum a avut o tendinţă ascendentă, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007, ajungând la 32.849 tone, cu 4.379 tone mai mult (+15,4 la sută) comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2006. Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut cu 12.449 tone (14,3 procente), în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, cifrându-se la 99.607 tone.
De asemenea, producţia de unt a crescut, în intervalul analizat, cu 63 de tone (+1,1 la sută), ajungând la 5.859 tone, în timp ce producţia de brânzeturi a înregistrat o scădere cu 52 tone (-0,1 la sută), faţă perioada similară din 2006, în principal datorită cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, ce deţine o pondere de 91,2 la sută din producţia totală de brânzeturi.
Faţă de perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2006, producţia de lapte de vacă colectat de către unităţile procesatoare a crescut cu 26.500 tone (+3,1 la sută), atingând 881.618 tone. În luna septembrie 2007, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a fost în scădere cu 0,8 la sută faţă de luna precedentă (815 tone), ajungând la 102.240 tone. Comparativ cu luna septembrie 2006 a fost înregistrată o creştere cu 3,3 la sută (3.302 tone). În ceea ce priveşte produsele obţinute în urma procesării, a fost consemnată o creştere a cantităţii de lapte de consum cu 1.404 tone (+10,5 la sută) în luna septembrie faţă de luna precedentă, de la 13.362 tone la finele lunii august 2007, la 14.766 tone la finele lunii septembrie 2007. Producţia de smântână de consum a avut o tendinţă ascendentă, de la 3.764 tone în august 2007 la 3.924 tone în septembrie 2007, aceasta însemnând o creştere cu 160 tone (+4,3 la sută).
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a scăzut în septembrie 2007 cu 1.500 tone (-13 la sută), iar producţia de unt a fost în creştere cu 9 tone (+1,3 la sută ) faţă de luna anterioară.
Producţia de brânzeturi a rămas constantă în septembrie, fiind egală cu cea realizată în luna august 2007 (5.944 tone), iar cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă a deţinut o pondere de 93,2 la sută din producţia totală de brânzeturi. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectat de unităţile procesatoare a crescut cu 3,3 la sută, iar producţia de lapte de consum a crescut cu 81 tone (+0,6 la sută).
Producţia de smântână a urcat cu 19,8 procente, producţia de iaurturi s-a majorat cu 6,4 la sută, iar producţia de unt cu 23,7 la sută faţă de luna septembrie 2006. Cantitatea de brânzeturi produsă în septembrie a scăzut cu 9,7 la sută comparativ cu septembrie 2006.