Producătorul franco-elveţian de ciment "LafargeHolcim" a recunoscut, ieri, că a recurs la "practici inacceptabile" ca să asigure, în perioada 2012-2014, continuarea operaţiunilor unei fabrici de ciment din Siria.
Anunţul în acest sens vine după ce, în ianuarie, surse apropiate situaţiei declarau, citate de AFP, că guvernul francez a lansat o plângere în instanţă împotriva "Lafarge" pentru că societatea a cumpărat ţiţei în Siria ca să alimenteze fabrica din Jalabiya, încălcând sancţiunile impuse acestei ţări de Occident.
Compania a recunoscut că filiala sa din Siria, care aparţinea la vremea respectivă grupului "Lafarge", a remis fonduri unor părţi terţe, cu scopul de a găsi aranjamente cu unele grupări armate, inclusiv terţi vizaţi de sancţiuni, fără să poată să stabilească destinatarii finali.
Compania nu a precizat care sunt aceste grupuri.
"Condiţiile cerute pentru asigurarea continuării funcţionării fabricii erau inacceptabile", a precizat compania.
Potrivit Le Monde, aceste aranjamente au fost în favoarea Statului Islamic.
Fabrica de ciment din Jalabiya (nordul Siriei) a fost cumpărată în 2007 de către "Lafarge", care ulterior a fuzionat cu "Holcim" Elveţia. Unitatea a fost inaugurată în 2010, iar în 2011 a izbucnit războiul civil din Siria. Atunci, conducerea fabricii a căutat să o ţină în funcţiune cât mai mult timp. Din 2013, prezenţa Statului Islamic în regiune a obligat fabrica să negocieze drepturi de trecere pentru camioanele sale prin puncte de control deţinute de jihadişti. Totodată, unitatea a fost nevoită să negocieze aprovizionarea cu producători de petrol, ale căror câmpuri erau controlate de Statul Islamic.
Astfel, în mod indirect, "Lafarge" a finanţat organizaţia Statul Islamic timp de peste un an, conform presei străine. Statul islamic a preluat controlul fabricii în septembrie 2014, iar "Lafarge" şi-a încetat activitatea în Siria.
Producătorul de ciment a subliniat: "În timp ce războiul lua amploare, deteriorarea situaţiei politice din Siria a antrenat provocări majore de securitate, respectiv la adresa activităţilor uzinei şi angajaţilor. Acestea includeau ameninţări la adresa securităţii colaboratorilor, dar şi perturbări în aprovizionare".
Conform companiei, responsabilii cu operaţiunile "Lafarge" din Siria au acţionat într-un mod pe care îl credeau "în cel mai bun interes al fabricii şi angajaţilor". Însă, ancheta a dezvăluit erori de judecată semnificative, care contravin codului de conduită aflat în vigoare atunci", conform "Lafarge".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2017, 07:39)
Huooooo
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2017, 13:37)
in acelasi timp, teroristi afiliati SI au pus la cale atentate in Europa.