Jordi Sanchez, aflat în detenţie provizorie, a fost propus de către preşedintele Parlamentului catalan la conducerea regiunii, după ce Carles Puigdemont a renunţat la candidatură, a anunţat legislativul, relatează AFP.
Având în vedere încarcerarea sa şi apartenenţa la tabăra separatistă, Sanchez, în vârstă de 53 de ani, are şanse minime să devină preşedintele acestei regiuni.
Preşedintele Parlamentului catalan, separatistul Roger Torrent, "l-a propus, constatând, după consultări cu grupurile politice, că el dispune de cei mai mulţi susţinători", a precizat luni, într-un comunicat, Parlamentul catalan.
Parlamentul nu oferă însă o dată a unei ipotetice sesiuni de învestire a lui Sanchez, inculpat de "răzvrătire" şi aflat în detenţie provizorie în apropiere de Madrid de la 16 octombrie.
Ales deputat la 21 decembrie, pe lista separatistă a preşedintelui destituit Carles Puigdemont, Jordi Sanchez este considerat un membru al nucleului dur care a condus marşul către proclamarea unei "republici catalane" independente pe 27 octombrie.
Destituit de Guvernul central după această proclamare, Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia înainte să fie inculpat de "rebeliune" şi "răzvrătire", a făcut campanie - cu succes - cerând o reconstituire a unui "Guvern legitim" al Cataloniei..
Partidele separatiste dispun de o majoritate absolută în Parlamentul catalan, cu 70 din 135 de mandate. Însă în cazul în care s-ar prezenta, Jordi Sanchez nu este sigur să obţină votul de încredere, în contextul în care CUP (extrema stângă separatistă) refuză să-l învestească.
Numele altor personalităţi separatiste circulă deja în locul lui Jordi Sanchez, ca cel al fostului purtător de cuvânt al Guvernului catalan Jordi Turull sau al economistei Elsa Artadi, ambii apropiaţi ai lui Puigdemont.
Catalonia se află, de la 27 octombrie, sub administraţia directă a Guvernului central şi va rămâne astfel până când Parlamentul regional alege un nou preşedinte.