Jihadiştii din Siria sunt bănuiţi că au folosit arme chimice

Alexandru Costea
Internaţional / 19 iulie 2015

Jihadiştii din Siria sunt bănuiţi că au folosit arme chimice

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a folosit luna trecută rachete cu gaz toxic în atacurile împotriva combatanţilor kurzi sirieni, susţin trupele kurde şi un ONG ce reprezintă opoziţia moderată siriană, potrivit AFP.

Conform acestor două surse, Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG) şi Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile au fost executate în provincia Hassake, în nord-estul Siriei.

YPG afirmă că dispune de probe despre "proiectile care în momentul exploziei au răspândit un gaz de culoare galbenă şi un miros de ceapă stricată", iar în zona impactului pe sol au rămas urme de lichid de culoare verde, care expus la soare devine galben, transmite Agerpres. De asemenea, trupele care au intrat în contact cu aceste gaze au acuzat ulterior simptome precum arsuri în gât, la ochi şi la nas, dureri de cap, dureri musculare, pierderea concentrării, probleme de mobilitate şi stări de vomă. Însă responsabilii kurzi nu menţionează existenţa unor decese în urma acestor posibile atacuri cu arme chimice. Tot YPG, principala forţă a combatanţilor kurzi, mai afirmă că a capturat recent măşti de gaze de la jihadiştii SI.

Şi OSDO, principala sursă de informaţii privind conflictul sirian, ce dispune de o vastă reţea de surse civile, medicale şi militare pe tot cuprinsul Siriei, a raportat două atacuri chimice, în urma cărora cel puţin 12 combatanţi kurzi din localitatea siriană Tall Brak au prezentat simptome specifice expunerii la substanţe toxice.

Totuşi, nici YPG şi nici OSDO nu au fost în măsură să indice tipul armelor chimice folosite, menţionând doar că au solicitat asistenţa ONG-ului Conflict Armament Research (CAR) şi experţilor grupului Sahan Research. Acestea din urmă au emis un comunicat comun în care afirmă că şapte rachete au fost lansate asupra oraşului Hassake şi alte 17 în timpul unui atac în apropiere de Tall Brak, iar în urma analizelor de urină efectuate combatanţilor kurzi din acele zone s-a evidenţiat prezenţa unui compus prezent de obicei în pesticide. Dar niciuna dintre aceste două organizaţii nu a ajuns deocamdată la o concluzie privind substanţele folosite.

În luna martie, guvernul regiunii autonome a Kurdistanului irakian a afirmat că deţine dovezi privind utilizarea clorului ca armă chimică de către SI. Acest gaz asfixiant a fost interzis în anul 1997 prin Convenţia internaţională asupra armelor chimice.

Şi regimul de la Damasc a fost acuzat anul trecut în luna martie că a lansat gaze pe bază de clor deasupra zonelor locuite controlate de rebeli. Ulterior, după alt atac cu gaz sarin în apropiere de Damasc, Siria a fost nevoită, în urma presiunii internaţionale, să-şi lichideze stocurile de arme chimice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb