Isărescu: Incoerenţa politicilor economice se reflectă în CDS-uri

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2010

Prima de risc a ţării noastre, reflectată de cotaţia CDS (Credit Defaults Swap), care este mult peste cea a ţărilor europene performante, reflectă incoerenţa politicilor economice şi a mesajului transmis în exterior, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Acesta a declarat: "Atunci când, prin forţa lucrurilor, ţara noastră a trebuit să majoreze TVA, a întrerupt un întreg ciclu de reducere a dobânzii de către Banca Centrală. Şi asta nu e un lucru cu care te joci. Apar probleme de imagine, de credibilitate şi mă întreb cum putem vorbi de coerenţă dacă discursul public vorbeşte de o reducere a TVA ca despre o soluţie, la numai câteva luni după ce soluţia era creşterea TVA? Suntem total incoerenţi în politici şi semnale".

Guvernatorul BNR a continuat arătând că ţara noastră a fost obligată să crească TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrânge deficitul bugetar, iar această măsură a afectat semnificativ conduita politicii monetare.

Percepţia de risc asupra ţării noastre reflectată în cotaţiile CDS-urilor a crescut în ultima săptămână, pe fondul creşterii aversiunii la risc, mai ales pe fondul problemelor din Guvern.

Mugur Isărescu a mai declarat ieri că este de partea celor care spun că factorul esenţial în diferenţierea statelor democratice este coerenţa politicilor publice, a politicilor economice şi financiare. "Se dezvoltă ţările care, cu perseverenţă, dovedesc coerenţă în politicile economice şi financiare, care dovedesc maturitatate a politicilor, coerenţă statală, care au capacitatea de a nu se lăsa influenţate de cicluri. Nu există substitut pentru coerenţa politicilor economice şi financiare", a conchis Isărescu.

Prima de risc pentru o maturitate de cinci ani percepută de pieţele străine pentru creditele din ţara noastră, a ajuns la 308 puncte de bază, potrivit platformei CMS Data Vision şi, conform analiştilor, ar putea creşte pe fondul incertitudinilor din sfera politică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb