Majorarea taxelor nu este o soluţie în timp de recesiune, şi ar avea ca efect înrăutăţirea situaţiei economiei, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
"Soluţia pentru reducerea deficitului bugetar este scăderea cheltuielilor sociale şi curente, precum şi alocarea de bani pentru investiţii, care ar putea aduce mai multe locuri de muncă şi, ca atare, creşterea veniturilor în PIB", a explicat Isărescu, subliniind că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face autorităţile locale este să urmeze întocmai reformele convenite cu FMI.
El a recunoscut că situaţia fiscală nu este una simplă: "Întrucât cheltuielile bugetare sunt undeva la 40% din PIB, iar colectările sunt la 30-32% din PIB, trebuie făcut un efort pentru reducerea cheltuielilor sociale şi a cheltuielilor curente, iar societatea ar trebui să înţeleagă acest lucru", a spus guvernatorul BNR.
În privinţa băncilor româneşti cu capital grecesc, Isărescu a subliniat, din nou, că acestea sunt foarte bine capitalizate, bine supravegheate şi reglementate, iar orice influenţă din exterior va fi diminuată la maxim.
"Există o aversiune faţă de risc, există şi o îngrijorare, dar nu sunt motive de exagerare. Influenţele externe nu pot fi negate, nici eu nu le neg, trăim într-o lume globalizată, ne-am deschis conturile de capital", a declarat Isărescu, îndemnând la calm.
• Haosul din Grecia ne-ar putea majora dobânzile interbancare
Efectele situaţiei financiare sensibile din Grecia se resimt deja pe pieţele valutare, iar instabilitatea ar putea majora dobânzile interbancare, chiar dacă pieţele s-au mai maturizat.
"Cu toate că există suficientă lichiditate, în momentele în care se cultivă o anumită panică, bineînţeles că pieţele sunt sensibile şi reacţionează. Cred că pieţele financiare româneşti s-au maturizat, dar sunt încă sensibile la zvonuri şi puncte de vedere exagerate, deci putem să vedem şi ridicări de dobândă", a comentat Isărescu.
Domnia sa a precizat totodată că, în clipa de faţă, dobânzile de pe piaţa monetară sunt în continuare mai mici decât rata de politică monetară.
"Băncile româneşti cu capital grecesc se finanţează în mare măsură de pe piaţa internă, la dobânzi care sunt în prezent în scădere, iar pe piaţa monetară există mai degrabă un exces de lichiditate decât un deficit", a mai spus Isărescu.
Pe lângă atuurile pe care ţara noastră le are la nivelul sistemului bancar, guvernatorul BNR a subliniat că există şi anumite avantaje la nivel macroeconomic, cum ar fi rezerva consistentă, dobânzile care sunt în continuare atractive, chiar dacă sunt în scădere, şi instituţiile de supraveghere puternice, pentru a putea privi cu relativ calm ceea ce întâmplă cu economiile din regiune.
Mugur Isărescu a conchis că toate băncile din România, inclusiv cele cu capital grecesc, au indicatori de solvabilitate şi lichiditate la niveluri mai mult decât corespunzătoare şi a afirmat că nu vede motiv de îngrijorare în viitor.
1. Bogdan Baltazar Teparul pietei de capital
(mesaj trimis de Relu în data de 29.04.2010, 13:19)
Acest individ, mai cunoscut si prin apelativul "Costel al finantelor", promovat asidu de o alta purtatoare de vorbe, Vranceanu Firea, apare la televizor intr-o reclama pentru Rosia Montana. A fost platit gras sa scoata din tartacuta tot felul de cretinitati. el crede ca ne pacaleste. Rmani inchideti televizorul cand il vedeti alfel va veti imbolnavi de hepatita din cauza mirosului de cadavru.