Laptele nu mai este o afacere rentabilă în Bistriţa-Năsăud

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 august 2004

Producătorii de lapte din Bistriţa-Năsăud sînt nemulţumiţi de scăderea preţului de achiziţie a laptelui de la 7.000, cît era în decembrie 2003, la 4.500-5.000 de lei în această vară, informează Rompres. Din această cauză, producătorii din comuna Dumitriţa au recurs la gesturi disperate, preferînd să arunce laptele pe drum decît să vadă cum procesatorul cu care lucrează întîrzie plăţile cu luni de zile şi percepe preţuri ridicole.

Pentru a rezolva această situaţie, în zonă s-au deplasat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Petrica Popsor, precum şi preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine, care au perfectat un nou contract cu o altă firmă, astfel încît oamenii să-şi primească banii la timp.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Leonida Lupsaiu, spune că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie este şi închiderea mai multor lăptării pe motiv că nu corespundeau normelor europene.

Astfel, s-a produs un surplus de producţie, iar procesatorii rămaşi pe piaţă şi-au permis să stabilească preţuri mai mici, ştiind că producătorii nu au altă soluţie pentru a-şi vinde laptele.

"N-am crezut niciodată că statul poate să intervină pe piaţa privată", a spus Lupsaiu, care este de părere că lăptăriile nu trebuiau închise, ci ajutate să atingă normele europene, mai ales că se doreşte ca în România să se proceseze pînă la 5 milioane de tone de lapte anual, or, capacitatea actuală este de doar 2 tone.

De asemenea, crescătorii de taurine speră ca, o dată cu venirea toamnei, preţul laptelui să crească măcar pînă la 7.000 de lei litrul, cît era acum un an, cu toate că valoarea acestuia se menţine la acelaşi nivel din 2002.

În decembrie 2003, crescătorii de taurine au declanşat chiar o grevă de trei zile pe motiv că preţul litrului de lapte la achiziţie este prea mic pentru a acoperi cheltuielile de producţie, dar singura reuşită a fost plata subvenţiilor restanţe pe cinci luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb