Apetitul românilor pentru film este în continuă creştere, iar numărul multiplexurilor inaugurate în marile centre comerciale a fost în creştere în cursul anului 2015, cel mai important operator de cinematografe din ţară, Cinema City, anunţând că a investit aproximativ 27 de milioane de euro în cinci noi astfel de locuri, în tot atâtea oraşe din ţară.
Potrivit unui comunicat al Cinema City, anul trecut, au fost inaugurate noi multiplexuri în Bucureşti şi Constanţa (fiecare cuprinzând şi câte o sală 4DX), precum şi la Deva, Drobeta-Turnu Severin şi Suceava, investiţia totală realizată în cadrul parteneriatelor cu dezvoltatorii centrelor comerciale ajungând la aproape 27 de milioane de euro.
Compania plănuieşte pentru 2016 alte patru lansări, în Bucureşti, Timişoara, Buzău şi Piatra-Neamţ.
Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din România, parte din Cineworld Group, al doilea mare operator de cinematografe din Europa, deţine 22 de cinematografe şi 198 de săli în întreaga ţară.
De-a lungul anului 2015, Cinema City România a urcat pe locul al treilea în cadrul reţelei Cineworld, după Regatul Unit şi Polonia, depăşind Ungaria ca număr de cinematografe şi săli, fiind urmată de Cehia, Israel, Bulgaria şi Slovacia.
La finalul lui 2007, când compania a deschis în România primele două multiplexuri (la Iaşi, respectiv Timişoara), conform rapoartelor CNC, România avea un cinematograf la 299.000 de locuitori şi un ecran la 184.000 de locuitori. Astfel, din cele 72 de cinematografe (de sine stătătoare sau tip multiplex) din ţară, Cinema City deţinea două, iar din cele 117 săli (ecrane), 12 erau ale Cinema City.
Opt ani mai târziu, răspunzând unei creşteri constante a pieţei de film din România prin deschiderea anuală de noi cinematografe, Cinema City a adăugat 20 de locaţii, având acum 22 de multiplexuri în Bucureşti şi în ţară, dominând peste jumătate din piaţă.
"Dacă ne gândim că România - o ţară cu 20 de milioane de locuitori în care se vindeau, în 2007, numai 2 milioane de bilete la cinema pe an - a ajuns la peste 11.110.000 de bilete în 2015, conform Cinemagia, credem că românii iubesc să meargă la film, iar singurul lucru care lipsea în 2007 era infrastructura cinematografelor. Odată ce Cinema City a deschis sălile, oamenii au venit în noile cinema-uri. Prin urmare, considerăm că în anii următori piaţa va continua să crească conform cu această dezvoltare a cinematografelor (...)", susţine Moshe (Mooky) Greidinger, director general al Cineworld, citat de Agerpres.
Cinema City are multiplexuri în 16 oraşe din ţară: Bucureşti, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Cluj, Constanţa, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara. În total, Cinema City operează 22 de multiplexuri, cu 198 de săli şi 36.289 de locuri.
Cineworld Group este prezent în nouă ţări şi deţine 219 multiplexuri cu peste 2.014 săli, dintre care 28 IMAX şi 14 săli 4DX. Primul cinematograf al companiei a fost deschis în 1930 în Haifa, Israel, compania extinzându-se în Europa Centrală în 1997 şi intrând în România în 2007.