Iulian-Robert Tudorache a fost numit ieri preşedinte al Consiliului de Administraţie al "Nuclearelectrica" (SNN), funcţie pe care o va deţine în următoarele patru luni, potrivit unui raport al societăţii, remis Bursei de Valori Bucureşti.
Sursa citată precizează: "Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii asupra deciziei Consiliului de Administraţie al SNN din data de 03.05.2017 privind numirea domnului Iulian-Robert Tudorache în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SNN, în conformitate cu prevederile art. 1401 din Legea 31/1990 a societăţilor. Domnul Iulian-Robert Tudorache urmează să ocupe funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie pe o perioadă de 4 luni de zile, perioada aferentă mandatului provizoriu deţinut în cadrul Consiliului de Administraţie al SNN, în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor nr. 2/24.04.2017".
Iulian-Robert Tudorache este secretar de stat în Ministerul Energiei. Totodată, acesta conduce filiala din Piteşti a ALDE şi a deţinut funcţia de consilier al fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea.
Acţionarii "Nuclearelectrica " au numit pe 24 aprilie un nou Consiliu de Administraţie (CA) provizoriu.
În noul Consiliu, au fost aleşi şase membri propuşi de Ministerul Energiei, respectiv: Eva-Georgeta Andreaş, şef al Biroului Relaţii Internaţionale, din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cristian-Romulus Anton, consilier personal al preşedintelui ANAF, Cristian Gentea, Director adjunct securitate nucleară la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Florin-Constantin Tătar, preşedinte al Agenţiei Nucleare şi Deşeuri Radioactive Bucureşti până în 2016, şi Iulian-Robert Tudorache.
Din CA, mai face parte şi Sebastian Gabriel Tcaciuc, numit prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 23 decembrie 2013, mandatul acestuia urmând să expire la data 23 decembrie 2017.
Potrivit unui raport remis BVB la acel moment, Ministerul Energiei s-a abţinut privind descărcarea de gestiune a administratorilor, astfel încât nu s-a luat nicio hotărâre referitoare la acest punct de pe ordinea de zi.
Acţionarii SNN au mai aprobat, în aprilie, acordarea de dividende brute în valoare de 99.499.571 lei, respectiv o valoare a dividendului brut pe acţiune de 0,33 lei, conform propunerii conducerii "Nuclearelectrica".
Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 108,6 milioane lei (circa 24 milioane euro), în scădere cu 27% faţă de câştigul din anul anterior.
Astfel, AGA a respins acordarea unor dividende de 0,3557 lei/acţiune, conform propunerii Fondului Proprietatea.
De asemenea, acţionarii au respins distribuirea sumei de 452.270.776,50 lei din rezultatul reportat al societăţii sub formă de dividende suplimentare, a valorii dividendului suplimentar brut pe acţiune în valoare de 1,5 lei/acţiune.
Acţionarul majoritar al Nuclearelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.