Joan Hoey: Inflaţia ar putea să scadă la 4,1%

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2011

Joan Hoey: Inflaţia ar putea să scadă la 4,1%

"Inflaţia în România ar putea să coboare, la sfârşitul anului, la nivelul de 4,1%, dacă politica fiscală va rămâne austeră şi creşterea salariilor va încetini", ne-a declarat Joan Hoey, analist la Economist Intelligence Unit (EIU).

Domnia sa ne-a precizat că este nevoie de o reducere a preţurilor la produsele alimentare, având în vedere creşterea de 1,6%, din primele două luni ale anului. Reducerea ar putea să rezulte din propunerile de stabilire a taxei pe valoare adăugată la 5%, la aceste produse, deşi ar afecta veniturile bugetare.

În opinia sa, riscurile care ar putea interveni asupra estimărilor sunt creşterea preţurilor la petrol şi la alimente pe plan mondial şi de asemenea, pot exista turbulenţe în zona euro, care să pună presiune pe leu.

Joan Hoey ne-a mai precizat că se aşteaptă ca România să aibă o creştere economică de până la 1,2%, în acest an.

"Ne aşteptăm ca economia să revină la o creştere de 1,2% anul aces-ta, dar rata de creştere va fi cu mult în urma ţărilor din Uniunea Europeană", ne-a declarat domnia sa.

Analistul EIU estimează pentru 2012 o creştere economică de 3,7% şi o rată de creştere medie de 4,8% pe an, în perioada 2013-2015.

"Considerăm că aceste obiective de creştere sunt realizabile, în special dacă România îşi va îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene dis-ponibile", ne-a declarat Joan Hoey.

În opinia sa, creşterea formării brute de capital fix şi a investiţiilor în infrastructură ar trebui să stimuleze revenirea sectorului de construcţii, care este blocat. În schimb, perspectivele privind piaţa imobiliară nu sunt optimiste.

John Piecuch, purtător de cuvânt al Standard and Poor"s, ne-a declarat că agenţia estimează pentru România o creştere economică de 2,5% în acest an şi o rată a inflaţiei de 3,7%.

Autorităţile noastre arată, în Scrisoarea de Intenţie publicată pe site-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI), că se aşteaptă ca inflaţia să revină în limitele prognozate de Banca Naţională (BNR), după ce a urcat la 8% la finele lui 2010, în urma creşterii TVA, dar şi a preţurilor alimentelor şi ale combustibilului.

BNR menţine angajamentul de a scădea ţinta de inflaţie la 3% în 2011 şi 2012. Deşi în ultimele luni inflaţia a crescut considerabil, guvernanţii mizează pe a doua jumătate a anului pentru reducerea ei înspre ţinta propusă de BNR.

Executivul estimează o creştere economică de 1,5% în acest an, care se bazează pe continuarea trendului ascendent al exporturilor, majorarea graduală a cererii interne şi pe creşterea ratei absorbţiei fondurilor europene.

Potrivit noului acord de tip precautionary cu FMI, guvernanţii prognozează o creştere economică de 4-4,5% în 2012, pe fondul majorării consumului intern, care va deveni, din nou, motorul creşterii economice, dar care va fi sprijinit de o absorbţie mai bună a fondurilor europene.

Ca să-şi atingă aceste ţinte macroeconomice, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul la 4,4% din PIB în 2011, să menţină taxele şi impozitele, dar şi să reducă din contribuţiile sociale dacă economia va creşte şi se vor strânge mai mulţi bani la buget.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb