Iranul a avertizat ieri împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.
Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei "prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate". Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului.
Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali şi o companie de armament,"responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei" pentru a fi folosite în Ucraina.
"Iranul consideră că abordările provocatoare ale UE şi Regatului Unit fac parte dintr-un scenariu politic ţintit", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Nasser Kanani, citat într-un comunicat.
Acesta a "condamnat ferm" măsurile "distructive" ale UE şi ale Marii Britanii, adăugând că Iranul "îşi rezervă dreptul de a răspunde oricărei acţiuni iresponsabile şi nu va ezita să îşi apere interesele".
Kanani a respins, de asemenea,"acuzaţiile fără temei despre transferul de drone folosite în conflictul din Ucraina"."Suntem pentru pace şi încheierea imediată a războiului din Ucraina printr-un proces politic". Problematicile din jurul conflictului din Ucraina "nu au absolut nicio legătură cu rezoluţia 2231", a adăugat acesta, apreciind că ţările europene "încearcă să prezinte o interpretare înşelătoare".
În luna septembrie, Ucraina a redus prezenţa diplomatică a Iranului pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru presupusele livrări de arme către Moscova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.10.2022, 09:55)
Iranul nu trebuia sa vanda drone rusilor.
Iranul nu trebuia sa trimita specialisti militari in Crimeea.
Mari greseli fata de Europa si europeni.
Iran e de partea gresita a Istoriei, sustinand militar o forta rea , atacatoare - pe rusi contra Ucrainei!
Putea sa existe o excelenta colaborare intre Iran si UE si UE ar fi garantat pentru Iran in fata SUA.
Dar vad ca Iran a ales gresit alegand partea satanista a Istoriei, fiind de partea Rusiei - forta imperialista agresoare militar.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2022, 10:15)
''Rusiei - forta imperialista agresoare militar''
Iranul si toate tarile vecine din zona lor,
de acord cu constatarea de mai sus cu o mica
MODIFICARE
'' USA - forta imperialista agresoare militar''
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2022, 12:42)
Generalul David Petraeus, fost director CIA,
ameninţă Rusia: "o forţă condusă de SUA
ar putea interveni în Ucraina",
ce tupeu imperialist
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2022, 15:45)
Sunt disperați că pierd.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2022, 21:53)
daca pierd cu ce sa mai intervina?