Jens Stoltenberg: "Statele NATO au început să planifice structura unui nou ajutor pentru Ucraina"

R.S.
Internaţional / 3 aprilie

Jens Stoltenberg: "Statele NATO au început să planifice structura unui nou ajutor pentru Ucraina"

Statele NATO nu au luat încă o decizie asupra structurii viitorului ajutor pentru Ucraina, dar au convenit astăzi să meargă mai departe cu planificarea în această chestiune, a declarat astăzi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe ai Alianţei, potrivit Agerpres.

"Astăzi nu am luat decizia finală asupra formatului pe care îl vom stabili, dar am convenit să începem planificarea", a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Miniştrii de externe din ţările membre s-au întâlnit pentru a discuta despre asigurarea unui sprijin pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv despre o propunere care prevede un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani. Jens Stoltenberg a refuzat să confirme suma vehiculată de presă din surse diplomatice, însă a insistat că discuţiile sunt abia la început. O decizie ar urma să fie luată la summitul de la Washington din luna iulie, relatează Agerpres.

"Nu pot intra în detaliile propunerii şi nu le voi împărtăşi, pentru că suntem în proces de a dezvolta cadrul instituţional", a precizat secretarul general al NATO.

"Este un moment critic. Oamenii din Ucraina continuă să-şi apere ţara cu îndemânare şi curaj. Ucraina a recucerit jumătatea din teritoriul ocupat de Rusia. Ucrainenii nu rămân fără curaj, rămân fără muniţie", a mai afirmat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă, informează sursa citată.

Întrebat despre solicitarea ministrul ceh de externe Jan Lipavsky ca partenerii NATO să suplimenteze finanţarea achiziţionării de obuze de artilerie pentru Ucraina, Stoltenberg le-a cerut şi el aliaţilor "să-şi intensifice eforturile şi să aibă contribuţii naţionale". De asemenea, el a salutat în acest sens livrarea anunţată de Suedia a 800.000 de obuze pentru Ucraina, scrie Agerpres.

Întrebat dacă Ucraina este posibil să fie invitată să adere la NATO la summitul de la Washington, urmând ca aderarea propriu-zisă să aibă loc mai târziu decât termenul obişnuit, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite, Stoltenberg a afimat că "toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membră, că trebuie să aducem Ucraina mai aproape de statutul de membru", notează sursa precizată.

Totuşi, a subliniat el, "trebuie să evităm crearea unui proces în doi paşi pentru aderarea Ucrainei". Stoltenberg a mai afirmat că aliaţii NATO trebuie să ajute Ucraina să-şi construiască o apărare eficientă, dar că "cea mai bună garanţie este în cele din urmă articolul 5", transmite Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oare popoarele din tarile NATO doresc sa ajute

    la nesfarsit Ucraina,prin sacrificarea nivelului de trai,

    mai ales in UE, ca doar ei dau banutii 

    1. Raspunsul este da. Siguranta e mai importanta decat burta plina!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb