Inteligenţa artificială îngenunchează Google

Sorin Roşca Stănescu
Companii / 29 ianuarie 2023

Inteligenţa artificială îngenunchează Google
Sorin Roşca Stănescu

Acţionarii Google sunt în panică. Inteligenţa artificială, lansată de curând pe piaţă şi cunoscută sub numele de ChatGPT, sparge toate tiparele. Cucereşte lumea într-un ritm ameţitor. Pare infailibilă. Iar unii vorbesc deja despre un potenţial pericol uriaş pe care îl prezintă. Ultima ştire e că acest chat bot, la solicitarea unui parlamentar din Statele Unite, a elaborat un proiect de lege. Cât este adevăr, cât este ficţiune, cât de justificată este teama de această nouă descoperire a savanţilor IT?

Chat botul, cunoscut sub numele de ChatGPT, are un motor de căutare total diferit faţă de Google. Atunci când cauţi ceva pe Google, primeşti diverse linkuri pe care le poţi accesa, după care trebuie să faci efortul de a sintetiza de unul singur, cum te duce capul, informaţiile la care ai acces. Chat botul ChatGPT, această inteligenţă artificială de ultimă generaţie îţi oferă, pur şi simplu şi instantaneu, atât pe laptop cât şi pe telefonul mobil şi în ce limbă doreşti, informaţia gata ,,mestecată''. Senzaţional este că, dacă după câteva minute formulezi o cerere idenitică, primeşti un răspuns mai complet, pentru că, între timp, în spaţiul virtual au intrat din toată lumea noi informaţii pe care, din nou, chat botul le-a sintetizat.

Aşadar, această inteligenţă artificială îţi oferă, practic, în timp real, o cunoaştere fără limite. Omul obişnuit dobândeşte, prin informaţiile pe care le primeşte, de o bogăţie uluitoare, verificate şi extrem de inteligent sintetizate, o putere supranaturală.

Google este în panică pentru că nu mai reuşeşte să ţină pasul cu noua tehnologie. Iar consecinţa este că acţiunile Google urmează să scadă vertiginos. Dar există şi o teamă care se răspândeşte cu viteza fulgerului pe glob, justificată sau nu, că noua inteligenţă artificială ar putea deveni un pericol real pentru omenire. În mai multe sensuri. Mediile şcolare şi universitare, de pildă, ca de altfel şi mediile academice, se tem că tinerii sau doctoranzii nu vor mai face efortul de a aduna informaţii, de a fora cunoştinţe, de a le sintetiza în funcţie de propria inteligenţă şi cultură şi de abilităţile personale şi că în schimb, vor prezenta lucrări pentru care nu au făcut în realitate nici cel mai mic efort. Toate de nota 10. Astfel încât apar voci care sugerează, sau chiar solicită, în mod explicit, că acest tip de inteligenţă artificială ar trebui interzisă pentru anumite categorii de persoane. Dar cum să faci această interdicţie să funcţioneze? Din punct de vedere tehnic, pare imposibil.

Dacă inteligenţa artificială este capabilă să facă legi, ce rost mai au, în aceste condiţii, parlamentarii? Care mai este rostul dezbaterilor? Sau al consultărilor publice? Şi dacă tot ne vin legile de-a gata, nu cumva şi aplicarea acestora va fi încredinţată inteligenţei artificiale? Un procuror, un avocat sau un judecător este obligat să facă, uneori, eforturi uriaşe, pentru a găsi cele mai bune soluţii legale în legislaţii care, uneori, sunt extrem de stufoase. Sau chiar controversate. Ori inteligenţa artificială ar putea instantaneu să ofere un verdict corect. Care să ţină cont de toate detaliile legislaţiei. Şi unde mai pui că pretutindeni, judecătorii sau curţile cu juri au un anumit grad de subiectivitate? De aceea, verdictele, în cauzele civile, comerciale sau penale, se dau şi în funcţie de conştiinţa intimă a magistratului. Sau a juratului. Inteligenţa artificială ar scoate din joc convingerea intimă. Adică ceea ce numim conştiinţa celui care aplică legea.

Am oferit mai sus doar câteva exemple. Desigur, pericolele semnalate de unii şi de alţii, pericolele potenţiale, sunt mult mai multe. Dar oare când a apărut locomotiva, nu au fost semnalate şi atunci o serie întreagă de pericole? Nu au fost şi atunci voci care au prevestit sfârşitul lumii? Şi nu au existat victime ale acestei fascinante invenţii de natură feroviară? Şi totuşi, lumea a mers mai departe. Omenirea a evoluat. Locomotiva i-a imprimat o nouă viteză. Eu cred că la fel se va întâmpla şi cu inteligenţa artificială. Vom şti să o ţinem sub control!

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Articol scris de ChatGPT, corect?

    NB: ChatGPT nu este actualizat în timp real cu date noi. De fapt, greșeala asta e semn că o fi fost scris de om totuși... 

    1. Versiunea neactualizată este cea gratis, free. Pentru cea actualizata se plătește. Și da pot sa confirm ca am găsit o soluție la o problema tehnica in mai puțin de un minut cu openai. La aceeași soluție ajunsesem și eu după trei zile de căutări, documentări și teste.

      wow da si eu la fel am patit

      Am scris Romania și a luat-o pe arătură despre Bulgaria și Ungaria ????

    Sigur e al omului. Va ajunge serviciu platit, copiii "isi" vor face temele contra cost (asta vor si sistemul romanesc de invatamant nu va putea face fata), parintii o parte din munca (pilele care nu ar fi in stare sa scrie rapoarte pentru serviciu, vor introduce date si AI va face treaba mai buna ca ei), "cercetatorii" vor scrie despre ce nu au habar, politicienii (are rost sa vb de ei, la cat sunt de prosti poate e mai bine sa intrebe AI). Ideea este ca va fi o mediocritate gratuita in buzunarul oricui. Nu va putea depasi varfurile geniilor dar ma tem ca geniile vor deveni lenesi si vor prefera mediocritate gratuita.

    Prostii. Daca spune CCR ceva inseamna ca ala este ADEVARUL SUPREM , adevar ce nu pooate fi modificat rasturnat reinterpretat in vecii vecilor pana va ingheta Universul. Deci nu dispar parllamentarii CCR si cu atat mai putin pensiile speciale.

    " Intrebarea este - am putea sa evoluam astfel incat sa nu mai existam, devenind treptat inlocuiti de masini?

    Cred ca e o intrebare fara raspuns inca", spune Slonczewski. 

    Cred ca IA poate inlocuie linistit ASF-ul legand rapid punti de comunicare cu Investitori - Justitie - Legislativ - Guvern in timp real. 

    La fel cred ca IA poate inlocui DICOTUL si poate face chiar mai puternic "Statul Paralel / SRI / KGBuri".... 

    Inteligenta Artificiala defapt nu este deloc artificiala; este suma totala a calculelor trecute - prezente si viitoare; deci nu e artificiala ea devine inteligenta de sine creatoare -descoperitoare -datatoare-distrugatoare-falsi ficatoare etc... atunci cand CONTROLUL asupra Evolutiei IA nu este pastrat. 

    Asa cum un organism cu gene transmise ADN poate /are inclinatii si / sau declansari la nivel de: boli - comportamente - mirosuri -placeri -ticuri... asa si cu IA; constructia ADNului fiecarui motor IA poate rezulta variatii uimitoare in lumea tehnologiei artificiale... ducand la diferite forme de comportament tehnologic de sine evolutiv. 

    Asa cum "inteligenta biologica" a evoluat cu + si -; respectiv 0 si 1; asa o sa fie si IA! 

    Pamantul, natura, omenirea arata ca echilibrul suprem este pastrat pe un "ax de timp" in favoarea stabilitatii maselor dar duce periodic si la instabilitati puternice ce curata /inlatura rapid "vechiul" lasand "noul" sa ii ia locul. 

    Momentan ase dezvolta "inteligenta artificiala" mai este pana se va dezvolta din inteligenta artificiala inteligenta de sine creatoare - aceasta inteligenta va descoperi singura probleme ascunse in legile fizicii / matematicii / justitiei /etc fara a primie "comanda de cautare"; ea va face declicul sensurilor - consecintelor -actiunilor -etc . 

    Inteligenta Creatoare este inca a OMULUI! 

    creatia este diferita de "artifical" / inteligenta artificial. 

    Saltul omenirii vine dupa faza cu "inteligenta artificiala" - numita si inteligenta (conform sensurilor lingvistice) dupa criterii subiective, arbitrare, fortat, fatarnic, nesincer, prefacut, care imita un produs al naturii, etc. 

    Chiar daca cercetatorii inclina spre singularitate; tot inteligenta Creatoare a Omului va ocupa un loc important in societate. Pentru ca nu artificialul creeaza - el doar va imita si multiplica infinit de imitatii devenint un conglomerat de artificialitati multiplicate; unde tot OMUL cu Constiinta superioara (arondat fiecareri ramuri /industrii /etc) va face DECLICUL descoperirii ajutat de IA; el va corecta si petici cele schiopatari ale IA. 

    Problema este ca fiecare revolutie a dus la "distrugere si perdere in masa" pe termen scurt; ca pe urma sa duca la crestere exponentiala pe termen lung; umata ciclic de mici platorui de "odihna".

    s c cret 

    1. aceeasi provaduiala era dezbatuta si in anii 30 si 70!

      se corecteaza de la sine "bondurile guvernelor" / "productivitatea natiei - bule datorii din pib" si neproductivitatea natiei "prabusiri de productivitate si deflatii de datori; prin: razboaie, trend natural, plandemii, etc tehnologic si salarii universale. 

      china stie destul de bine ce insealna valuri de prabusire in populatie /imbatranire. 

      istoria economica a chine a aratat diferite dinastii prabusite si hiperinflatii urmate de cv fomita si revolutii tehnologice. 

      s c cret 

    Interesante faptele, articolul si comentariile. Felicitari tuturor! asta chiar ne face sa gandim

    "Aşadar, această inteligenţă artificială îţi oferă, practic, în timp real, o cunoaştere fără limite. Omul obişnuit dobândeşte, prin informaţiile pe care le primeşte, de o bogăţie uluitoare, verificate şi extrem de inteligent sintetizate, o putere supranaturală."

    autorul cred ca scria ode lu ceasca si s-a reprofilat. auzi: cunoastere fara limite, bogatie uluitoare, verificate si extrem de inteligent, o putere supranaturala.

    gata, ti-ai gasit idolu ! noul idol ! ceva banuti de la firma mama ai primit ? 

    1. Comentariu de om ramas in urma, un incult care se crede vigilent.

      Indeed

    vezi ca google are ceva asemanator, poate mult superior, dar nu fac valuri, unde mai pui ca au si noul tip de supercalculator cuantic ! ce crezi ca fac cu el ???

    1. Daca au, de ce nu fac valuri? Prefera sa piarda cota de piata? Hai ca esti prea destept!

      Pai ce facem, dam si asii din maneca asa gratis? La nivelul asta nu e vb de piata, evident, nu?

    Nu are sens! Aici s-a născut șmecheria. Mai puțin SRS-ul care.....

    am stat doar o data pe chatgpt

    raspunde political corect si, la butoane in spate e tot bili al lui gate ... 

    l-am intrebat daca sua e cea mai agresiva natie si mi-a raspuns ... 

    l-am intrebat daca ia-ul nord-corean e superior celui american si, mi-a raspuns ... 

    la unele intrebari spune ca are date actualizate doar pana in 2021 dar la intrebarea cine este regele angliei mi-a raspuns corect si atualizat ... 

    am reusit sa-l blochez si m-a amenintat ca imi blocheaza contul ... l-am intrebat daca doua ia-uri diferite raspund la fel la aceiasi intrebare ... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb