"Intel" anunţă noi chipuri pentru laptopuri şi lansarea Software Developer Programs

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 septembrie 2009

În cea de-a doua zi a Intel Developer Forum 2009, Intel a arătat cum, de la handhelduri şi netbookuri fără mare putere de calcul, şi până la laptopuri ultra-thin cu performanţă echilibrată şi laptopuri full-function, compania oferă combinaţia perfectă de soluţii pentru o experienţă mobilă absolută. David (Dadi) Perlmutter, Executive Vice President şi General Manager al Intel Architecture Group, a prezentat în discursul său trei noi procesoare Intel Core i7, extrem de rapide şi inteligente, dedicate laptopurilor.

"Să conectăm o gamă tot mai largă de dispozitive mobile a devenit cea mai interesantă parte a tehnologiei şi cea care evoluează cel mai rapid", a declarat Perlmutter. "Intel oferă experienţa mobilă totală pe fiecare dintre aceste echipamente, asigurând diverse niveluri de performanţă şi avantaje, precum şi o experienţă mobilă de acces la Internet la nivel superior, cu ajutorul tehnologiei WiMAX broadband. Cu adevărat, aducem acum noţiunea de mobilitate la un nou nivel de excelenţă."

Bazate pe microarhitectura premiată, Intel Nehalem, noile procesoare Intel Core i7 şi noul chipset includ diverse caracteristici, cum ar fi Tehnologia Intel Turbo Boost şi Tehnologia Intel Hyper-Threading. Chipurile quad-core oferă o putere de procesare fără rival, chiar şi pentru cei mai exigenţi utilizatori, care creează conţinut video, joacă jocuri complicate sau rulează aplicaţii de business solicitante pentru computer.

Perlmutter a introdus şi generaţia următoare de procesoare mobile Intel, cu nume de cod "Arrandale", acestea reprezentând practic trecerea microarhitecturii Nehalem în zona mainstream a laptopurilor. Aceste chipuri vor integra un procesor dual-core cu grafică dispusă pe aceeaşi matriţă. Vor fi construite pe 32nm şi vor îngloba a doua generaţie de tranzistori cu poartă metalică şi constantă dielectrică ridicată, pentru un nivel crescut de performanţă şi eficienţă energetică a laptopurilor din zona mainstream. Această integrare de componente va continua pe viitor cu un procesor pe 32nm complet monolitic, denumit "Sandy Bridge."

Citând o combinaţie de îmbunătăţiri de natură architecturală, de design şi de procesare, Perlmutter a prezentat în detaliu progresele realizate cu platforma Intel "Moorestown", care ar urma să fie lansată în 2010, vizând MID-urile (echipamente mobile de acces la Internet) şi smart phone-urile. Vorbitorul a discutat despre câteva dintre tehnicile inovatoare pe care le implementează Intel, cum ar fi Distributed Power Gating.

Aceste tehnologii ajută la îmbunătăţirea de până la 50 de ori a reducerii consumului de energie al platformei în modul "idle", faţă de prima generaţie de platforme Intel "Menlow". Aceste reduceri permit companiei Intel să stabilească noi repere în domeniul consumului redus de energie, păstrând însă în continuare posibilitatea de a rula toate aplicaţiile media bogate sau de a accesa Internetul de pe dispozitivele handheld.

Perlmutter a adus în discuţie şi a treia generaţie de platformă smartphone şi MID Intel, cu nume de cod "Medfield." Urmând să fie lansată în 2011, conform estimărilor, Medfield va fi un design system-on-chip (SoC) pe 32 nm, cu chipset unic, care va contribui la extinderea Intel pe segmentele smartphone.

Perlmutter a mai prezentat o nouă tehnologie de înaltă viteză cu cablu optic, care va fi gata anul viitor, ce va putea interconecta dispozitive electronice din zona mainstream, cum ar fi laptopuri, monitoare HD, televizoare, camere de filmat, video playere, iPod-uri şi Solid State Drive-uri (SSD-uri), folosind fibră optică în loc de cabluri de cupru. Se va deschide astfel calea către o nouă generaţie cu performanţe extreme în fluxul de date I/O.

Creată de Intel şi purtând numele de cod "Light Peak," această nouă tehnologie va oferi o lăţime de bandă de 10Gb/s, cu capacitate potenţială de a ajunge până la 100Gbs în următorul deceniu, derulând multiple protocoale I/O pe un cablu unic din fibră optică. La 10Gb/s, un utilizator ar putea transfera un film Blu-Ray de lung metraj în mai puţin de 30 secunde. Light Peak ar putea permite utilizatorilor să ruleze un fişier HD video pe un echipament MID şi să se conecteze la un televizor cu ecran mare. De asemenea, tehnologia va permite utilizarea unor conectori mai mici şi a unor cabluri mai lungi, mai subţiri şi mai flexibile. Compania intenţionează să colaboreze cu industria pentru a stabili cea mai bună metodă prin care să transforme această tehnologie într-o ofertă standard, disponibilă pe scară largă.

Adiţional, Perlmutter a anunţat versiunea 2 a Intel Anti-Theft Technology (Intel A), o tehnologie inteligentă care restricţionează accesul la datele de pe laptop sau PC în cazul în care acesta a fost furat sau pierdut, prin criptare. Colaborând cu furnizorii de soluţii de securitate, Intel AT va putea să ofere o soluţie perfectă pentru protejarea datelor din computerele diferiţilor producători în 2010.

James: Dezvoltarea platformelor Intel

În cel de-al doilea discurs al său din această zi, Renee James, Corporate Vice President şi General Manager al Intel Software and Services Group, a prezentat Programul Intel Atom Developer. Acest efort încurajează companiile independente de vânzare şi dezvoltare de software să creeze aplicaţii mobile. Intel intră în parteneriat cu diverşi producători - între care Acer şi Asus - pentru a crea numeroase magazine în care se vor vinde aplicaţii şi blocuri de lucru pentru aplicaţii destinate netbook-urilor şi dispozitivelor handheld bazate pe tehnologie Intel.

"Programul Intel Atom Developer va impulsiona obţinerea unor noi aplicaţii inovatoare pentru consumatori şi a unor noi surse de venituri pentru dezvoltatorii de software," a declarat James. "Noul program facilitează crearea de aplicaţii pe care consumatorii le pot folosi cu încredere, ştiind că au fost optimizate şi validate pentru dispozitivele bazate pe procesoare Intel Atom."

Microsoft Silverlight şi Moblin

În plus, suportul pentru sisteme de operare destinat Microsoft Silverlight va fi extins, astfel încât să includă Moblin încă de la începutul anului viitor. Moblin este un sistem de operare open-source dedicat netbookurilor, dispozitivelor handheld, smartphone-urilor şi computerelor in-car. Folosind cross-platforma Silverlight, dezvoltatorii vor putea scrie aplicaţii pe care apoi să le ruleze pe dispozitive Windows şi Moblin - extinzând raza de acoperire a aplicaţiilor Silverlight spre mai multe echipamente şi mai mulţi consumatori, dovedind astfel eforturile continue de apropiere între PC, TV şi telefon.

Demonstrând entuziasmul industriei pentru netbookuri şi sistemul de operare Moblin, James a anunţat că se va lansa Dell Inspiron Mini 10v cu Ubuntu Moblin Remix Developer Edition pre-instalat, care va fi disponibil începând din 24 septembrie. De asemenea, James a anunţat că Asus şi Acer au lansat - iar Samsung intenţionează să lanseze - echipamente netbook bazate pe Moblin, versiunea 2. Mai multe companii care vând sisteme de operare, printre care Canonical, CS2C, Linpus, Mandriva, Phoenix şi Turbolinux, au anunţat că sistemele de operare bazate pe Moblin versiunea 2 sunt deja disponibile.

Intel [NASDAQ: INTC], liderul mondial în inovaţia privind siliciul, dezvoltă tehnologii, produse şi iniţiative menite a îmbunătăţi continuu munca şi viaţa oamenilor. Intel şi Atom sunt mărci ale Corporaţiei Intel din Statele Unite ale Americii şi din alte ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb