LAURENŢIU REBEGA, RETROSPECTIVĂ DUPĂ 10 ANI ÎN UE: "Nu e nicio îndoială că, în cei zece ani, ţara noastră a cunoscut un proces accelerat de modernizare"

Jose Fierro
Politică / 3 ianuarie 2017

Laurenţiu Rebega

Laurenţiu Rebega

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega afirmă că după 10 ani de la aderarea României în UE, ţara noastră a cunoscut "un proces accelerat de modernizare", dar "cel mai grav este că după aderare, România nu şi-a mai propus nimic", se arată într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Rebega declară: "La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. A fost o încununare a unui remarcabil consens al forţelor politice din ţara noastră. Cu toate că, la începutul anilor `90, divergenţele dintre partide erau cel puţin la fel de mari ca şi acum, nimeni nu a prezentat o alternativă la integrarea euro-atlantică. Acesta a fost proiectul pe care toţi actorii politici l-au susţinut fără obiecţii".

Din punctul său de vedere, "nu e nicio îndoială că, în cei zece ani care au trecut, ţara noastră a cunoscut un proces accelerat de modernizare".

Politicianul a explicat: "Acest proces s-a desfăşurat pe toate planurile, începând de la cel instituţional, trecând prin cel economic şi politic şi ajungând la viaţa de zi cu zi a aproape tuturor cetăţenilor.

Într-un anume fel, a fost o situaţie similară cu aceea în care un om sărac şi necumpătat câştigă premiul cel mare la Loto: îşi cumpără o casă nouă, o maşină nouă, mobilă şi haine, electrocasnice şi accesorii şi face excursii în toată lumea, în locuri pe care până atunci le cunoştea numai din auzite.

Fondurile europene au fost folosite cam în acest fel! Desigur, comparaţia este forţată, iar utilizarea banilor, după cum se ştie, a fost condiţionată de eligibilitatea proiectelor şi de o contabilitate foarte riguroasă. Dar banii au venit şi efectele lor se văd. Aspectul exterior al ţării s-a schimbat".

Rebega consideră incontestabil faptul că integrarea a adus o "modelare a oamenilor".

Acesta a adăugat: "Este vorba atât despre funcţionarii instituţiilor care au intrat în legătură cu omologii lor europeni, cât şi despre întreprinzătorii care au făcut afaceri în celelalte state ale Uniunii, cât şi despre oamenii simpli care au plecat la muncă în străinătate. Bineînţeles că nu toate schimbările de ordin social au fost benefice. Unele, care acum par favorabile, s-ar putea dovedi, în viitor, erori sau pierdere de vreme. Însă, România, prin toţi cetăţenii ei, a fost racordată la un alt ritm al existenţei".

Reprezentantul ţării noastre la Bruxelles consideră că aderarea României a avut şi câteva dezavantaje.

Laurenţiu Rebega a afirmat: "În primul rând, dacă e să reluăm comparaţia cu câştigătorul la Loto, omul în cauză nu a investit banii nici în active productive şi nici în propria lui dezvoltare. Nu şi-a deschis o afacere şi nici nu a urmat nişte cursuri care să-i dea o altă, sau o mai bună, calificare.

România a continuat să privatizeze active ale statului care, ulterior, au fost desfiinţate. Sau pur şi simplu şi-a închis singură anumite întreprinderi, urmând docilă regulamentele şi directivele europene. Creşterea PIB-ului s-a făcut mai ales prin consum şi prin îndatorare. Criza din 2010 a arătat cât de fragilă este România ca stat membru al Uniunii.

România nu a investit în oameni! Problemele învăţământului se reportează de la o guvernare la alta, iar economia reală nu oferă tinerilor motivaţia de a studia. În acelaşi timp, populaţia a scăzut şi a îmbătrânit. Cei tineri şi chiar adulţii apţi de muncă preferă să plece să lucreze în străinătate şi foarte mulţi sunt hotărâţi să nu se mai întoarcă în ţară. În fine, în România au fost preluate fără discernământ tot felul de mode ţinând de corectitudinea politică fără să existe, însă, şi o responsabilizare pe măsură".

Europarlamentarul este de părere că integrarea europeană a devenit "o dogmă pe care aproape nimeni n-a avut curajul să o critice".

"Cel mai grav este însă că, după aderare, România nu şi-a mai propus nimic!", a subliniat politicianul. Acesta consideră că responsabilii politici au înţeles că, "de-acum încolo, «noi» nu mai trebuie să facem nimic şi de toate se vor ocupa «ei» - europenii".

Rebega afirmă că de când când a devenit membru al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţilor a fost numit "xenofob, fascist, populist, anti-european etc".

Deputatul european a explicat: "Nu sunt împotriva Uniunii Europene! Nu contest beneficiile pe care România şi românii le-au avut sau le au ca urmare a integrării UE. Dar încerc să atrag atenţia asupra faptului că în toţi aceşti ani România şi românii nu au primit cât ar fi trebuit să primească. Guvernanţii români nu au negociat în interesul ţării, iar, pe ansamblu, statele puternice ale Uniunii şi multinaţionalele au câştigat mai mult decât România şi cetăţenii ei în urma aderării".

Acesta subliniază contextul actual în care se află UE: "Iată, însă, că Europa a ajuns în anul euroscepticismului! După Brexit, Uniunea este frământată de mişcări politice divergente, economia, în cel mai bun caz, stagnează, terorismul şi ameninţările de tot felul pun sub semnul întrebării proiectul triumfalist de acum zece ani".

Din punctul de vedere al lui Laurenţiu Rebega, Uniunea Europeană "nu mai poate continua ca până acum!". Europarlamentrul consideră că o "reformă profundă" este "imperios necesară", iar ţara noastră nu dă vreun semn pozitiv că este pregătită pentru scenariile principale ale viitorului european sau că are un proiect cu adevărat în interesul naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb