JÜRGEN STARK, BCE: Economia zonei euro ar putea stagna în acest trimestru

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2011

Jürgen Stark crede că BCE va finaliza programul de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale "de îndată ce va fi posibil", întrucât acesta a fost "un stimulent fals".

Jürgen Stark crede că BCE va finaliza programul de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale "de îndată ce va fi posibil", întrucât acesta a fost "un stimulent fals".

Economia zonei euro ar putea înregistra o creştere zero în trimestrul al patrulea din 2011, a avertizat, vineri, Jürgen Stark, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

"Este posibil să vedem, şi spun asta cu toată precauţia, o creştere zero în trimestrul al patrulea, în zona euro", a afirmat Stark într-un discurs rostit la Frankfurt, citat de Bloomberg. În opinia sa, creşterea va fi "foar-te slabă" în 2012 şi "vor fi consecinţe asupra preţurilor şi a evoluţiei salariilor".

Amintim că, la finele lunii trecute, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estima că expansiunea economiei zonei euro se îndreaptă către o încetinire puternică în anul următor, iar un eşec în restabilirea încrederii în situaţia financiară a statelor care împart moneda unică ar putea declanşa o contracţie majoră a PIB în ţările dezvoltate.

OCDE estimează că zona euro va avea o creştere economică de 0,3% în 2012, faţă de 2%, cât anticipa în luna mai. Pentru anul curent, aşteptarea este de 1,6%.

BCE ar trebui să oprească achiziţiile de obligaţiuni de stat

Jürgen Stark a îndemnat BCE să oprească mai devreme programul de cumpărare a obligaţiunilor ţărilor cu probleme financiare, subliniind că nu este "un fan" al acestor achiziţii.

Amintim că decizia BCE din august, de reluare a achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale, l-a determinat pe Jürgen Stark să-şi prezinte demisia în septembrie. La sfârşitul anului, acesta va renunţa la funcţia deţinută la BCE.

Noul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a afirmat, săptămâna trecută, că programul de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale este limitat şi temporar, ceea ce sugerează că oficialul BCE amplifică presiunile asupra guvernelor îndatorate din zona euro să aplice reforme.

Pieţele aşteptau cu nerăbdare comentariile noului preşedinte al BCE privind achiziţiile de obligaţiuni. Reactivarea programului la începutul lunii august a fost făcută după o pauză de 19 săptămâni, în condiţiile în care Italia şi Spania au fost aproape de colaps în urma creşterii foarte mari a randamentelor cerute de investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb