Kovesi, în faţa Consiliului JAI al Uniunii Europene

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2019

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi, primul procuror şef al Parchetului European urmează să îşi prezinte, astăzi, în faţa miniştrilor de justiţie şi de interne din cadrul Uniunii Europene, viziunea şi planurile pentru instituţia pe care o conduce. Prezentarea va avea loc în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE, eveniment ce a debutat, ieri, la Bruxelles.

Cu acest prilej, reprezentantul Comisiei Europene va informa miniştrii cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO). Consiliul UE a confirmat-o pe Laura Codruţa în funcţia de procuror-şef european, pe 14 octombrie 2019. Se preconizează că EPPO îşi va începe activitatea în noiembrie 2020, iar până atunci procurorul-şef ales are sarcina de a coordona organizarea şi funcţionarea noii structuri.

Membrii Consiliului JAI vor mai discuta despre infracţiunile împotriva mediului, iar dezbaterea va fi precedată de prezentarea raportului final al celei de a 8-a runde de evaluări reciproce în domeniul penal de către preşedinţia finlandeză a Uniunii (iun.-dec. 2019). Totodată, membrii Consiliului JAI ar urma să adopte, astăzi, concluzii cu privire la drepturile victimelor, cu privire la măsuri alternative la detenţie şi legate de viitorul cooperării în materie de justiţie civilă.

Viitorul politicii europene în domeniul migraţiei şi al azilului, viitorul securităţii interne a Uniunii, combaterea terorismului, infracţiunile împotriva mediului, măsuri alternative la detenţie sunt o parte dintre subiectele discutate de miniştrii de interne şi ai justiţiei din UE în aceste două zile.

Ieri, în prima zi a reuniunii Consiliului JAI, s-a discutat despre politica europeană în omeniul migraţiei şi azilului. Consiliul arată că, de la apogeul crizei migraţiei, din 2015, UE a pus în aplicare măsuri pentru a îmbunătăţi controlul frontierelor externe şi al fluxurilor de migraţie. Dintre cele mai recente evoluţii în materie de migraţie, la nivelul UE, amintim: prelungirea, la 26 septembrie 2019, a mandatului EU NAVFOR MED operaţia Sophia până la 31 martie 2020 (lansată la 22 iunie 2015, cu comandamentul la Roma); adoptarea, la 8 noiembrie 2019, de către Consiliu a unui regulament revizuit cu privire la Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex). Regulamentul privind poliţia de frontieră şi garda de coastă la nivel european urmează să intre în vigoare la 4 decembrie.

Un alt subiect discutat în reuniunea de ieri a fost viitorul securităţii interne a UE, cu privire la care miniştrii au oferit orientări pentru viitoarele evoluţii în domeniul securităţii interne în ciclul legislativ 2019-2024. Referitor la lupta UE împotriva terorismului, Grupul de combatere a acestui fenomen la nivelul UE a informat miniştrii cu privire la o mai bună cooperare între autorităţile de combatere a terorismului. După atacurile teroriste de la Paris din ianuarie 2015, Uniunea Europeană a decis să îşi consolideze răspunsul şi să accelereze punerea în aplicare a măsurilor convenite. În acest sens, UE a adoptat şi a creat, în acest interval, o serie de acte şi instrumente care vizează controale îmbunătăţite ale armelor de foc, incriminarea infracţiunilor de terorism, verificări consolidate la frontierele externe şi lansarea Centrului european de combatere a terorismului (CECT).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb