KLAUS IOHANNIS, DESPRE MODIFICAREA CONSTITUŢIEI PE TEMA FAMILIEI: "Nu am acuzat Biserica Ortodoxă; am atras atenţia asupra unor posibile pericole"

Ionuţ Stănescu
Politică / 22 octombrie 2016

Klaus Iohannis (stânga) şi Patriarhul Daniel (dreapta)

Klaus Iohannis (stânga) şi Patriarhul Daniel (dreapta)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că nu a acuzat nici Biserica Ortodoxă şi nici Biserica Penticostală, ci doar a atras atenţia asupra unor pericole în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei pe tema familiei, informează Agerpres.

"Cred că deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată cu vârf şi îndesat nevoia de conciliere, de pace socială, în România. Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat, nu am acuzat Biserica Ortodoxă, nici Biserica Penticostală, nici nu am avut de gând, eu am atras atenţia asupra unor posibile pericole", a spus Iohannis.

El a arătat că reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au dreptul la petiţie, apreciind că demersul acestora este legal.

"Au dreptul la petiţie. Demersul lor este legal, constituţional, nu a fost niciun moment pus sub semnul întrebării. Discuţia s-a dus într-o direcţie care, probabil, ar satisface ceva interese. Nu-mi însuşesc aceste interpretări. Doresc o discuţie calmă, onestă", a afirmat şeful statului.

Miercuri, Klaus Iohannis a declarat, cu privire la modificarea Constituţiei pe tema familiei, că este greşită calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative.

"În chestiunea modificării Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puţin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparţin, provin dintr-o minoritate etnică şi dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele şi nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii către celălalt", a spus şeful statului miercuri, la Palatul Cotroceni, întrebat ce părere are despre demersul celor trei milioane de cetăţeni români cu privire la modificarea Constituţiei.

În iulie, CCR a constatat că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei.

Pe 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Potrivit Coaliţiei pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor.

Formularea propusă pentru art. 48 alin. 1 din Constituţie este: ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor''. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi.

Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei în acest sens să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare.

Hans Klemm: "Sunt în întregime de acord cu declaraţia preşedintelui Iohannis privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm a declarat, vineri, la Oradea că a fost foarte impresionat de declaraţia preşedintelui Iohannis privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

Întrebat, într-o scurtă conferinţă de presă, ce părere are despre căsătoria dintre persoane de acelaşi sex, ambasadorul SUA la Bucureşti a declarat că "este un subiect sensibil".

"Este un subiect sensibil pentru toate societăţile. În Statele Unite, în urmă cu ceva timp, Curtea Supremă a hotărât că acest lucru este permis în SUA. Am fost foarte impresionat de declaraţia preşedintelui Iohannis pe acest subiect şi aş vrea să menţionez cuvintele spuse de el pentru că sunt în întregime de acord cu ce a spus el. În cele din urmă, însă, este o decizie pe care o ia poporul român", a spus Hans Klemm.

Gorghiu, despre familia tradiţională: "Să nu fie temă de campanie electorală, ci să ajungem la cele mai sănătoase angajamente"

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat vineri, la Timişoara, că nu îşi doreşte ca subiectul familiei tradiţionale să fie folosit ca "temă urâtă, de campanie electorală'', adăugând că în această privinţă ar trebui să se ajungă la ''cele mai sănătoase angajamente''.

''Aş vrea să cred că nimeni nu are interes să facă din această temă (a familiei tradiţionale, n.r.) o temă urâtă de campanie electorală, ci trebuie să dezbatem şi să ajungem la cele mai sănătoase angajamente şi concluzii.(...) Cred că în acest moment trebuie să respectăm legislaţia în vigoare, iar PNL a spus-o de multă vreme că are un angajament ferm pentru familia tradiţională, pentru că respectăm Codul civil care spune foarte clar că o căsătorie este valabilă între un bărbat şi o femeie'', a afirmat Alina Gorghiu, răspunzând unei întrebări a presei.

Potrivit liderul PNL, acest lucru nu înseamnă că ''nu trebuie să existe forme de protecţie pentru minorităţi''.

Gorghiu a mai adăugat că îşi doreşte ca toate aceste discuţii să se poată purta civilizat, într-un cadru în afara campaniei electorale.

''În momentul în care aduci o asemenea temă în campania electorală, ea nu va fi folosită pentru interesul public, ci ca temă de campanie de genul unii împotriva altora'', a conchis Gorghiu.

Dragnea: "Sunt un om tradiţionalist, văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se declară un tradiţionalist, care vede familia formată dintr-un bărbat şi o femeie.

"Sunt un fanatic religios. Eu sunt un om tradiţionalist, dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios sunt un fanatic religios. Sunt un creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii", a afirmat Dragnea, vineri, la Palatul Parlamentului, întrebat care este poziţia sa în legătură cu căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex.

El a adăugat că, probabil, anul viitor, Constituţia ar trebui să fie completată şi clarificată, iar definiţia căsătoriei va fi un subiect important.

"Modificarea Constituţiei în mai multe locuri trebuie să se întâmple. Noi începusem demersul ăsta. USL nu a fost capabil să ducă până la capăt acest demers din mai multe motive, principalul fiind legat de Curtea Constituţională, în vechea componenţă, care a adoptat o decizie unică în lume prin care a spus că o lege e constituţională doar după un an, doar ca să nu putem veni cu organizarea referendumului pentru Constituţie. Sigur că anul viitor ar trebui să fie anul în care Constituţia este completată şi clarificată şi probabil că atunci şi acest subiect va fi un subiect foarte important al dezbaterii. Pe de altă parte, o iniţiativă, un demers susţinut de milioane de români nu poate să fie tratat cu o asemenea batjocură, indiferent ce poziţie ai în statul român sau cu atât mai mult", a declarat Liviu Dragnea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Problema cu homosesualii este la fel ca si a partidelor extremiste; legiferati-i si o sa vedeti cand au drepturi la ce se vor preta.

    Cond haosul va stapani societatea, ne vom mira degeaba! 

    Biserica noastra strabuna este din ce in ce mai lovita. Legile sunt scrise de pastori sambatari, tineretul crestin e lasa fara case si fara speranta de oamenii platiti de pocaitii din Utah si Iowa. Lumea trebuie sa iasa in strada si sa ii trimita pe astia inapoi in vagauna de unde au iesit !

    Inclemmenesti cand auzi ce spune nenea Klemm asta. 

    Alo Redactia! chiar credeti ca ar fi putut fi confundati de a-ti facut preizarile din paranteza; il vedeti pe Presedinte cu asa o barba sau atat de evlavios precum Preafericitul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb