ISĂRESCU SE INDOIEŞTE CĂ POATE FI RECUPERAT CEVA Banca Băncii Transilvania - Volksbank - castana fierbinte din mâna lui Ciorcilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2015

Banca Băncii Transilvania - Volksbank - castana fierbinte din mâna lui Ciorcilă

Isărescu: "S-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank să fie vândute la o valoare la care Banca Transilvania să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare"

Brokerii: "Declaraţia lui Mugur Isărescu poate influenţa tranzacţiile de pe Bursă"

Banca Transilvania (BT), condusă de Horia Ciorcilă, a semnat, în decembrie 2014, "un angajament ferm" pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Banca Transilvania urmăreşte să ajungă pe locul doi din sistemul bancar românesc, după achiziţia Volksbank.

-----------

Actualizare 19:19 Acţiunile TLV închid în creştere cu 1,58%

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au închis în creştere cu 1,58% şedinţa de tranzacţionare de astăzi a BVB, până la preţul unitar de 2,12 lei. La acest nivel, capitalizarea emitentului este de peste 5,53 miliarde lei (mai mult de 1,24 miliarde euro).

(Valentin Busuioc)

-----------

Actualizare 12:40 Acţiunile TLV revin în creştere, după ce au deschis în scădere

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) erau, în jurul orei 12:40, în creştere cu 0,38% la preţul de 2,095 lei/titlu, după ce în deschiderea şedinţei erau în scădere cu 0,81%.

(Alexandru Costea)

-------

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, ieri, că Volksbank a fost întotdeauna o instituţie cu probleme şi că "s-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank să fie vândute la o valoare la care Banca Transilvania să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare".

Din declaraţiile şefului Băncii Centrale rezultă că Banca Transilvania nu prea are ce cumpăra de la Volksbank.

Mai mult, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere, din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, în faţa deputaţilor, că Banca Transilvania este obligată prin contract să convertească în lei creditele acordate în franci elveţieni, cu discount.

Şi aici pare că Banca Transilvania ar ieşi în pierdere.

Acum putem înţelege declaraţia şovăielnică, din decembrie 2014, a preşedintelui BT, domnul Horia Ciorcilă, care a spus că tranzacţia BT - Volksbank are un anumit nivel de incertitudine, întrucât termenii negociaţi mai pot suferi modificări.

Preţul acţiunilor Banca Transilvania a scăzut, ieri, la Bursă, cu 1,56%, de la 2,1010 lei la 2,0870 lei.

Brokerii consideră că această scădere ar fi putut fi înregistrată pe fondul îndoielilor exprimate ieri de Guvernator.

Şeful Băncii Naţionale a României a precizat: "Volksbank a fost o bancă cu probleme în România şi, în limitele în care putem să vorbim despre o singură bancă - v-am spus că avem limite severe să discutăm de o singură bancă -, pot să vă confirm acest lucru.

Problemele s-au legat de sus, de la managementul băncii, la asumarea riscurilor, la implicarea masivă în creditarea în valută şi până la final. Deci, soluţia lor a fost vânzarea băncii la un preţ cu discount. S-a negociat puternic pentru ca activele băncii să fie vândute la o valoare la care acţionarul să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare. Dar mai mult de atât nici nu cred că este bine să aflaţi de la BNR".

Brokerii sunt de părere că "Guvernatorul ar trebui să se abţină de la astfel de declaraţii, întrucât influenţează piaţa", şi că "este normal ca tranzacţiile cu acţiuni TLV (n.r. simbolul Băncii Transilvania pe Bursă) să fie influenţate de declaraţia domnului Isărescu, întrucât BNR ştie mai mult decât orice analist ce se află în portofoliul Volksbank".

Majoritatea companiilor cu lichidităţi au suferit, ieri, corecţii, dar scăderea acţiunilor TLV a fost mai mare decât celelalte, observă Nicu Grigoraş, Director Front Office şi Analist Investment Banking la Intercapital Invest.

Domnia sa ne-a precizat: "În ultima perioadă, au tot fost ştiri neplăcute legate de bănci, iar investitorii sunt foarte atenţi la aceste informaţii. Dacă mâine (n.r. astăzi) declaraţia guvernatorului va fi mediatizată mai intens decât astăzi (n.r. ieri), s-ar putea ca preţul acţiunilor TLV să scadă şi mai mult".

Întrebat dacă opinează că Volksbank a fost o instituţie supravegheată bine de către BNR înainte de declanşarea crizei, Mugur Isărescu a răspuns că instituţia financiară "nu a fost un caz fericit, cu toate că era o bancă austriacă, şi acest lucru este ştiut şi aici şi în străinătate".

Omer Tetik, director general Banca Transilvania a precizat, recent: "Dorim să ajutăm clienţii Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relaţia cu aceşti noi clienţi".

Printre clienţii care au luat credite de la Volksbank se numără chiar Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, acesta contractând un împrumut în lei, în 2006, pe care l-a rambursat integral în 2009.

Mugur Isărescu: "RMO - un cost prin care BNR descuraja creditarea în valută"

Făcând referire la comisionul de rezervă minimă obligatorie (RMO) pe care Volksbank îl practica la împrumuturile acordate în 2007-2008, Mugur Isărescu a menţionat că RMO este un cost prin care BNR descuraja creditarea în valută: "Semnalul era descurajarea creditelor în altă monedă. Băncile au vrut să facă un fel de acţiune de PR şi spuneau clienţilor: «Noi dorim să vă dăm credite ieftine, dar BNR nu ne lasă»".

Nivelul ridicat al RMO impus de Banca Centrală trebuia să se regăsească în scumpirea creditelor, dar nu într-un comision de RMO, în condiţiile în care rezerva minimă obligatorie este o măsură de politică monetară, a mai precizat domnia sa, întrebând: "Cum poţi să pui comisioane pe o măsură de politică monetară? Atunci să punem comision şi când creştem sau când reducem dobânda de politică monetară!".

În aceste condiţii, BNR a intervenit, atunci, dispunând Volksbank eliminarea comisionului de RMO.

În 2010, şefii băncii respective au fost înlăturaţi de la conducere, după ce, conform reprezentanţilor BNR, ar fi încălcat mai multe reglementări din domeniu.

Banca Naţională a României a retras avizele în baza cărora îşi exercitau responsabilităţile de conducere Gerald Schreiner (fostul CEO al Volksbank) şi Herwig Burgstaller (ex-vicepreşedintele aceleiaşi bănci).

Cei doi foşti şefi ai Volksbank au acţionat în judecată Consiliul de Administraţie al BNR, contestând decizia Băncii Naţionale, însă au pierdut procesul.

Printre băncile care nu au trecut testele de stres efectuate anul trecut de BCE s-a numărat şi Volksbanken-AG. Conducerea instituţiei aprecia, după anunţarea rezultatelor testelor de stres, că acestea nu reprezintă o supriză: "Consiliul de Administraţie al Băncii a menţionat cu alte ocazii că Asociaţia Volksbank va avea nevoie de fonduri suplimentare în următorii ani, stare de fapt subliniată de testele de stres. Alături de autorităţi, Österreichische Volksbanken-AG va concretiza planurile sale pentru restructurarea Asociaţiei, care au fost prezentate la începutul lui octombrie. Scopul este de a pune fundaţia şi de a stabili cadrul care va da un viitor de succes Asociaţiei Volksbank".

La rândul lor, reprezentanţii Volksbank România spuneau că testele de stres nu au niciun impact asupra subsidiarei din ţara noastră, apreciind: "Volksbank România este o bancă puternic capitalizată, cu o rată de solvabilitate de 17,8% (la sfârşitul lunii septembrie 2014), peste cerinţele minime impuse de reglementările locale (10%). Încă un element important de menţionat este faptul că testele BCE nu au avut în vedere măsurile adoptate în 2014, care au vizat reducerea portofoliului de credite neperformante sau restructurarea planificată a Asociaţiei Băncilor Volksbank, acestea având loc după data la care s-au încheiat testele, respectiv 31 decembrie 2013".

Sursele citate au ţinut să menţioneze că Volksbank România are o structură a acţionariatului "diversificată şi solidă, respectiv VBAG - 51%, BPCE - 24,5%, DZ Bank - 16,36% şi WGZ Bank - 8,14%".

Banca Transilvania înregistra un profit net de 212 milioane de lei, la jumătatea anului trecut.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ati fi putut sa aveti un renume pe masura marelui Achiles daca nu ati fi avut imprudenta de a micsora enorm de la 40% la null RMO cu scadenta mai mare de 2 ani so a nu observa faptul ca in raportul pe 2009 aceasta nu a fost cuprinsa in tabel, domnul Cinteza recomandand Insa conform presei austriece o campanie media.Daca se respecta calendarul propus de comandantul Basescu Romania era astazi membra a zonei Euro cu toate riscurile rat so avantajele sale.Istoria va da dreptate unui strateg sau unui sovaitor...

    Eu din mesajul guvernatorului am inteles ca "S-a negociat puternic pentru ca activele băncii să fie vândute la o valoare la care acţionarul băncii să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare" exact pe dos fata de mesajul de la inceputul acestui articol, oare doar eu am aceasta perceptie?

    1. "...daca poate fi vorba de recuperare". Mie imi este clar ca se indoieste, asa cum arata si titlul articolului...

    Fondul preluarii Volksbank de catre Banca Transilvania eu cred ca este cu totul altul, si declaratia lui Isarescu e preluata eronat, in contextul in care Guvernatorul a avut niste o pozitie " subiectiva " prin balbaielile pe creditele dansului la volksbank.

    Transilvania deci a negociat puternic, deci a preluat ieftin, un numar de ~ 200 000 clienti Volkbank, atentie, un portofoliu igienizat la nivel de 8 % neperformante prin nov. 2014. 

    Clientii in mare parte sunt bancabili, deoarece au rezistat din 2007 pana in 2014, multi fiind in situatia, vrand -nevrand de a duce contractul la capat.

    Transilvania va avea probabil o atitudine prietenoasa cu ei, dobanzile sunt nici pe orice moneda, se poate face convertirea in conditii corecte pentru ambele parti, cu ajustarile contractului necesare pentru a se putea finaliza executia lui.Clientii Volk. pot deveni clienti Transilvania pe alte produse, pe termen lug prin o relatie comuna. 

    1. corect - tot asa cred, ca BT-ul a negociat puternic si a cumparat ieftin.. vom vedea cu ce solutii vor veni pt. cei cu credite in CHF de la VB... BT-ul poate sa joace frumos aceasta carte si sa castige imagine, in detrimental celorlalte banci care au acordat credite in CHF

      Ai dreptate, si mie mi se pare ca din declaratia lui Isarescu se intelege exact pe dos fata de cum a interpretat redactia, respectiv ca s-a negociat puternic ca actionarul vechi sa mai poata recupera ceva...

      Acelasi inteles are si pe dos si pe fata.

    Interpretarea corecta a declaratiei d-lui Isarescu este ca s-a negociat puternic ca actionatul (Volksbang AG) sa mai poata recupera ceva...

    Oficialii BNR ar trebui sa se abtina de la comentarii care vizeaza tranzactii in curs de finalizare, cu atat mai mult cu cat BT este si listata pe bursa...

    Si acum imi aduc aminte declaratia hazardata a d-lui Cinteza, la suspendarea activitatii BoC, cand a criticat deponentii care, in opinia dansului, era normal sa sufere odata ce si-au asumat riscul depunerii banilo la BoC datorita unor domabzi mai ridicate... si cand colo, ce;l mai mare deponent la BoC era Fondul National de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar... 

    1. In fapt, mesajul guvernatorului este acelasi - Volksbank este o gaura cumparata de BT -, iar declaratia este facuta in cursul derularii tranzactiei. Ce ati urmarit domnule Isarescu?

      poate a dorit sa avertizeze ca a ramas in continuare o gaura; tineti cont ca nu a existat vreo contraoferta, anormal, daca VB e asa imaculata precum se crede

    INterventia lui isarescu este de bun simt si nu e facuta pentru un grup restrans,la o cafea...Toti putem actiona in cunostinta de cauza.

    manipulare:

    pe creditele ipotecare (prima casa) peste 90% vor recupera 100% si au si facut profit declarat mai mare ca la ma sa acasa!!! 

    Nu va mai tot agitati pentru cineva ce nu stie ce e creditare si nici ce credite are sau a avut. Poate maine vine Vasilescu si ne spune ca e invers din cauza stresului. Omul asta n-are nepoti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb