"Intel" furnizează prima serie de SSD-uri NAND flash pe 34 nanometri

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 23 iulie 2009

Progresul tehnologic reduce preţurile cu până la 60%

"Intel Corporation", lider mondial în inovaţia privind siliciul, accelerează progresul tehnologic, anunţând lansarea primelor Solid-State Drives (SSD-uri) NAND flash pe 34nm, dispozitive ce reprezintă o alternativă la hard disk-ul clasic de calculator. Transferul la procesul de fabricaţie pe 34 nm poate reduce preţul de achiziţie al SSD-urilor chiar şi cu 60% în cazul PC-urilor şi al laptopurilor, consumatorii urmând să cumpere aceste produse datorită mărimii fizice şi design-ului avansat.

SSD-ul multi-level cell (MLC) Intel X25-M Mainstream SATA este dedicat atât laptopurilor cât şi desktop PC-urilor şi este disponibil în două variante: 80 GB şi 160 GB. SSD-urile pot fi privite ca spaţiul de stocare din interiorul unui calculator. Datorită faptului că SSD-urile nu au componente în mişcare, acestea oferă o performanţă sporită, o mai bună eficienţă energetică şi o durabilitate mai mare decât cea a hard disk-urilor (HDD). Aceste lucruri reprezintă câştiguri pentru gameri, creatorii de media şi entuziaşti, SSD-urile jucând un rol important în apariţia laptopurilor ultra-subţiri şi a notebook-urilor foarte uşoare, populare datorită design-ului, dimensiunilor fizice şi autonomiei.

Randy Wilhelm, Intel Vice President şi General Manager, Intel NAND Solutions Group, precizează: "Ne-am propus să fim nu doar creatorii primului dispozitiv de stocare bazat pe memorie flash NAND pe 34nm, ci să şi reuşim să obţinem aceeaşi performanţă sau chiar să o îmbunătăţim, dacă ne raportăm la versiunile pe 50nm. Anul trecut, SSD-urile lansate de Intel s-au bucurat de un real succes. Prin oferirea de produse similare ca şi performanţă sau chiar superioare, utilizatorii noştri, atât consumatori cât şi producători, se pot bucura de această clasă de produse la o fracţiune din costul de anul trecut."

SSD-ul flash pe 34nm Intel X25-M este compatibil cu versiunea pe 50nm şi poate să înlocuiască hard disk-urile clasice existente.

Comparativ cu versiunea pe 50nm, noul SSD Intel X25-M oferă o latenţă îmbunătăţită şi o rapiditate sporită în cazul operaţiilor aleatoare de intrare/ieşire per secundă (IOPS). Noul SSD Intel oferă o lantenţă redusă cu 25%, pentru o accesare mai rapidă a datelor, operând la 65 microsecunde, în timp ce un hard disk clasic are o latenţă de 4000 microsecunde.

Performanţa de scriere aleatoare (random write performance) s-a dublat, separând astfel modelul X25-M de orice alt SSD. Oferind un maxim de 6600 4KB scriere IOPS şi 35000 citire IOPS, X25-M este punctul de referinţă pentru SSD-uri, HDD-urile operând la doar câteva sute IOPS. Acest lucru se traduce printr-o rulare rapidă a aplicaţiilor şi îmbunătăţirea timpului de reacţie a sistemului. De aceste îmbunătăţiri, latenţă şi IOPS, nu se vor bucura doar utilizatorii de PC-uri desktop şi laptopuri, ci şi posesorii de servere şi staţii de lucru, sistemele folosind SSD-uri MLC performante, dar în acelaşi timp eficiente energetic.

Pentru cantităţi de peste 1000 unităţi preţul pentru X25-M 80GB în canalul de distribuţie este de 225$ (o reducere de 60% faţă de varianta originală introdusă acum un an, care costa 595$). Versiunea de 160GB are un preţ de 440$ (faţă de 595$), pentru cantităţi de până la 1000 unităţi. X25-M este un SSD de 2,5", iar X18-M are un form factor de 1,8", transportul SSD-urilor pe 34nm urmând a se face mai târziu, în acest trimestru.

SSD-ul X25-M este compatibil cu HDD-urile SATA şi suportă toate sistemele de operare, inclusiv Microsoft Windows 7. În momentul în care noul sistem de operare Microsoft va fi lansat, Intel are în plan furnizarea unui update al firmware-ului care va garanta suport pentru comanda Windows 7 Trim, împreună cu un aplicaţie dedicată end-userilor care va permite optimizarea performanţei SSD-ului pe sistemele de operare Windows XP şi Vista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb