Actualizare 15:45 Ioana Petrescu: "Proiectul de buget pe 2015 va fi lucrat cu FMI la începutul lunii decembrie"
Proiectul de buget pe anul 2015 va fi lucrat împreună cu Fondul Monetar Internaţionale (FMI) la începutul lunii decembrie, la nivel tehnic, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la Radio România.
"El va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil în ianuarie 2015 şi asta pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015, pentru că ei au politica să nu negocieze sau să semneze scrisori de intenţie cu guverne interimare. Cum ştim, e posibil să existe un alt guvern şi, ca atare, ei vor să vină la mijlocul lunii ianuarie, deci în jur de 13 ianuarie. Din ultimele discuţii cu ei, urmează să fie definitivat împreună cu ei, în jurul acelei date, bugetul pe 2015", a afirmat Petrescu.
Ministrul a adăugat că un proiect de buget, probabil, va exista şi la începutul lui decembrie, dar definitivarea lui şi aprobarea, împreună cu FMI şi Comisia Europeană, va avea loc în ianuarie 2015, pentru ca aceste lucruri să fie agreate înainte de semnarea scrisorii de intenţie.
"Continuăm discuţiile cu FMI. Am păstrat contactul cu ei. Ultima discuţie pe care am avut-o cu FMI a fost în Washington, în timpul întâlnirilor de toamnă ale FMI (...) Actualul acord continuă, actualul acord se va încheia la mijlocul anului viitor şi această scrisoare de intenţie este doar un pas normal în cadrul curentului acord preventiv cu FMI", a explicat oficialul.
---
Investitorii sunt obligaţi să-şi întocmească trei planuri de afaceri, pentru un scenariu pozitiv, unul moderat şi unul pesimist, în lipsa bugetului de stat, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care ministrulFinanţelor Publice Ioana Petrescu a declarat, zilele trecute, într-o emisiune televizată, că bugetul statului pentru anul viitor nu va fi prezentat preşedintelui Traian Băsescu, ci va fi însuşit de noul premier şi promulgat de noul preşedinte.
Adică, la finalul anului în curs, în ajun de Sărbători...
Cristian Pârvan ne-a precizat: "Primul semn de îngrijorare legat de faptul că nu vom avea buget până în februarie anul viitor este faptul că nu va fi aprobat nici Codul Fiscal şi niciCodul de Procedură Fiscală. Nu ştim ce buget vom avea în 2015, dar nu ştim nici ce surprize ne aşteaptă legate de fiscalitate".
Cristian Pârvan opinează că bugetul ar trebui distribuit pe proiecte, nu pe ministere.
Expertul fiscal Dan Schwartz subliniază că, "din păcate, Codul Fiscal poate fi modificat oricând, în funcţie de necesităţile bugetare": "Ne aşteptăm la tot felul de modificări de taxe, pentru acoperirea anumitor deficite.
Când se spune că nu vor creşte taxele, atunci noi ne aşteptăm ca acestea să fie majorate".
Domnia sa ne-a precizat că această incertitudine generează probleme oamenilor de afaceri autohtoni şi frânează investiţiile străine.
"Lipsa de predictibilitate duce la stagnare economică", ne-a spus domnia sa, adăugând că, "în cazul în care coaliţiile prezidenţiale vor fi urmate de coaliţii politice similare, va fi greu să estimăm care va fi impactul acestor mişcări asupra bugetului şi economiei".
Ioana Petrescu a spus că amânarea aprobării bugetului de stat nu este un lucru nou, precizând: "Mi se pare extrem de normal ca un nou premier să îşi însuşească acest buget, pentru că el va fi cel care îl va administra, (...) Nu mi se pare normal ca un premier care pleacă să facă liniile de buget şi să creioneze politica economică pe fiecare minister şi un nou premier să preia acel buget făcut de altcineva".
Ministrul Finanţelor a recunoscut că, în acest moment, nu există un draft de buget pentru 2015 şi că se fac doar estimări despre cât se poate colecta anul viitor şi care sunt cheltuielile, fără să fie făcute alocări pe diferite bugete.