Preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a mandatat în această seară pe liderul opoziţiei Yair Lapid să încerce să formeze un nou guvern, după ce premierul Benjamin Netanyahu a eşuat în acest demers, informează AFP, citată de agerpres.
"Am vorbit cu Yair Lapid şi i-am spus că îi acord mandatul pentru formarea guvernului", a declarat Rivlin în timpul unui discurs susţinut de la rezidenţa oficială de la Ierusalim.
Termenul limită acordat lui Benjamin Netanyahu în urma alegerilor legislative din 23 martie pentru a forma o coaliţie de guvernare a expirat astăzi fără ca premierul să reuşească să adune o majoritate de 61 de deputaţi din cei 120 ai Knessetului (parlamentul), în vederea formării unui "guvern de dreapta", după cum dorea el.
Benjamin Netanyahu a încercat în ultimele săptămâni, să formeze un guvern de dreapta cu aliaţii săi din partidele ultraortodoxe, cu dreapta radicală Yamina şi formaţiunile politice ale "sionismului religios" de extremă dreapta. În pofida acestor eforturi, contorul politic s-a oprit la 59 de deputaţi, cu doi deputaţi mai puţin decât majoritatea parlamentară de care avea nevoie.
După acest eşec, care nu înseamnă deocamdată sfârşitul domniei celui mai longeviv dintre premierii Israelului, preşedintele Rivlin avea trei zile pentru a decide urmarea acestui "foileton politic", care durează de doi ani, şi a scoate ţara sa din criză.
Rivlin l-a primit în această dimineaţa pe liderul opoziţiei Yair Lapid, precum şi pe Naftali Bennett, liderul formaţiuni de dreapta radicale Yamina, care i-au cerut fiecare mandatul pentru formarea viitorului guvern.
În paralel, preşedintele le-a cerut partidelor să-i prezinte potenţiali candidaţi. "Din recomandările primite a devenit clar că deputatul Lapid are cele mai mari şanse să formeze un guvern", a declarat preşedintele israelian.
Lider al formaţiunii centriste Yesh Atid ("Există un viitor"), clasat pe locul doi cu 17 de deputaţi în urma alegerilor legislative, Yair Lapid vrea să formeze un "guvern de uniune naţională" care să reunească dreapta, centrul şi stânga, pentru a-l putea înlătura de la putere pe Netanyahu, judecat în prezent pentru "corupţie" şi "fraudă" în mai multe dosare.
Dacă opoziţia reuşeşte să formeze un guvern, o pagină din istoria Israelului se va încheia odată cu plecarea din fruntea guvernului a lui Benjamin Netanyahu, care s-a menţinut ultimii 12 ani la putere. În caz contrar, există riscul ca israelienii să revină la vot pentru a cincea oară în puţin peste doi ani.