INTERVIU DUPĂ "ROAD-SHOW" Lucian Anghel: "Investitorii străini vor un discount minim de 10% la oferta Transelectrica"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2012

Lucian Anghel: "Bursa, compania şi consorţiul de intermediere au făcut tot ceea ce ţinea de ele pentru ca oferta < Transelectrica > să aibă succes".

Lucian Anghel: "Bursa, compania şi consorţiul de intermediere au făcut tot ceea ce ţinea de ele pentru ca oferta < Transelectrica > să aibă succes".

Succesul ofertei prin care statul va vinde, pe Bursă, 15% din acţiunile companiei "Transelectrica" depinde de acordarea unui discount de 10-15%, este de părere Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Întors, marţi, din road-show-ul de promovare a ofertei "Transelectrica", programată pentru această lună, Lucian Anghel ne-a acordat un interviu, în exclusivitate, în care a vorbit despre reacţiile primite de la investitorii străini şi despre perspectiva ofertei.

Domnia sa ne-a declarat: "În road-show-urile avute pentru promovarea ofertei, ne-am întâlnit cu peste 30 de instituţii financiare care au forţă suficientă să cumpere întregul pachet de acţiuni Transelectrica. Vorbim de circa 40 de milioane de euro. Însă, această ofertă ar putea prezenta interes doar în condiţiile în care se acordă un discount de circa 10-15%. Fără acest discount practic oferta va fi un eşec".

Domnia sa ne-a spus că acest dis-count este cerut de investitorii străini, persoane foarte bine informate, profesioniste care îşi fac calculele şi evident analizează şi alte oportunităţi: "Nu doar România are oferte publice, sunt alte companii similare din alte ţări care sunt listate".

Preşedintele BVB ne-a declarat: "După o oră, o oră jumătate de discuţii cu fiecare companie în parte, la final, consorţiul solicita opiniile inves-titorilor, pentru a transmite apoi Guvernului indicaţii de preţ. Investitorii ne-au spuns, la unison, că, fără un discount minim de 10%, nici măcar nu vor analiza oferta".

Pentru promovarea ofertei publice, reprezentanţii consorţiului de intermediere, împreună cu reprezentanţii companiei au organizat mai multe întâlniri atât cu investitorii locali, cât şi cu cei străini.

Primul road-show a avut loc, la începutul lunii trecute, la sediul Bursei de Valori Bucureşti, unde au fost prezenţi atât investitori instituţionali cât şi de retail.

Săptămâna trecută, oferta "Trans-electrica" a fost prezentată investitorilor din Varşovia, Frankfurt, Stock-holm şi Talin, iar, la începutul acestei săptămâni, a avut loc un road-show la Londra.

Domnul Anghel a ţinut să precizeze că, la toate întâlnirile avute, atât cu investitorii străini cât şi cu cei locali, a fost prezent şi Laurenţiu Vlădan, şeful "Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI).

"Participarea domnului Laurenţiu Vlădan a fost absolut esenţială, chiar crucială. Multe întrebări ale investitorilor au ţinut de ce se va întâmpla în următorii cinci ani".

Transelectrica depinde de preţul de transport al energiei electrice, acesta este practic business-ul principal al companiei, venitul majoritar vine de acolo", ne-a spus Lucian Anghel, adăugând: "Aceste tarife sunt stabilite de ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru o perioadă de cinci ani, iar acest termen expiră în acest an, deci nu se ştie ce se va întâmpla în viitor".

Succesul ofertei depinde de investitorii instituţionali

De asemenea, Lucian Anghel consideră că succesul ofertei publice "Transelectrica" depinde, în mare măsură, de investitorii instituţionali: "Aceştia, însă, au foarte multe alternative, analizează multe alte companii şi tot ce înseamnă lipsă de predictibilitate nu este pe placul lor".

Preşedintele BVB ne-a spus că, prin întâlnirile avute, investitorii străini au aflat şi despre celelalte companii care urmează să fie listate, însă a ţinut să sublinieze că esenţial este succesul "Transelectrica", fiind prima companie care este scoasă la vânzare. Domnia sa ne-a declarat: "Este prima ofertă şi este de dimensiune mică, 40 de milioane de euro nu este o sumă mare".

Domnia sa a menţionat că, ţinând cont de valoarea ofertei, jumătate din subscrieri vor veni de la investitori interni şi jumătate de la investitori internaţionali.

Ce ar înseamna eşecul ofertei "Transelectrica"?

Lucian Anghel ne-a mai spus că dacă statul ar acorda, pentru vânzararea pachetului de 15% din acţiunile "Transelectrica", un discount de 5%, faţă de unul de 15%, diferenţa ar fi de circa 4 milioane de euro.

"Deci între 5%, care înseamnă practic eşecul ofertei, şi 15%, în care, după părerea mea, sunt şanse reale să se realizeze tranzacţia, este o diferenţă de numai 4 milioane de euro", ne-a spus domnia sa.

Preşedintele BVB ne-a menţionat că eşecul ofertei "Petrom" (n.r. august 2011), urmat de un eventual eşec al ofertei "Transelectrica", ar afecta extrem de mult imaginea ţării noastre.

"La o datorie publică de aproximativ 20 de miliarde euro, este suficient ca CDS (n.r. primă de risc) să se ducă de la 330 la 332, deci două puncte de bază. Două puncte de bază la 20 de miliarde euro în-seamnă un cost suplimentar cu dobândă de 4 milioane de euro pe an", ne-a spus domnia sa, adugând: "În plus, acum am luat în calcul doar datoria publică, dar trebuie să ne gândim şi la datoria externă a României care este de circa 100 de miliarde euro".

În opinia domnului Anghel, costul datoriei este legat de CDS, iar înrăutăţirea CDS înseamnă dobânzi mai mari plătite de orice entitate care se împrumută în valută: "Câţi bani ar trebui, deci, să plătească România pentru a spăla un eventual eşec Trans-electrica? Lumea ne întreabă şi acum ce s-a întâmplat cu donaţia de la Romgaz".

Lucian Anghel: Transelectrica, o companie stabilă care oferă acţionarilor un dividend atractiv

Lucian Anghel consideră că perioada aleasă pentru lansarea ofertei este una bună: "Perioada pare relativ liniştită, chiar dacă niciodată nu poate fi găsit momentul perfect. Am convingerea că, dacă se găseşte intervalul potrivit, această tranzacţie poate fi transformată într-o poveste de succes pentru România".

De asemenea, domnul Anghel consideră că "Transelectria" deţine unele puncte forte care pot atrage atenţia investitorilor: "În primul rând este monopol reglementat, cu o echipă profesionistă de management. Este o companie stabilă care oferă acţionarilor un dividend atractiv (aproape 6%)".

Domnia sa consideră că şi moneda naţională, care este relativ stabilă faţă de alte ţări, poate fi un plus pentru oferta "Transelectrica".

Preşedintele BVB aminteşte şi de contextul macroeconomic, de acordul semnat cu FMI şi de reformele structurale, inclusiv cele din domeniul energiei.

Domnia sa a ţinut să încheie într-o notă optimistă: "Suntem condamnaţi să avem succes! Bursa, compania şi consorţiul de intermediere au făcut tot ceea ce ţinea de ele pentru ca oferta < Transelectrica > să aibă succes".

În urma acordului semnat cu Fondul Monetar Internaţional, statul, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), şi-a asumat responsabilitatea că, până la finalul acestui an, va scoate la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Prima ofertă publică de vânzare, care face parte din acest acord, este cea derulată de Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice - Transelectrica (simbol TEL).

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Este prima data cand un presedinte bvb iese si explica clar pozitia bvb fata de o privatizare si face recomdarile necesare! Acest lucru este foarte important, pt ca in situatia in care oferta esueaza este afectata si imaginea bvb. Iar pt aceasta nu raspunde statul si consiliul bvb. deci consiliul tb sa-si ia toate masurile ca institutia pe care o repreezinta sa nu aibe de suferit (a doua oara)!!!

    1. De acord! Totusi, sa nu uitam ca LA a adus numai argumentele care ii sustin pozitia privind discountul (asta cu cresterea CDS-ului mi se pare pura speculatie in conditiile in care statul se imprumuta din ce in ce mai ieftin si excedentar de pe piata interna). In plus, consortiul castigator contine BCR, locul de unde vine LA si unde, fara indoiala, patreaza inca destule interese. :)

      mai tanar, dar aceeasi mentalitate. sa vina statul si sa vanda ieftin, ca numai asa stim sa facem bani. sa mearga la fp si sa-l onvinga pe ft sa-si vanda pachetele de actiuni pr bursa, cu 10 procente discount. si atunci mai vorbim. ca la intins mana stim ca suntem buni

      de acord! dar intrebarea pt LA si consiliul este cat ar pierde bvb dupa un al doilea esec de privatizare?

      Stimate domnule Anghel,

      cand mentionati faptul ca v-ati intalnit cu institutii financiare care ar avea forta sa cumpere integral pachetul de 40 milioane, dar au nevoie de un discount de 10-15% , permiteti-mi sa va spun ca acei domni probabil i-ati intalnit la piata en gros din Frankfurt unde se negociaza in felul acesta. Fraza " Investitorii ne-au spuns, la unison, că, fără un discount minim de 10%, nici măcar nu vor analiza oferta" spune foarte mult despre tipul de investmentbanker care a ascultat expunerea dumneavoastra. Deja de o saptamana Romania se afla pe primul loc la crestere bursiera de la inceputul anului in Europa si pe locul 4 in lume conform revistei "Der Aktionär". Atitudinea dumneavoastra de a crede ca fara discount nu va avea succes nu este congruenta cu cea a unui roman cu coloana vertebrala. Sper sa nu fiti un al doilea Mr. Mobius care spunea ca Romania este la nivelul Botswana in ceea ce priveste mediul investitional si nici ca domnul Treichl care la intrebarea unde au fost probleme primul raspuns a fost si tara dumneavoastra. Transelectrica este una din cele mai bune firme si cu potential imens datorita nevoilor de racordare la reteua nationala a parcurilor eoliene si a viitoarelor centrale hidroenergetice. Pregatiti-va temele si mergeti la INVEST MESSE Stuttgart intre 27-29 Aprilie 2012 si va garantez eu ca nu trebuie nici un discount. Trimiteti-mi un email cu prospectul emisiunii si va fac promovare in presa germana unde intai se uita la substanta si dupa acea intreaba eventual de un discount.

    Domnule Anghel! ati informat cumva investitorii straini si despre comportamentul BCR ca furnizor de lichiditate?? ce parere au avut despre despre colegul dvs. de la BCR si BVB Valerian Ionescu dupa ce a fost sanctionat de CNVM??

    1. Dupa ce le-a facut varza.

      este printre putini oameni din piata cu valoare. BCR se poate lauda cu el. Am lucrat cu Valerian si a aratat ca este serios si ma repet valoros.

      am remarcat valoarea domnului Valerian Ionescu citind ordonanta de sanctionare a CNVM!! 136 de cazuri!! aveti dreptate !!mare valoare.

      intr-adevar mare valoare, pacat ca n-are norok. si daca tot e o valoare n-ar trebui sa aiba si ceva onoare? demisia de onoare e o institutie de mare valoare... fire-ati voi de valorosi!

    ce se stia deja ,..aici. Trebuie sa-si faca temele ca doar habar nu are de piata de capital.

    Dupa ce s-a mutat FS la banca ne inebunea ca acolo este altfel, salariatii seriosi si competenti, seriozitate maxima. Ei bine, asta ne arata si dl.Anghel, seriozitate, competenta si promptitudine. Deci FS avea dreptate, in alte parti este " altfel" si totusi in vremea lui de ce nu a " praticat" acest lucru si la noi? Greu de spus. Cred in schimbare si cred ca vor veni vremuri bune pentru noi si mai ales pentru investitori.

    Sa faci o oferta de pret de vanzare la Transelectrica si sa aplici discount ca sa poti sa o vinzi, este amatorism! De ce nu face oferta cu discountul inclus?!

    Esecul ofertei Petrom s-a datorat faptului ca exista un actionar majoritar acolo, OMV. In cazul Transelectrica, actionarul majoritar altul decat statul roman trebuie sa se formeze, si pentru asta trebuie sa plateasca pretul. Nici cand avem asii in mana, nu suntem in stare sa-i valorificam??? AMATORISM in piata de capital, ca sa nu zic vanzare cu stiinta in paguba statului!  

    1. Ai dreptate Cornelus. Oferta la Petrom a fost in cel mai prost moment al pietei si cu OMV la butoanele intermediarului.

      La cata energie elctrica se va transporta in urmatorii 10 ani TEL e chilipir la pretul asta. Investitorii seriosi nu asteapta discount ci Research pe bune. Nu am mai vazut un raport de tara de mult.  

      Total de acord, sunt amatori de la inceput pana la sfarsit.

    Cred ca barcuta ia apa .

    Oricine din BVB sa dea raspuns la acest mesaj si sa-mi spune in ce tara se mai pune atata accent pe investitori internationali (straini)??? Poate ca in Zimbabwe. Nu mai trebuie sa-i intrebam atatea pe straini, ei nu dau doi bani pe economia noastra (la propiu).

    ma sperie naivitatea analizei facura de un expert?, oare nu e un deserviciu adus ofertei care a avut in timp si pret dublu la care da,se poate cere un asa discount...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb