KLAUS IOHANNIS: "Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii"

S.B.
Politică / 18 mai 2022

"Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj în cadrul celei de-a X-a ediţii a Romanian Business Leaders Summit, infromează news.ro.

Şeful statului a apreciat că perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii şi aduce noi provocări de ordin economic şi social, dar susţine că este încurajatoare creşterea economică de pe trimestrul I, peste aşteptări în raport cu prognozele.

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.

"Comunitatea de afaceri îşi confirmă încă o dată rezilienţa şi capacitatea de adaptare, chiar şi în aceste circumstanţe dificile, dovadă fiind numeroasele rezultate pozitive ale proiectelor dumneavoastră. Perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii şi aduce noi provocări de ordin economic şi social, inclusiv la nivel european", a transmis preşedintele.

Potrivit acestuia, pe fondul crizei energetice resimţite de toate statele membre, Uniunea este în situaţia de a identifica soluţii de avarie şi de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European.

"În ciuda politicii de susţinere a energiilor regenerabile şi de creştere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia. Trebuie să fim conştienţi că securitatea energetică şi atingerea ţintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări şi costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziţiei verzi cu obiectivele noastre din domeniul securităţii energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice şi a competenţelor de care noi dispunem", a mai transmis şeful statului.

Iohannis susţine că pandemia de COVID-19, criza energetică şi, mai nou, războiul din vecinătatea ţării noastre "au determinat şi o reevaluare a direcţiei şi viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu şi lung".

"Soluţia sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investiţiilor din fonduri europene şi resurse naţionale. Astfel, provocarea esenţială constă în implementarea accelerată a investiţiilor, la standarde de calitate şi cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai aşa putem simţi beneficiile unei politici pro-investiţii, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii", a mai transmis Iohannis.

Şeful statului consideră că "trebuie să investim pentru ca economia naţională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura şi industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu şi lung".

"Am încredere că pachetul de măsuri economice şi sociale, anunţat recent de Guvern, va reuşi să concilieze protecţia categoriilor sociale vulnerabile şi susţinerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigenţele de stabilitate financiară şi bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism şi pragmatism şi să ne pregătim, totodată, pentru o nouă "normalitate", atunci când măsurile de intervenţie îşi vor fi încetat aplicabilitatea. Este încurajatoare creşterea economică de pe trimestrul I al anului, peste aşteptări în raport cu prognozele. Ştim însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflaţiei, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros şi prudent din partea autorităţilor de resort, în direcţia stabilităţii monetare şi a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare", a adăugat preşedintele.

Potrivit acestuia, doar printr-o abordare chibzuită şi echilibrată vom reuşi să atenuăm fragilităţile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să şi răspundem, în acelaşi timp, provocărilor viitorului în privinţa tranziţiei digitale şi tranziţiei verzi.

"Inevitabil, digital şi verde înseamnă regândirea şi reaşezarea realităţilor economice pe noi coordonate, de unde rezultă, totodată, şi o invitaţie spre inovare şi deschidere către noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor. Este important ca mediul de afaceri să continue să se implice, ca şi până acum, să fie o parte activă a acestui proces de reforme structurale şi tranziţie verde şi digitală. De aceea, vă încurajez să accesaţi fondurile europene, în special cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dedicate dezvoltării afacerilor, accelerării digitalizării, tranziţiei verzi şi infrastructurii energetice", a mai afirmat preşedintele.

Potrivit acestuia, "absorbţia accelerată a unui volum fără precedent de fonduri europene, prin implementarea adecvată a proiectelor de investiţii, necesită un mediu de afaceri robust, dinamic şi competitiv, care să facă faţă provocărilor cantitative şi calitative cu care ne confruntăm".

"Perioada pandemiei ne-a demonstrat importanţa şi beneficiile unei relaţii solide, funcţionale şi oneste dintre administraţie şi reprezentanţii mediului de afaceri. De aceea, vă invit să reflectaţi la ideea reinventării mişcării patronale, pentru modernizarea, consolidarea şi creşterea acesteia. Avem nevoie de suflu proaspăt şi de leadership autentic, nu numai în administraţia publică, ci şi în comunitatea românească de business", a mai transmis şeful statului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu pentru voi bugetarii si pensionarii speciali.....pt restul prostimii care va voteaza.

    Perioada aflata sub semnul incertitudinii este pt romanii de rand, Plavane, in nici un caz pt tine! Oare, ti s-au golit cumva conturile sau nu-ti mai merg concediile de Lux, sezoanele la schi sau jocurile de golf ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb