Limitarea licitaţiilor săptămânale repo derulate de Banca Naţională a României (BNR) este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat, la Varşovia, Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Astfel, impactul unei limitări a lichidităţii asupra cursului este mai eficace decât modificarea dobânzii, a explicat Guvernatorul BNR.
Banca Centrală a publicat, vineri, un curs de referinţă în urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 săptămâni şi aproape de recordul consemnat la începutul lunii august.
BNR a anunţat, lunea trecută, că a plafonat din nou la şase miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo, după ce săptămâna anterioară a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro. Băncile au atras întreaga sumă, însă cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.
BNR a reînceput, în urmă cu două săptămâni, să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când a acordat unui număr de 11 bănci şase miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.
Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.