LA RECTIFICAREA BUGETARĂ, Ministerele cu investiţii pierd bani în favoarea Internelor, Apărării, Muncii şi primăriilor

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 septembrie 2014

Ministerele cu investiţii pierd bani în favoarea Internelor, Apărării, Muncii şi primăriilor

Veniturile şi cheltuielile bugetare scad

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, cu venituri şi cheltuieli în scădere, a fost postat sâmbătă pe site-ul ministerului de resort în timp ce ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, îi încuraja pe investitorii americani să vină în România. Probabil domnia sa s-a gândit că este suficient timp de dezbatere până la şedinţa de Guvern din această săptămână.

Conform notei de fundamentare a proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 1.400,0 milioane lei, iar cheltuielile bugetare - cu suma de 1.448 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat scade cu 48 milioane lei de la 14.760 milioane lei la 14.712 milioane lei, menţinându-se ca pondere în PIB la 2,2%, mai arată ministerul.

Statistica ministerului indică o colectare mai slabă a TVA, încasări mai mici din fonduri europene, dar un plus de venituri la taxe pe proprietate şi impozitul pe profit (n.r. firmele duc în continuare greul susţinerii cheltuielilor bugetare deşi sunt împovărate fiscal): "Veniturile bugetului de stat pe anul 2014, se diminuează, pe sold, cu -1.472,8 milioane lei.

Acestea se reflectă, în principal, pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) -813,1 milioane lei; venituri nefiscale -471,2 milioane lei; sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate -305,7 milioane lei; taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi -94 milioane lei. Principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează în urma rectificării bugetare sunt impozitul pe profit cu +190,5 milioane lei; impozitele şi taxele pe proprietate cu +19,7 milioane lei".

Modul de realocare a sumelor indică o diminuare a bugetelor ministerelor care au multe investiţii în derulare (Agricultură, Sănătate, Finanţe, Transport, Mediu) şi o creştere la Ministerul Muncii, la Apărare, la Afaceri Interne, la Justiţie şi Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, conform sursei citate, sume suplimentare au fost propuse pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: +1.215,1 milioane lei; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: pe sold bugetul creşte cu +575,2 milioane lei, din care principalele influenţe se regăsesc la Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1.051,1 milioane lei, la Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii 83,6 milioane lei, şi pentru achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor din anul 2013 suma de 182,3 milioane lei şi are o diminuare a sumelor alocate pentru Programe cu finanţare din FEN postaderare de -950 milioane lei; Ministerul Afacerilor Interne +254,9 milioane lei pentru echipament, utilităţi, carburanţi, muniţie şi armament, reparaţii pentru tehnica din dotare, achiziţionarea de materiale sanitare şi echipamente pentru reducerea vulnerabilităţii legate de boli grave cu potenţial înalt de contagiozitate; Ministerul Apărării Naţionale: +140,8 milioane lei pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor militare, operaţionalizarea şi menţinerea în funcţiune a Formaţiunii medicale de tip ROL2 precum şi pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J SPARTAN nr.6.

Ministerul Justiţiei primeşte în plus 106,8 milioane lei pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare la instanţele judecătoreşti (utilităţi, chirii sedii instanţe, servicii de prezentare, prelucrare şi distribuire a actelor de procedură, întreţinere şi reparaţii echipamente IT), asigurarea finanţării proiectului "Implementarea portalului N-lex", implementarea Proiectului "Reforma Sistemului Judiciar" semnat între Guvernul României şi BERD. Ministerul Afacerilor Externe are un plus de 96 milioane lei pentru întreţinere şi funcţionare a misiunilor diplomatice, precum şi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare.

Diminuările sunt prevăzute la Secretariatul General al Guvernului -1.340,4 milioane lei; Ministerul Finanţelor Publice -capitolul Acţiuni Generale cu -992,8 milioane lei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu -1.047,5 milioane lei; Ministerul Sănătăţii: -264,6 milioane lei; Ministerul Transporturilor: -170,2 milioane lei; Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice: -164,9 milioane lei.

Autorităţile propun scăderea cheltuielilor bugetului de stat pe anul 2014, cu suma de -1.623,6 milioane lei. Proiectul de rectificare explică: "Cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu +282,9 milioane lei, cele cu dobânzile scad cu -557,3 milioane lei; subvenţiile cresc cu +212,3 milioane lei; transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu +2.400,3 milioane lei, iar proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu -3.908,8 milioane lei".

De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială scad cu -223,5 milioane lei, fondurile de rezervă se majorează cu +500 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă scad cu -404,7 milioane lei, iar cheltuielile de capital cresc cu +202,3 milioane lei.

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 194,5 milioane lei este de semenea, prevăzută în proiectul de rectificare, alături de suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale cu suma de 542,0 milioane lei, urmare a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale este în valoare de 380 milioane lei.

Ministrul Finanţelor îşi propune, astfel, menţinerea deficitului bugetului general consolidat la 2,2% din PIB în 2014.

Plafonul nominal al cheltuielilor de personal la bugetul de stat se majorează cu suma de 33,3 milioane lei, la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale se majorează cu suma de 140,0 milioane lei, la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează cu suma de 7,3 milioane lei şi bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se diminuează cu suma de 183,9 milioane lei.

600 milioane lei sunt propuşi la alocarea pe judeţe şi municipiul Bucureşti, în scopul achitării plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale la data de 30 septembrie 2014, precum i pentru achitarea sumelor aprobate, până la aceea i dată, prin hotărâre a consiliului local, dar nedecontate, pentru acoperirea parţială a pierderilor induse din prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

Proiectul de rectificare bugetară ce va fi supus aprobării Guvernului autorizează Serviciul Român de Informaţii să diminueze alocările la capitolul 68.01 "Asigurări şi asistenţă socială", titlul 51 "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice", alineatul 51.01.26 "Transferuri privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului" cu suma de 10 mii lei, dar să majoreze alocările la titlul 71 "Active nefinanciare", creditele de angajament cu suma de 38.648 mii lei. SRI îşi va diminua, de asemenea, veniturile proprii în anexa nr. 3/31/13 "Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole şi alineate pe anul 2014-2017 - sumele alocate pentru activităţi finanţate integral din venituri proprii", la capitolul 33.10 "prestări de servicii şi alte activităţi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tot bugetul consolidat al guvernului este " varza a la Cluj".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb