LA PESTE 4 MILIARDE LEI Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit s-a dublat, în 2019

A.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2020

Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit s-a dublat, în 2019

Valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi s-au dublat, în ultimii patru ani, potrivit unei analize realizată de Banca Naţională a României (BNR) şi preluată de Agerpres. Acesta arată că numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane, în decembrie 2019, faţă de 11 milioane cât era în decembrie 2015, pe fondul utilizării din ce în ce mai mari a acestor instrumente de plată. Valoarea tranzacţiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungând la peste 4 miliarde lei, în ultima lună a anului trecut.

Potrivit datelor citate, peste 27% din numărul tranzacţiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru, fiind stabilit un record faţă de trimestrele precedente, datorat în special cumpărăturilor făcute în ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Conform sursei citate, la noi a fost depăşit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar în ultimii patru ani creşterea numărului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR aferente anului trecut. Astfel, la sfârşitul lui 2019, din cele peste 18 milioane de carduri aflate în circulaţie, emise de băncile din ţara noastră, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indică un potenţial mare pentru utilizarea informată a acestor instrumente de plată. România are mai puţin de un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situaţie valabilă şi în cazul cardurilor de credit, unde ponderea este de 0,15 carduri/cap de locuitor.

În comunicat se menţionează că majoritatea cardurilor de credit din piaţa noastră au ca avantaj principal faptul că îi permit utilizatorului să facă achiziţii în rate fără dobândă de la comercianţi. Utilizatorul are posibilitatea să returneze flexibil sumele utilizate în rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plată. Dobânda se plăteşte în cazul în care nu se achită integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum şi pentru toate sumele retrase de la bancomat. În plus, băncile au încheiat parteneriate cu furnizorii de bunuri şi servicii, prin care le oferă utilizatorilor reduceri la plata cu cardul de credit. Emiterea cardului de credit nu este condiţionată de virarea salariului într-un cont deschis la acea bancă şi nu depinde de acceptul angajatorului.

Potrivit documentului citat, la folosirea cardului în străinătate, fie pentru plăţi la comercianţi, fie pentru retrageri numerar, se recomandă să alegem întotdeauna plata în moneda locală (a ţării în care ne aflăm). Câteodată, în străinătate avem şi posibilitatea de a plăti în lei, însă nu se recomandă acest lucru pentru că poate implica costuri mai mari în ceea ce priveşte cursurile de schimb practicate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb