Actualizare 15:40 Klaus Iohannis: "Un parlament puternic exercită efectiv şi eficient controlul asupra instituţiilor"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că un parlament puternic exercită "efectiv şi eficient" control nu numai asupra serviciilor secrete, ci şi pentru celelalte instituţii care se află sub controlul său.
Cu prilejul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, preşedintele a afirmat că în discuţiile cu reprezentanţii grupurilor parlamentare a fost atins şi subiectul controlului parlamentar, precizând că-şi doreşte un control puternic şi un parlament care "legiferează bine şi produce legi de calitate".
"Am pornit discuţia de la comisiile care controlează serviciile secrete şi am reuşit să ajungem la o discuţie foarte serioasă pe controlul parlamentar la modul general. Cu toţii ne dorim un parlament puternic. Un parlament puternic este acela care elaborează legi clare, care pot fi aplicate cu mare succes şi foarte bine şi, în acelaşi timp, un parlament puternic este unul care exercită efectiv şi eficient controlul parlamentar nu numai pentru servicii secrete, ci şi pentru celelalte instituţii care se află sub control parlamentar. Acesta este un lucru pe care mi-l doresc foarte mult: un parlament puternic care legiferează bine, produce legi de calitate şi exercită un control parlamentar puternic. Am speranţa - şi discuţiile din ultimele zile mi-au dat motive de speranţă - că viitorul parlament va face exact acest lucru", a spus Iohannis.
(A.P.)
------------
Actualizare 15:32 Klaus Iohannis propune înfiinţarea unei comisii speciale pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea naţională
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că a propus reprezentanţilor formaţiunilor din Legislativ înfiinţarea unei comisii speciale în Parlament care să elaboreze proiectele de legi referitoare la securitatea naţională.
Şeful statului a precizat, la Palatul Cotroceni, că propunerea sa se referă la un al doilea pachet de legi în domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care discuţiile de la consultări au vizat şi un prim pachet care conţine legea pentru combaterea terorismului, cea referitoare la cartelele pre-pay şi legea securităţii cibernetice.
"Al doilea pachet e mult mai mare. Legislaţia în domeniul securităţii naţionale este destul de amplă şi stufoasă. Al doilea pachet conţine legi care sunt cel puţin la fel de importante, dar nu sunt încă în faze atât de avansate. Unele dintre ele au o gândire la bază, pentru altele există primul draft de actualizare, pentru altele încă nu există nimic, dar este nevoie de actualizarea lor", a adăugat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, comisia ar urma să includă şi specialişti din Guvern, "din instituţiile vizate să elaboreze aceste proiecte de lege".
"Proiectele să fie pregătite în aşa fel încât în cursul anului 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate. Acest demers are câteva avantaje certe care au fost înţelese şi acceptate de toată lumea. În această comisie specială partidele vor trimite oameni care se pricep (...) să discute domeniul securităţii naţionale. Aceşti oameni, cu siguranţă, vor fi dintre aceia care, cu mare probabilitate, se vor găsi pe listele viitorului Parlament şi în acest fel avem o mare şansă de a rezolva două lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupă de legile securităţii naţionale şi crearea unei continuităţi de la acest Parlament la următorul, fiindcă o mare parte din parlamentarii care vor începe în această toamnă să lucreze pe pachetul de legi se vor regăsi, probabil, în Parlamentul care se va constitui după alegeri", a opinat Klaus Iohannis.
El a subliniat că securitatea naţională este un domeniu "sensibil", iar cei care se vor ocupa de realizarea proiectelor trebuie să fie foarte buni cunoscători.
"În acest fel vom avea şansa unei legislaţii îmbunătăţite asumate de o mare parte din clasa politică, conştientizate şi acceptate de societatea civilă", a adăugat Iohannis.
Preşedintele a spus că discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii grupurilor parlamentare nu s-au referit la conţinutul legilor, ci la calendar şi la modul de abordare a întregii legislaţii în domeniul securităţii naţionale.
"Avem, pe de o parte, primul pachet care va fi elaborat destul de repede şi încă din acest an vom avea legile finalizate dând astfel instituţiilor un cadru în care au posibilitatea să acţioneze foarte ferm şi prompt, iar al doilea pachet care va fi lucrat începând din acest an cu continuare în anul viitor, care va permite modernizarea întregii legislaţii", a explicat şeful statului.
(A.P.)
-----------
Actualizare 15:25 Klaus Iohannis: Primul pachet privind legile securităţii naţionale poate fi votat în iunie de Parlament
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că primul pachet privind legile securităţii naţionale poate fi adoptat în iunie de ambele Camere ale Parlamentului
"Primul-ministru m-a asigurat că aceste trei legi (n.r. privind securitatea antitero, cyber security şi cartelele pre-pay) vor parcurge întreaga procedură guvernamentală şi de consultare publică, în aşa fel încât, la sfârşitul lunii mai, ele vor putea fi trimise în Parlament ca iniţiative legislative. Din discuţiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârşitul lui mai şi în cursul lunii iunie, dacă toată lumea colaborează, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a precizat că "aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea".
(A.P.)
----------
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că primul pachet privind legile securităţii naţionale poate fi adoptat în iunie de ambele Camere ale Parlamentului.
"Primul-ministru m-a asigurat că aceste trei legi (privind securitatea antitero, cyber security şi cartelele pre-pay, n.r.) vor parcurge întreaga procedură guvernamentală şi de consultare publică, în aşa fel încât la sfârşitul lunii mai ele vor putea fi trimise în Parlament.(...) Guvernul trimite legile la sfârşitul lunii mai şi în cursul lunii iunie ele pot fi trecute în ambele Camere ale Parlamentului", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a mai afirmat că a propus partidelor înfiinţarea unei comisii parlamentare care să elaboreze un al doilea pachet de legi privind securitatea, având în vedere că legislaţia este depăşită şi este nevoie de modernizarea ei.
Iohannis a menţionat că în contextul atentatelor teroriste este nevoie de o actualizare a legilor, astfel încât statul să poată preveni astfel de "incidente" şi să asigure siguranţa cetăţeanului.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a mai spus că este nevoie de un echilibru între drepturile şi libertăţile individului şi securitatea naţională.
Preşedintele a avut ieri şi astăzi consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe marginea legilor securităţii naţionale.