Iranul a efectuat sâmbătă exerciţii militare, inclusiv cu rachete, cu riscul de a tensiona şi mai mult relaţiile deja tensionate cu Statele Unite, inamicul său istoric, care-şi multiplică acţiunile şi declaraţiile ostile faţă de Teheran după învestirea preşedintelui Donald Trump, relatează AFP.
Potrivit News.ro, noua administraţie americană a reluat criticile. Secretarul Apărării James Mattis a declarat că Iranul este "cel mai mare stat care susţine terorismul în lume".
Exerciţiile militare au avut loc în regiunea Semnan (nord-est), la o zi după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni Teheranului, ca reacţie faţă de un tir de rachetă balistică, pe 29 ianuarie, care a provocat furia Washingtonului.
Potrivit gardienilor Revoluţiei, armata de elită iraniană, obiectivul acestor manevre este să arate "pregătirea totală în înfruntarea ameninţărilor" şi a "sancţiunilor umilitoare" impuse Iranului.
Diverse tipuri de sisteme radar şi rachete de fabricaţie locală, dar şi centre de comandament sunt testate, potrivit Sepahnews, site-ul Gardienilor Revoluţiei.
Lista rachetelor utilizate în timpul exerciţiului, publicată de Sepahnews, arată că este vorba despre rachete cu rază foarte scurtă de acţiune (75 de kilometri). Iranul afirmă că dispune de diverse tipuri de rachete, inclusiv cu rază lungă de acţiune (2.000 de kilometri), capabile să atingă Israelul, inamicul jurat al Iranului şi care nu-i recunoaşte existenţa.
• "Joaca cu focul"
De la învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie, tonul a continuat să urce între Washington şi Teheran, care nu întreţin relaţii diplomatice din 1980, la câteva luni după Revoluţia Islamică din 1979 şi invadarea Ambasadei americane de către studenţi islamici.
Vineri, anunţarea noilor sancţiuni americane a antrenat riposta imediată a Guvernului iranian, care a anunţat măsuri de reciprocitate vizând "indivizi şi întreprinderi americane" care susţin grupări "teroriste".
Această reciprocitate faţă de cetăţenii americani a fost deja aplicată după decizia administraţiei Trump de a interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană, inclusiv Iranul.
Teheranul a denunţat o măsură "insultătoare" şi "ruşionoasă", blocată temporar vineri de un judecător federal american.
Un mare adept al Twitter-ului, Trump şi-a multiplicat pe cont declaraţiile incendiare împotriva Iranului, ultima cu doar câteva ore înainte de noile sancţiuni, în care a acuzat ţara că "se joacă cu focul".
În pofida acestor tensiuni tot mai puternice, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a dat asigurări că ţara sa "nu este impresionată de ameninţări" şi că "nu va declanşa vreodată vreun război".
• "Rachete Defensive"
În schimb, Iranul exclude să renunţe la ceea ce apreciază că este dreptul său suveran de a testa rachete care poartă arme "convenţionale" şi nu nucleare, menite doar să apere teritoriul ţării de "inamici".
Joi, generalul Hossein Salami, numărul doi în ierarhia Gardienilor Revoluţiei, a declarat nu doar că Iranul îşi va continua politica, dar că o va accelera. "Numărul rachetelor Iranului, vaselor de război, lansatoarelor de rachete de apărare creşte zilnic", a spus el.
Teheranul evocă cu regularitate Războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988), în care regimul irakian al lui Saddam Hussein a folosit armament chimic pe teritoriul iranian, pentru a justifica utilizarea "rachetelor defensive".
Trump şi-a pus în aplicare ameninţările de a înăspri poziţia americană faţă de Teheran, însă nu a deraiat, până acum, acordul internaţional în dosarul nuclear iranian, semnat în 2015 de către predecesorul său Barack Obama, şi pe care l-a denunţat în mod deschis.
Acest acord a permis constructorului de avioane Boeing să semneze cu Iranul un important contract privind achiziţionarea a 80 de aeronave în vederea înnoirii flotei vechi. Piaţa iraniană interesează şi alte întreprinderi americane, inclusiv pe cele din sectorul petrolier şi al gazelor naturale.