Prima de risc a ţării noastre, reflectată de cotaţia CDS (Credit Defaults Swap), care este mult peste cea a ţărilor europene performante, reflectă incoerenţa politicilor economice şi a mesajului transmis în exterior, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a declarat: "Atunci când, prin forţa lucrurilor, ţara noastră a trebuit să majoreze TVA, a întrerupt un întreg ciclu de reducere a dobânzii de către Banca Centrală. Şi asta nu e un lucru cu care te joci. Apar probleme de imagine, de credibilitate şi mă întreb cum putem vorbi de coerenţă dacă discursul public vorbeşte de o reducere a TVA ca despre o soluţie, la numai câteva luni după ce soluţia era creşterea TVA? Suntem total incoerenţi în politici şi semnale".
Guvernatorul BNR a continuat arătând că ţara noastră a fost obligată să crească TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrânge deficitul bugetar, iar această măsură a afectat semnificativ conduita politicii monetare.
Percepţia de risc asupra ţării noastre reflectată în cotaţiile CDS-urilor a crescut în ultima săptămână, pe fondul creşterii aversiunii la risc, mai ales pe fondul problemelor din Guvern.
Mugur Isărescu a mai declarat ieri că este de partea celor care spun că factorul esenţial în diferenţierea statelor democratice este coerenţa politicilor publice, a politicilor economice şi financiare. "Se dezvoltă ţările care, cu perseverenţă, dovedesc coerenţă în politicile economice şi financiare, care dovedesc maturitatate a politicilor, coerenţă statală, care au capacitatea de a nu se lăsa influenţate de cicluri. Nu există substitut pentru coerenţa politicilor economice şi financiare", a conchis Isărescu.
Prima de risc pentru o maturitate de cinci ani percepută de pieţele străine pentru creditele din ţara noastră, a ajuns la 308 puncte de bază, potrivit platformei CMS Data Vision şi, conform analiştilor, ar putea creşte pe fondul incertitudinilor din sfera politică.