INTENŢIILE GUVERNULUI DIN CIORNA SCRISORII PENTRU FMI Consiliul ASF s-ar putea micşora din nou

ALEXANDRU SÂRBU , ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 august 2013

Consiliul ASF s-ar putea micşora din nou

Guvernul ar avea în plan să reducă, din nou, numărul de membri ai conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unor variante ale Scrisorii de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Astfel, activitatea Autorităţii înfiinţate, anul acesta, prin comasarea instituţiilor de supraveghere din piaţa de capital, asigurări şi pensii private - CNVM, CSA şi CNVM ar putea fi tulburată din nou de luptele pentru fotoliile din conducere.

Deşi abia ieşise din faşă în aprilie, ASF a rămas, în iunie, cu numai 11 din cei 17 membri iniţiali, după ce FMI a cerut Guvernului modificarea legislaţiei Autorităţii şi selectarea conducătorilor pe criterii profesionale, precum şi definirea mai bună a conflictului de interese.

Şase din cei doisprezece membri neexecutivi ai ASF au părăsit instituţia, în timp ce echipa de executivi a fost păstrată.

Se pare că FMI nu a fost mulţumit cu schimbarea, de vreme ce subiectul ASF este repus pe tapet.

În presă este reluată o variantă a draftului scrisorii de intenţie către FMI care precizează că numărul membrilor ASF va fi de maxim nouă, în timp ce o altă variantă, se pare anterioară acesteia, avansează cifra de şapte membri pentru conducerea Autorităţii.

Potrivit draftului, până la finele lunii septembrie, Guvernul ar urma să se asigure că "aranjamentele legislative şi instituţionale ale ASF vor fi amendate, pentru a fi armonizate cu cele mai bune practici internaţionale". Aranjamentele privesc dimensiunea consiliului de administraţie şi a celui director ale Autorităţii, calificările profesionale minime necesare pe care trebuie să le aibă membrii consiliului, protecţia prevăzută de lege pentru personalul şi instituţia de supraveghere şi evitarea conflictului de interese, în mod deosebit legătura acestor membri cu membrii Parlamentului şi cu partidele politice.

ASF ar urma să sporească transparenţa şi comunicarea publică a tuturor onorariilor şi comisioanelor percepute de la entităţile supravegheate.

La modificarea din iunie, Guvernul a impus pentru membrii ASF o experienţă profesională obligatorie, de minim zece ani.

Vechimea fusese iniţial cerută de către preşedintele Traian Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat.

În mediile de specialitate, se vorbeşte că mai mulţi membri ASF nu îndeplinesc condiţiile necesare şi că parlamentarii au făcut unele echivalări doar de ochii lumii, ca să le iasă "socoteala".

De altfel, parlamentari din opoziţie, nemulţumiţi că au fost săriţi la împărţirea funcţiilor în ASF, au reclamat şi faptul că cei numiţi la conducerea instituţiei nu ar îndeplini criteriul experienţei minime.

La o solicitare a ziarului BURSA, Direcţia pentru Relaţii Publice şi Protocol din Camera Deputaţilor ne-a transmis că membrii ASF au depus declaraţii pe proprie răspundere că se încadrează în prevederile legale, fără să ne precizeze, detaliat, pentru fiecare candidat, cum a fost făcută evaluarea

Rămâne de văzut în ce măsură prevederile din draftul scrisorii către FMI vor fi adoptate şi cum vor afecta ele activitatea ASF, autoritate care oricum este în curs de restructurare şi de implementare a unei noi organigrame.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daniel Tudor este primul care ar trebui sa plece de la sefia ASF.Nevasta e senator ( incompatibilitate ), el este un infractor uns pe f. multi bani intr-o astfel de functie de mult prea infometatul PNL.Locul unui astfel de personaj este langa Gigi Becali.

    Mircea Ursache, prietenul lui Omar Hayssam, ar cam trebui sa dispara dupa ce a autorizat fara nici o apasare patrunderea filerei libanezo-siriene, in vederea sifonarii, in piata de capital..

    1. Ce se intampla? Ultimele ragnete portocalii pe aici? Va duceti la fund si nu va mai ajuta nimeni...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb