LECŢIA CRIZEI ING se întoarce la produsele de bază

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2009

Mişu Negriţoiu: Infuziile de lichiditate au fost o soluţie bună, însă este foarte greu de determinat de câţi bani este nevoie fără a depăşi limita.

Mişu Negriţoiu: Infuziile de lichiditate au fost o soluţie bună, însă este foarte greu de determinat de câţi bani este nevoie fără a depăşi limita.

Criza financiară este departe de a se fi sfârşit, iar criza economică este abia la început, este de părere Mişu Negriţoiu, director general ING Bank.

Domnia sa spune că infuziile de lichiditate au fost o soluţie bună, însă "este foarte greu de determinat de câţi bani este nevoie fără a depăşi limita".

Lecţia învăţată de ING Bank în confruntarea cu problemele din pieţele financiare a fost aceea că trebuie să se întoarcă la produsele de bază, de care "ţara şi oamenii au nevoie", potrivit domnului Negriţoiu.

"Nu produsele sofisticate sunt obiectivul nostru", a mai declarat şeful ING Bank. Obiectivele băncii sunt să ajungă în Top 5, să îşi extindă reţeaua prin creştere organică şi să aibă peste un milion de clienţi fericiţi.

Divizia pentru persoane fizice va fi profitabilă de anul viitor

Divizia pentru persoane fizice a ING Bank, lansată în urmă cu cinci ani de zile, şi-a atins obiectivul de a avea un milion de clienţi, numărul de sucursale ţintit - 200-250 - fiind îndeplinit în proporţie de 90%.

"Motivul pentru care ţinta a fost de un milion de clienţi a fost faptul că la acest număr banca ajunge la "break-even (n.r. profit zero)", a spus directorul general adjunct al băncii, Albert Roggemans.

Domnia sa a mai declarat: "Vom începe să avem profit pe divizia de persoane fizice începând de anul viitor şi să contribuim, astfel, la performanţa băncii".

Pentru viitorul apropiat, ING vrea să lanseze propuse dedicate nevoilor specifice ale clienţilor. Domnul Roggemans a subliniat că banca nu a încetat să acorde credite nici în cele mai grele momente. "Dobânzile la credite sunt foarte mari pe piaţă; vom încerca să avem dobânzi cu 2-3% sub nivelul pieţei, însă în condiţiile unor termene scurte de rambursare", conform directorului băncii.

Programul "Prima Casă" ar fi fost prea costisitor pentru ING

ING Bank plănuia să intre în programul guvernamental "Prima Casă", însă, în ultimul moment şi-a schimbat politica, lansând creditul de Casă Nouă.

"Garanţia nu era 100% sigură, birocraţia era prea mare, ar fi fost o povară prea mare să dezvoltăm soluţiile IT necesare şi ar fi durat prea mult, aşa că am decis să ne asumăm noi ris­cul creditelor", a spus domnul Roggemans.

Creditul imobiliar ING de Casă Nouă are o dobândă variabilă (la un an) de 5,5% pe an şi o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,11%, pentru un credit de 80.000 euro pe 30 de ani.

Spre deosebire de produsele incluse în programul Prima Casă, creditul ING necesită 25% avans din partea clientului, însă are o sumă maximă ce poate fi împrumutată, de 80.000 euro. Totodată, acesta se obţine pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe cu scop de reşedinţă principală, chiar dacă există în proprietate şi alte imobile sau terenuri.

După 12 luni, titularul împrumutului poate să ramburseze creditul anticipat, fără nici un comision suplimentar.

Un alt produs de creditare lansat de ING este ING Personal, cu o dobândă de 15,5% pe an şi DAE de 18,23% pentru un credit de 60.000 lei, acordat pe 5 ani, cu asigurare.

ING a mai lansat un produs de economisire adresat părinţilor care vor să pună bani de o parte pentru copii. Pentru acest produs, ING oferă o dobândă preferenţială, contul putând fi deschis atât în lei, cât şi în euro.

15 ani de ING Bank în România

ING Bank, care a împlinit 15 ani de prezenţă pe piaţa asutohtonă, a fost prima investiţie bancară vestică în România după căderea comunismului, intrând în 1994 pe segmentul companiilor, iar în 2004 pe segmentul populaţie. În 1997, banca şi-a început activitatea în asigurări de viaţă, iar în 2007, în pensii private.

Astfel, a ajuns la o cotă de 34,5% din piaţa asigurărilor de viaţă (în 2007) şi de 38,52% din piaţa pensiilor private (2008).

"Am înregistrat o creştere continuă şi sustenabilă a activelor bancare", a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ING. Domnia sa a mai adăugat: "În 2004-2006 am avut o creştere determinată de depozitele instituţiilor financiare, după care, odată cu criza, au plecat jumătate de miliard de euro din depozite".

Totuşi, "investiţiile din anii anteriori dau rezultate", explică domnul Negriţoiu motivele pentru care banca a înregistrat creştere în perioadă de criză.

În primul semestru din acest an, banca înregistra o cotă de piaţă de 10,3%, la persoanele fizice, de 4,2% la clienţii "private banking", de 2,8% la IMM-uri, de 15,4% pe segmentul "Mid corporate", 48%, la companii mari, la instituţii financiare, de 37%, iar pe total clienţi, de 9,9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb