Setul de măsuri sanitare care se vor aplica în unităţile de învăţământ în următorul an şcolar nu a fost stabilit încă, urmând să fie adaptat la evoluţia epidemiologică.
În schimb Guvernul a alocat 31 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare din şcoli. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unităţile de învăţământ la reluarea activităţii, în contextul epidemiologic al COVID-19. Potrivit unui comunicat al ministerului: "Având în vedere dezbaterile din spaţiul public privind recomandările care vor fi aplicate la reluarea procesului de învăţământ în toamnă, Ministerul Sănătăţii precizează următoarele: în prezent, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unităţile de învăţământ la reluarea activităţii, în contextul epidemiologic al COVID-19".
Reprezentanţii MS afirmă că pentru o perioadă a existat conturat "în linii generale un document vechi de lucru", care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că, în funcţie de evoluţia epidemiologică din lunile de vară, Institutul Naţional de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unităţile de învăţământ după reluarea activităţii educaţionale.
Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, că Guvernul a alocat 31 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare din şcoli: "Executivul a aprobat în şedinţa de astăzi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora, în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Din această sumă, 17.000.000 de lei se vor aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurării cu utilităţi a 272 de unităţi de învăţământ preuniversitar, finanţate în anul 2019 (prin HG nr. 363 şi HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost finalizate la sfârşitul anului trecut".
Potrivit sursei citate, alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanţării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum şi asigurării cu utilităţi a acestora, în 103 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme: "Alocările bugetare au fost adoptate printr-o hotărâre, potrivit căreia aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. Ulterior, autorităţile locale, pe raza cărora funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligaţia de a-şi actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unităţile de învăţământ beneficiare. Procedurile privind achiziţia lucrărilor de investiţii, încheierea şi derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităţilor locale".
În situaţia în care, la sfârşitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut repartizarea unor sume pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare sau finanţarea unor lucrări de amenajare acestora.