Reprezentanţii Uzinei Mecanice Bucureşti (UMB) şi ai companiei General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) au semnat, ieri, acordul de joint-venture privind realizarea de transportoare blindate în ţara noastră. Prezent la eveniment, prim-ministru Nicolae Ciucă a afirmat că prin această asociere România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne şi că acest proiect poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti.
"A existat voinţă, angajament, şi astăzi putem să vedem că se realizează primul joint-venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania). S-au făcut progrese importante. Am văzut ce s-a realizat şi cum s-a integrat producţia de transportoare Piranha în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau 2 - 3 vehicule, azi linia e la capacitate maximă şi de atunci până acum s-a reuşit livrarea primelor 68 de transportoare; două batalioane de infanterie din forţele terestre au acum tehnică modernă de luptă. E evident că prin acest demers putem constata un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îlacordă ţării nostre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie şi know-how în industria, economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat în acest proiect şi-mi spuneau că trebuie să fie un moment de mândrie pentru noi, că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne. E important să subliniem că valoarea obligaţiilor de compensare e de circa 297 de milioane de euro, sumă din care până acum s-a realizat implemtarea a 55-56%, valoare specifică primului contract subsecvent. Urmează derulearea celui de-al doilea şi a pocesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare", a spus Nicolae Ciucă.
În cadrul evenimentului de ieri, Florin Spătaru, ministrul Economiei a spus că acordul de joint-venture prevede fabricarea în comun a încă 133 de vehicule blindate.
"Armata Română va fi dotată cu încă 133 de transportoare Pirahna 5, în urma semnării acordului de joint-venture, care profilează în primul rând un parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naţionale de apărare şi al obiectivelor de înzestrare ale Ministerului Apărării Naţionale. Când am preluat acest mandat, mi-am stabilit obiective foarte clare, iar unul dintre acestea este valoarea adăugată în economia Romaniei sub umbrela unei strategii care să cuprindă inclusiv industria de apărare. Îmi doresc ca la finalul acestui joint-venture împreună cu GD, în România, la Uzina Mecanică, să fie produse transportoare blindate Piranha 5 nu numai pentru Armata Română ci si pentru alte state", a afirmat Florin Spătaru.