IPP reclamă lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor europene structurale

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 iulie 2011

IPP reclamă lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor europene structurale

Autorităţile care gestionează fondurile UE nu sunt conştiente că acestea reprezintă bani publici

Structurile de stat nu administrează în mod transparent fondurile europene structurale, neavând con-ştiinţa faptului că aceşti bani europeni sunt bani publici, potrivit raportului "Fondurile structurale, de la oportunitate de dezvoltare la buget de pradă", dat publicităţii, ieri, de către Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Analiza a fost realizată ca reacţie la atitudinea autorităţilor publice centrale care gestionează fondurile europene.

"Demersul nostru se constituie într-un semnal de alarmă cu privire la o serie de disfuncţionalităţi constatate pe parcursul documentării în ceea ce priveşte maniera de comunicare a datelor privind situaţia curentă a finanţărilor din fonduri europene, dar şi a modului de alocare/evaluare a proiectelor aflate în prezent în implementare", notează raportul.

În plus, IPP arată că cei responsabili nu gestionează corespunzător informaţiile des-pre proiecte, de unde şi reticenţa de a răs-punde unei solicitări. "Dacă obţinerea de informaţii pe baza cărora am redactat raportul a fost anevoioasă, dar dusă la capăt cu succes, două categorii de date nu au putut fi obţinute sub nicio formă: evaluatorii proiectelor şi echipele de management (angajaţi plătiţi din

fondurile structurale), respectiv copiile proiectelor. Sub diverse motive, autorităţile de management au refuzat să pună la dispoziţie aceste informaţii", au afirmat autorii raportului.

"Între ceea ce apare pe hârtie şi realitate este o diferenţă enormă", a declarat Violeta Alexandru, directorul IPP, adăugând: "România este într-o situaţie îngrijorătoare în ce priveşte plăţile efectuate către beneficiari. Rata de absorbţie a fondurilor este foarte mică, banii efectiv cheltuiţi de beneficiari sunt foarte puţini. Suntem interesaţi doar să cheltuim cât mai mult din cele 19,7 miliarde euro alocate României pentru şapte ani, fără să acordăm atenţia cores-punzătoare şi eficienţei sau modului în care sunt accesate aceste fonduri".

Conform raportului, "lipsa de viziune la momentul negocierii priorităţilor de finanţare, dar şi pe parcursul implementării unora dintre programele operaţionale, este evidentă. Pregătim oameni, însă nu ştim dacă există locuri de muncă pentru ei, facem strategii de dezvoltare pe bugete enorme sau centre de afaceri fără obligativitatea de a dovedi ce plus valoare economică aduc acestea".

Potrivit IPP, pentru anumite obiective de finanţare bugetele sunt disproporţionat de mari, cum sunt proiectele strategice din POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), în timp ce alte sectoare prioritare - de exemplu, sănătatea, sunt insuficient acoperite prin oportunităţile de finanţare existente în prezent.

Pentru o gestionare corespunză-toare a fondurilor structurale, IPP propune crearea unei singure entităţi responsabile, care să asigure transparenţa în domeniu.

Rata de absorbţie a fondurilor structurale este de 7,37% pentru Programul Operaţional Regional (POR).

Cu un buget total de peste 3,27 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, la nivelul lunii mai 2011 pentru POR au fost aprobate 1.387 de proiecte, adică 60,7% din alocarea financiară totală a programului pe şapte ani. Cei mai mulţi bani din POR au ajuns în Regiunea Nord-Est.

IPP s-a adresat Comisiei Europene în privinţa celor constatate în cadrul analizei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb