LA CÂTEVA LUNI DE LA LANSARE Serviciile 4G se ieftinesc în Europa

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 5 februarie 2013

Serviciile 4G se ieftinesc în Europa

Interes redus din partea clienţilor

Operatorii de telecomunicaţii din Europa de Vest au început să reducă tarifele serviciilor 4G la numai câteva luni după lansare, semn că, spre deosebire de piaţa SUA, europenii nu sunt dispuşi să plă­tească mai mult pentru acces mai rapid la internet, potrivit unei analize Bloomberg.

Everything Everywhere (EE), operatorul britanic deţinut în parteneriat de Deutsche Telekom şi France Telecom, a redus în ianuarie tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G. În Franţa, operatorul SFR controlat de grupul Vivendi a scăzut cu până la 25% preţurile pachetelor construite în jurul serviciilor mai rapide de transfer al datelor. În Germania, prima mare piaţă vest-europeană cu servicii 4G, Vo­dafone a scăzut preţul celor mai scumpe abonamente.

Discounturile, anunţate la numai câteva luni după lansarea serviciilor 4G de către EE şi SFR, sugerează că operatorii renunţă la pariul că clienţii din Europa vor plăti mai mult pentru a descărca mai repede muzică, clipuri video şi alte tipuri de conţinut pe telefoanele mobile, tablete sau computere echipate cu modemuri wireless.

"Sectorul telecom din Europa este într-o perioadă de deflaţie. Veniturile pe utilizator nu au crescut niciodată pentru mai mult de două trimestre consecutive pe cele mai importante pieţe europene. 4G nu va schimba prea mult această situaţie", comentează pentru Bloomberg Benoit Maynard, analist pe telecomunicaţii la banca franceză Natixis, citat de Mediafax.

După o perioadă îndelungată de scădere a tarifelor în Europa datorită intervenţiei autorităţilor de reglementare şi competiţiei tot mai dure, companii precum France Telecom (Orange) sau Vodafone sperau ca preţurile mai mari care însoţesc serviciile 4G să împingă factura medie spre nivelurile mai ridicate din Statele Unite.

În SUA, facturile la telefonie mobilă au crescut la o medie de 50 de dolari pe lună, de la 41 de dolari în 2007, potrivit datelor Sanford C. Bernstein. În aceeaşi perioadă, factura medie din Europa de Vest a coborât de la 41 de dolari pe lună la 32 dolari pe lună.

Verizon Wireless, cel mai mare operator din SUA, a încasat în ultimele trei luni ale anului trecut în medie 147 dolari pe lună pentru abonamentul de date la care pot fi conectate mai multe dispozitive simultan. La AT&T, numărul doi pe piaţa americană, abonamentele individuale de date (cu un singur număr) au adus în medie venituri de 65 de dolari pe lună în aceeaşi perioadă.

Odată cu creşterea exponenţială a traficului mobil de internet datorită răspândirii rapide a smartphone-urilor, operatorii telecom s-au văzut nevoiţi să efectueze investiţii pentru a creşte capacitatea reţelelor. În Europa, traficul suplimentar din ultimii ani nu s-a tradus într-o creştere a veniturilor.

Cheltuielile de capital, indicator care include investiţiile în infrastructură, vor creşte cu 6,8% în acest an pentru cei mai mari operatori din Europa - Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom şi France Telekom - potrivit datelor Bloomberg. În acelaşi timp, analiştii anticipează scăderea veniturilor cu 2,8%.

După ce operatorii s-au angajat la investiţii de miliarde de euro pentru extinderea reţelelor, intrarea tarifelor într-o spirală negativă aminteşte de greşelile deceniului trecut, când apariţia standardului 3G a fost urmată de probleme asemănătoare.

"Este dificil pentru operatori să ceară mai mulţi bani pentru 4G în viitor din moment ce astăzi serviciile 3G nu costă mai mult", spune Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra. El observă că europenii au demonstrat că nu sunt dispuşi să plătească mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, dar sunt în acelaşi timp pregătiţi oricând să schimbe reţeaua dacă nu sunt mulţumiţi de performanţele conexiunii.

În Germania, 410.000 dintre cei 35 de milioane de clienţi ai Vodafone au trecut la serviciile 4G din luna martie a anului trecut, când a fost introdus noul standard, a declarat purtătorul de cuvânt al diviziei germane a grupului britanic, Kuzey Esener. El a precizat că lansarea noii tehnologii nu a contribuit încă semnificativ la creşterea veniturilor.

Vodafone Germania a renunţat în octombrie la costul suplimentar de 10 euro aplicat celor mai scumpe abonamente, odată cu o restructurare a politicii de preţuri. În prezent, clienţii au acces la serviciile 4G pentru 80 de euro pe lună, faţă de 100 euro plus 10 euro anterior. Comisionul pentru accesul 4G se aplică încă abonamentelor mai ieftine. Deutsche Telekom şi divizia germană a grupului spaniol Telefonica percep de asemenea un comision de 10 euro în schimbul accesului la servicii 4G.

Acţiunile France Telecom au scăzut în ultimele 12 luni cu 28%, în timp ce Telefonica a pierdut 22%, iar Vodafone şi Deutsche Telekom s-au apreciat cu 1,7%, respectiv 3,9%. Telefonica a renunţat la dis­tribuirea dividendelor, iar Deutsche Telekom şi France Telecom au redus estimările privind transferurile către acţionari pentru anul 2013.

În contrast, acţiunile Verizon Communications şi AT&T au urcat cu 18%, respectiv 20% în aceeaşi perioadă. Verizon Communications deţine Verizon Wireless în parteneriat cu Vodafone.

Pe lângă costul ridicat al investiţiilor şi presiunile în privinţa preţurilor, serviciile 4G se dovedesc scumpe şi din alt punct de vedere. Licenţele pentru accesul operatorilor la frecvenţele necesare au cos­turi substanţiale în Europa.

Braşovul - oraşul cu cea mai mare acoperire 4G din România

Reprezentanţii Vodafone România au anunţat, ieri, că Braşovul este oraşul cu cea mai mare acoperire 4G din România, 98% din populaţie fiind acoperită. Anunţul a fost făcut în cadrul unui eveniment în cadrul căruia au fost prezentate cele mai noi produse şi servicii 4G. Astfel, au fost testate live soluţiile propuse de Vodafone România pentru comunicarea 4G, pentru downloadarea şi uplodarea fişierelor cu viteze de până la 100 Mbps şi, respectiv, 70 Mbps.

Oficialii companiei au lansat, exclusiv pentru Braşov, o ofertă în cadrul căreia clienţii noi şi cei existenţi ai serviciilor Vodafone Office Complet, adresat companiilor mici şi mijlocii, vor beneficia gratuit de un router special care permite utilizarea serviciilor 4G, fără costuri suplimentare.

Serviciile 4G pot fi testate în magazinele operatorului de telefonie mobilă pe toate terminalele compatibile 4G. Vodafone România este primul operator care a lansat serviciile 4G din România, pe 20 noiembrie 2012. (OVIDIU VRÂNCEANU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb