LA FINALUL TRIMESTRULUI AL TREILEA 2022: Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale continuă să se prăbuşească

V.G.
Piaţa de Capital / 29 septembrie 2022

Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale continuă să se prăbuşească

Volumele IPO la nivel mondial au scăzut cu 44%, iar veniturile au scăzut cu 57% la nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Piaţa americană urmează să înregistreze cele mai mici venituri din IPO-uri din 2003 încoace

Cel mai mare volum de oferte publice iniţiale se înregistrează în sectorul tehnologic, iar sectorul energetic este acum lider în ceea ce priveşte încasările

De la începutul anului 2022 până în prezent (YTD), au avut loc în total 992 de IPO-uri care au strâns 146 de miliarde de USD, ceea ce reprezintă o scădere de 44% şi, respectiv, 57% de la an la an (YOY), arată un comunicat de presă al EY, transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, acest lucru urmează tendinţa pentru anul în care companiile şi investitorii IPO s-au confruntat cu provocări macroeconomice tot mai mari, incertitudini pe piaţă, volatilitate în creştere şi scădere a preţurilor acţiunilor la nivel mondial. Volatilitatea (media CBOE VIX) a crescut de la 19,7 în 2021, la 25,6 în YTD 2022.

Sectorul tehnologic a continuat să fie lider YTD ca număr de IPO-uri, deşi dimensiunea medie a tranzacţiilor a scăzut de la 261 milioane USD, la 123 milioane USD YOY. În timp ce sectorul energetic a depăşit prin încasări cu cea mai mare creştere de 176%, determinată în mare parte de trei dintre primele cinci tranzacţii globale în YTD 2022, sectorul produselor de consum a înregistrat cea mai mare scădere a mărimii medii a tranzacţiilor (69%).

În T3 2022, s-au înregistrat cele mai mici încasări din IPO-uri SPAC (societăţi de achiziţie cu scop special) din T3 2016. Piaţa SPAC a fost continuu pusă la încercare în acest trimestru, cu doar 17 tranzacţii, care au strâns 0,9 miliarde USD. Un număr record de SPAC-uri existente caută în mod activ ţinte, majoritatea confruntându-se cu o potenţială expirare în următorul an. Aceste şi alte concluzii au fost publicate astăzi de EY.

Performanţa regională globală

Principalele economii şi pieţe financiare din America şi EMEIA rămân sub presiune.

Bursele din cele două Americi au înregistrat cel mai puternic declin, înregistrând doar 116 tranzacţii, care au strâns 7,5 miliarde USD în decursul anului, o scădere de 94% a veniturilor şi de 72% în volum faţă de anul precedent. În contrast direct cu un an record în 2021, activitatea de IPO din America a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Activitatea IPO din EMEIA YOY a scăzut cu 50% şi 52% ca număr şi, respectiv, încasări. Europa a scăzut cu 76% ca venituri, dar Orientul Mijlociu a continuat cu o creştere de 209% a veniturilor, în pofida unei scăderi de 51% a numărului de tranzacţii.

Întrucât regiunea a fost mai puţin afectată de inflaţie şi de problemele geopolitice, bursele din Asia-Pacific au avut o performanţă relativ mai bună, găzduind cinci dintre cele mai importante 10 IPO-uri la nivel mondial în anul curent. De asemenea, în decursul acestui an, a contribuit cu 61% şi 69% din cota globală a IPO-urilor şi, respectiv, a încasărilor. Cu toate acestea, a înregistrat în continuare scăderi de 25% ca număr de tranzacţii şi de 22% în ceea ce priveşte mărimea acestora.

Paul Go, EY Global IPO Leader, spune: "Având în vedere că incertitudinile reprezintă cea mai mare provocare a pieţei IPO, companiile şi investitorii continuă să aştepte un sentiment mai stabil şi mai pozitiv pe piaţa bursieră, înainte de a reveni un apetit susţinut pentru activitatea IPO".

Perspective pentru trimestrul IV 2022

Inflaţia galopantă şi ratele dobânzilor în creştere afectează în mod negativ piaţa globală de acţiuni. Tensiunile geopolitice şi pandemia COVID-19 au dus la mai multă incertitudine şi volatilitate pe piaţă.

În Americi se aşteaptă redeschiderea pieţei anul viitor, iar în EMEIA, condiţiile dificile din piaţă continuă afecteze activitatea IPO. În ceea ce priveşte APAC (Asia-Pacific), în timp ce înregistrările publice pentru IPO-uri nu s-au reluat, activitatea rămâne puternică, iar companiile îşi evaluează opţiunile pentru 2023.

Go adaugă: "Planurile de IPO ale multor companii au fost îngheţate la începutul anului 2022, în aşteptarea unor condiţii de piaţă mai favorabile. Cu condiţia ca incertitudinile şi volatilitatea pieţei să se diminueze, lansarea unor IPO-uri de succes mult aşteptate, împreună cu îmbunătăţirea randamentelor din piaţa secundară, ar putea inversa sentimentul şi atrage mai multe companii să le urmeze".

În general, candidaţii la IPO care vor dori să facă oferte publice vor trebui să fie bine pregătiţi, atunci când se vor reangaja pe piaţă, deoarece se vor confrunta cu evaluări mult mai mici în comparaţie cu maximele din 2021.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb