KASPERSKY AVERTIZEAZĂ: "Infractorii cibernetici atacă utilizatorii de Mac"

Valentin Busuioc
Companii #Securitate Cibernetică / 12 ianuarie 2015

Creşterea recentă a numărului de utilizatori de dispozitive Apple a determinat infractorii cibernetici să acorde mai multă atenţie sistemelor de operare OS X şi iOS, utilizatorii riscând să-şi piardă datele confidenţiale şi banii, avertizează producătorul rusesc de antiviruşi Kaspersky Lab, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Rezultatele unui studiu Kaspersky Lab, realizat în colaborare cu B2B International, arată că unul din patru utilizatori de calculatoare Mac de tip desktop a fost vizat de un program malware în ultimul an. Studiul indică şi că 21% dintre aceste atacuri cibernetice au cauzat pierderi financiare, incluzând costurile achiziţionării de software nou pentru a restabili sistemul sau costurile pentru specialiştii IT angajaţi să dezinfecteze dispozitivul.

Wirelurker, un troian recent descoperit, este un exemplu de malware dezvoltat special ca să atace utilizatorii Apple. În cele şase luni anterioare detectării, malware-ul a fost descărcat de peste 356.000 de ori dintr-un magazin de aplicaţii alternativ, infectând, astfel, un număr semnificativ de computere. Wirelurker este unic, din cauză că exploata vulnerabilităţi necunoscute, ca să infecteze toate dispozitivele Apple iOS conectate la computerul compromis. Troianul putea infecta şi dispozitivele care nu erau "jail-broken", dar care puteau descărca aplicaţii din terţe surse. Astfel, utilizatorii de OS X, un sistem de operare considerat drept sigur, au infectat dispozitivele care rulau iOS, alt sistem de operare văzut ca fiind sigur.

"Jailbreak" (literal: "evadare din închisoare") este un proces care permite utilizatorilor de iPad, iPhone şi iPod să aibă acces la rădăcina ("root"-ul) sistemului de operare, ridicând restricţiile implementate de Apple pe acel produs. Totodată, jail-break permite instalarea de programe third-party (aplicaţii neacceptate de Apple în magazinul său, App Store), prin aplicaţii precum Cydia.

Totuşi, viruşii şi alte tipuri de malware nu sunt singurele ameninţări care vizează dispozitivele Mac. Atacurile împotriva reţelelor şi fraudele online nu necesită instalarea unui software periculos pe dispozitivul victimei. Atacurile de tip phishing se încadrează, de asemenea, în această categorie, punctează Kaspersky.

Procentajul utilizatorilor de OS X care s-au confruntat cu ameninţări financiare este mai mare decât cel al atacurilor care au vizat numărul total de utilizatori. Astfel, 51% dintre utilizatorii de calculatoare care rulau OS X au afirmat că s-au confruntat cu ameninţări cibernetice financiare în ultimul an, comparativ cu un procentaj de 43% de utilizatori în general. Aceste statistici sunt preluate din platforma Kaspersky Security Network şi includ detecţiile effectuate de produsele Kaspersky Lab din noiembrie 2013 până în octombrie 2014. Potrivit acestor date, din numărul total de atacuri în alte sisteme de operare, procentajul phishing-ului (furtului de identitate) financiar a fost de 26%.

"Utilizatorii de OS X trebuie să fie atenţi şi la vulnerabilităţile din software-urile instalate pe dispozitivele lor. De exemplu, vulnerabilitatea ShellShock anunţată în septembrie 2014 permite unui infractor cibernetic să execute orice cod pe un computer, inclusiv un cod periculos. În cazul în care infractorii cibernetici descoperă aceste breşe de securitate înainte ca producătorul să poată repara vulnerabilitatea, aceştia pot profita de situaţie pentru a-şi atinge scopurile. Cu alte cuvinte, niciun sistem nu poate fi considerat în totalitate protejat împotriva ameninţărilor cibernetice", conchide producătorul rusesc.

Înfiinţat în 1997, Kaspersky Lab activează în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 400 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb