Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou guvern.
"Ieri a picat guvernul Dăncilă, un guvern eşuat şi derutat şi e foarte bine aşa. Am convocat prima rundă de consultări cu partidele. PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor. Au lipsit de la consultări nemotivat, adică au chiulit. E nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziţie, în funcţiune o perioadă relativ scurtă. De ce e nevoie urgentă? Pentru că orice zi în plus cu acest guvern interimar PSD-ist e o zi pierdută. Am spus şi partidelor: eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie", a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a precizat că PNL este dispus sa preia guvernarea, chiar dacă e complicat şi se anunţă un parcurs dificil.
"Azi s-au prezentat partidele. PNL a spus clar că e dispus să preia guvernarea, chiar dacă e complicat, se anunţă un parcurs dificil. Celelalte partide au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o asemenea abordare. Aşa că de pe acum e destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând ca în zilele următoare să se clarifice nuanţele."
Klaus Iohannis a a firmat că avem nevoie urgentă de un nou guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidenţiale, să pregătească bugetul 2020.
"Avem nevoie urgent de un guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidenţiale, să pregătească bugetul 2020, un guvern care închide cu responsabilitate bugetul 2019. E nevoie de un guvern care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. O spun cu toată fermitatea, pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a PSD-iştilor. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii."
Preşedintele României a adăugat că luni, cel târziu marţi, va desemna un nou premier.
"Luni, cel târziu marţi, voi desemna un premier care să vină cu o propunere de guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna PSD-işti pentru guvernare. Există o discuţie în spaţiul public pe care vreau să o lămuresc: alegerile anticipate - personal sunt în favoarea lor, dar după prezidenţiale. De ce această remarcă? Constituţia nu favorizează anticipatele, aş putea chiar spune că prevederea e gândită să inhibe anticipatele. Ele se realizează foarte greu. În Constituţie se spune clar că se dizolvă Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de guvern pică. Asemenea condiţii se întrunesc greu, e o problemă şi sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie corectă pentru a găsi o soluţie. Al doilea motiv: dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face, atunci acest guvern interimar ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat. Acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după prezidenţiale putem redeschide toţi împreună discuţia pe anticipate."
La discuţiile cu preşedintele au fost reprezentanţii PNL, USR, UDMR, PMP, ai partidului lui Victor Ponta, ai ALDE şi minorităţilor naţionale şi au lipsit cei de la PSD.
Astăzi, la ora 18:30 va avea loc şedinţa Comiteului Naţional Executiv. Pe parcursul acesteia se va discuta cum tabăra Ciolacu, Stănescu şi Firea care a discutat, ieri, cu Victor Ponta, vor să solicite schimbarea din funcţia de preşedinte al PSD a Vioricăi Dăncilă şi înlăturarea secretarului general, Mihai Fifor.
Se preconizează oranizarea unui congres al PSD la începutul anului viitor în care să fie alese noi organe de conducere.
Surse din interiorul PSD susţin că deşi Viorica Dăncilă îşi va lansa campania electorală la ROMEXPO, majoritatea liderilor PSD ar dori să-l susţină la alegerile prezidenţiale pe Mircea Diaconu.
Printre liderii care o critică pe Viorica Dăncilă se numără şi baronul de Vrancea, Marian Oprişan care a declarat că , dacă dai căutare pe Google cu expresia "Proasta României", motorul de cătare îţi afişează "Viorica Dăncilă".