IOAN FETEA, ACA:  Producţia de miere, diminuată cu 30-35%

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 septembrie 2015

Producţia de miere, diminuată cu 30-35%

Preţul mierii nu va creşte pentru că piaţa nu a fost atât de solicitantă, cu toate că producţia de miere va fi mai mică cu până la 30-35% în 2015, faţă de producţia medie anuală, de 22.000-24.000 tone, din cauza secetei şi a depopulării familiilor de albine, a declarat, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la deschiderea Târgului Naţional al Mierii.

Domnia sa a spus: "Târgul Naţional al Mierii îşi doreşte promovarea acestui sector, a albinei, a apicultorului şi a tuturor produselor care ne sunt oferite de stup. Sigur, au fost din păcate, în ultimul timp, nişte probleme privind producţia de miere, dar prin sprijinul Ministerului Agriculturii, prin acel ajutor de minimis acordat anul trecut, am supravieţuit. Sperăm ca şi în acest an să primim acele ajutoare de minimis, pentru că în acest an ne-am confruntat cu condiţii de secetă pe care nu le-am mai întâlnit de mulţi ani. Producţia de miere din acest an va fi undeva la 60% - 65%, în jurul a 16.000 -17.000 de tone din producţia media anuală. Pe rapiţă, producţia de miere a fost undeva la 70%, pe tei a fost slăbuţ, iar pe floarea soarelui nici la jumătate".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, a precizat că autorităţile analizează posibilitatea acordării unor ajutoare de minimis în sectorul apicol în condiţiile în care 2015 este un an foarte greu.

Oficialul de la minister a precizat: "Ne gândim la ajutor şi în domeniul apicol, căutăm pe de o parte să găsim o soluţie pentru ca apicultorii să îşi poată continua activitatea. Când a început acest târg, nu erau nici pe departe atâţia participanţi, ceea ce înseamnă că sectorul apicol este pe o poziţie corectă, numai că trebuie susţinut. Investiţiile în acest sector, plusvaloarea pe care o aduc apicultorii culturii mari sunt lucruri care dovedesc ataşamentul celor implicaţi. Sigur că mergem pe varianta ajutoarelor de minimis, pentru că acest an este unul extraordinar de greu".

Expozanţii prezenţi la cea de-a 13-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii, eveniment organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), au adus o gamă diversificată, de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole - suplimente nutritive, medicamente, cosmetice, potrivit Agerpres. Bucureştenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a cumpăra miere, polen, propolis, lăptişor de matcă, suplimente nutritive şi siropuri naturale. Cea mai scumpă miere este cea de salcâm şi cea de mană de munte, preţul unui kilogram fiind de 35-40 lei, în timp ce pentru cea de tei şi polifloră apicultorii cer între 20 şi 25 de lei/kg.

România se clasează în topul producătorilor de miere pe locul patru în Europa. Ţara deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb