KELEMEN HUNOR: "Un guvern minoritar ar fi o soluţie extrem de riscantă"

J.P.
Politică / 15 septembrie 2021

"Un guvern minoritar ar fi o soluţie extrem de riscantă"

Un guvern minoritar ar fi o soluţie extrem de riscantă, iar varianta cea mai bună la actuala criză politică este refacerea coaliţiei, a declarat, miercuri, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, conform Agerpres.

"Soluţia cea mai bună sau cea mai potrivită ar fi refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS şi UDMR. Puteţi să mă întrebaţi dar cum şi când. La aceste două întrebări am mai puţine răspunsuri, dar ştiu că până când nu se termină congresele celor două partide, nu va fi posibilă o refacere a coaliţiei. După ce colegii noştri din PNL şi USR vor alege preşedintele partidelor respective, sigur, trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor şi trebuie să facem un efort, prin compromis, prin a lăsa fiecare câte ceva, dar până atunci ar trebui să ne oprim prin declaraţii cu toţii, ar trebui să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook", a afirmat, la RFI, liderul UDMR.

Potrivit acestuia, "dacă apar alte jigniri, alte condiţii puse, anunţate, va fi greu".

"Nu văd eu altă soluţie viabilă pe termen de trei ani de zile, până la sfârşitul ciclului electoral, decât această coaliţie. Dacă nu se poate, atunci, sigur, trebuie căutată altă soluţie, inclusiv un guvern minoritar, cu susţinere din partea celor care punctual vor dori să susţină guvernul, dar această variantă este din punctul meu de vedere extrem de riscantă, mai ales pentru o perioadă de trei ani de zile. Dacă am fi cu un an înainte de alegeri, mai merge, dar aşa nu", a mai declarat el.

Kelemen Hunor spune că există şi o a treia variantă, constituţional posibilă, dar greu realizabilă, cea a alegerilor anticipate.

"A treia variantă - soluţia constituţională posibilă, neprobată niciodată în România în 31 de ani - este soluţia alegerilor anticipate. Dar această variantă este mai puţin probabilă şi oricum nu se poate realiza de la o zi la alta. Dar nu putem exclude nici această variantă", a adăugat el.

Întrebat dacă s-ar putea reface coaliţia fără Florin Cîţu în funcţia de premier, liderul UDMR a arătat că "această cerere extravagantă" nu se poate discuta nici măcar teoretic.

"În acest moment, această soluţie nu se poate discuta nici măcar teoretic, fiindcă colegii sunt înainte de congres, au o poziţie extrem de clară. (...). Sigur, după ce se termina congresul, multe lucruri pot fi discutate. Dar vă daţi seama că această cerere extravagantă nu poate fi acceptată de la USR PLUS. Eu, dacă aş fi în locul liberalilor, nu aş accepta, cum nu ar accepta nici USR PLUS această condiţie. Trebuie să cauţi mai departe o soluţie, dacă ai acceptat la un moment dat să guvernezi ţara şi asta e o responsabilitate uriaşă, dincolo de demagogie. (...) Noi nu am declanşat criza şi nici nu vrem să facem dreptate între cele două partide, dar sper că putem contribui, totuşi, prin argumente, prin echilibru şi seriozitate la rezolvarea situaţiei", a argumentat vicepremierul.

În opinia sa, "programul Anghel Saligny a fost folosit la un moment dat drept pretext" de către colegii de coaliţie.

"Nu poţi să spui de la început că "se va fura, fiindcă ajung banii în buzunarul baronilor". Nu, aici trebuie să vorbim de nevoia societăţii, de nevoia acelor comunităţi care în 2021 încă nu au o grămadă de facilităţi (...) şi cum putem implementa un proiect cât mai eficient, transparent şi corect. Dacă mergem pe ideea că oricum se va fura, atunci haideţi să nu facem nimic", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai de ce mai kelemen? iti este frica ca voturile psd-ului cand si unde trebuie vor cantari mai mult decat ale tale?

    1. Kelemen s-a inteles foarte bine cu echipa Dragnea. Sa aiba putina rabdare ca Dragnea isi face un nou partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb