LA MINIM ISTORIC Banca Angliei a redus dobânda cheie pentru prima dată după 2009

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2016

Banca Angliei a redus dobânda cheie pentru prima dată după 2009

Lira scade puternic

Banca Angliei (BoE) a redus, ieri, dobânda cheie pentru prima dată după anul 2009, urmărind astfel să stimuleze creşterea economiei britanice, afectată de incertitudini după ce, în iunie, ţara a decis, printr-un referendum, să părăsească Uniunea Europeană (Brexit).

În reuniunea de ieri, Comitetul de politică monetară al BoE a micşorat dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul minim record de 0,25%, aşa cum aşteptau analiştii.

Banca Angliei a mai stabilit să reia programul de achiziţii de active. Oficialii BoE au crescut acest program pentru prima oară în ultimii patru ani, ridicând ţinta de achiziţii cu 60 de miliarde lire, la 425 de miliarde lire.

Totodată, ca să stimuleze economia, Banca Angliei a lansat două noi scheme, una prin care va cumpăra obligaţiuni corporative în valoare de zece miliarde lire sterline, şi una de până la 100 de miliarde lire sterline, prin care vrea să se asigure că băncile menţin creditarea după reducerea dobânzii de referinţă.

Economia Marii Britanii ar urma să stagneze în semestrul al doilea din 2016, respectiv să înregistreze o creştere slabă anul viitor, conform BoE. Banca centrală de la Londra şi-a menţinut estimarea de creştere a PIB-ului Regatului Unit la 2% pentru anul acesta, dar a înrăutăţit prognoza pentru 2017 de la 2,3%, la 0,8%.

După deciziile luate ieri de BoE, moneda britanică, a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele patru săptămâni.

Lira sterlină a scăzut cu 1,5%, la 1,3130 dolari, declinul fiind cel mai mare din 5 iulie până în prezent. Totuşi, cursul este mai mare decât minimul ultimilor 31 de ani, atins în 6 iulie: aproape 1,28 dolari/liră.

Ieri, lira s-a depreciat faţă de toate cele 16 valute principale.

Mark Carney: "Perspectivele economice s-au modificat semnificativ"

Banca Angliei va adopta "orice decizii vor fi necesare" ca să atingă stabilitatea financiară şi monetară, a afirmat, ieri, guvernatorul BoE, Mark Carney, adăugând că dobânzile mai scăzute se vor resimţi imediat în economie.

"Am luat aceste măsuri (n.r. - cele de ieri) pentru că perspectivele economice s-au modificat semnificativ", a declarat Carney, adăugând: "Indicatorii au scăzut puternic, în majoritatea cazurilor la niveluri nemaivăzute din perioada crizei financiare, iar în unele cazuri până la recorduri minime. Banca Angliei este pregătită să adopte în continuare orice decizii vor fi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de stabilitate financiară şi monetară, deoarece Marea Britanie se adaptează la noile realităţi şi se îndreaptă spre noi oportunităţi, în afara UE". Carney a mai spus: "Acţionând rapid şi cuprinzător, BoE poate să reducă incertitudinile, să îmbunătăţească încrederea, să atenueze încetinirea PIB şi să sprijine ajustările economiei britanice".

Ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, a salutat reducerea dobânzii cheie şi a afirmat că Mark Carney are instrumentele necesare ca să rezolve problemele dificile care pot apărea după Brexit.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Brexit-ul este CEA mai concludenta imagine pe care o pot face politicienii si deciziile lot nesabuite!!!

    1. UK rămâne în uniunea economică, are monedă națională, câștigă războiul valutar și păstrează decizia politică.

      Brexit-ul este cea mai concludenta imagine pe care o pot face politicienii pentru tara lor, nu pentru colonia altora. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb