LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL - PROROGATĂ PENTRU A DOUA OARĂ, LA FINAL DE AN Guvernul Cioloş repetă istoria insolvenţei persoanelor fizice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 decembrie 2016

Guvernul Cioloş repetă istoria insolvenţei persoanelor fizice

În primăvară, Consiliul Patronatelor Bancare din România scria în anunţuri publicitare că nu este nevoie de legea dării în plată, întrucât "există o lege a insolvenţei persoanelor fizice (...) care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz"

Din informaţiile noastre, ANPC nu a sancţionat această afirmaţie falsă

Legea insolvenţei persoanelor fizice a devenit fata morgana pentru clienţii care nu mai au posibilitatea să-şi achite ratele bancare.

La fel ca în decembrie 2015, aplicarea acestei legi este amânată, la final de an, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Guvernul Cioloş reuşeşte ca, în circa un an de zile, să proroge de două ori aceeaşi lege şi îşi dovedeşte astfel incompetenţa, întrucât motivele de amânare invocate anul trecut sunt aceleaşi cu cele de acum - nu sunt întocmite condiţiile necesare pentru ca actul legislativ să poată fi aplicat. Se pare că nu a fost suficient un an pentru a fi alocate sumele şi resursele umane de care este nevoie în acest caz. Guvernul a prelungit cu încă şapte luni agonia debitorilor aflaţi la capătul puterilor financiare.

Decizia Executivului vine în contextul în care, pe parcursul întregului an, deputaţii au propus şi dezbătut devansarea termenului de prorogare (1 ianuarie 2017). După ce deputaţii jurişti au stabilit că aplicarea iniţiativei ce reglementează falimentul personal nu trebuie să aştepte până la finalul anului în curs ca să fie aplicată, ci doar până la 31 mai 2016, plenul Camerei Deputaţilor a votat intrarea în vigoare a legii la 31 octombrie 2016.

Cu toate acestea, joi, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prorogă, din nou, Legea insolvenţei persoanelor fizice, până la data de 1 august 2017.

Documentul menţionează: "Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condiţiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar şi adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri să poată funcţiona, trebuie alocate resurse umane şi financiare. Mai exact, este nevoie de specialişti care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una şi trei luni.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplificate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare".

Actul normativ mai subliniază că, în cursul anului 2016, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe măsuri care să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice: "A fost elaborat un Plan de acţiune comun care cuprinde măsurile legislative şi administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenţei persoanelor fizice.

Potrivit acestui plan, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Comisiilor de insolvenţă (publicată în Monitorul Oficial în 22.01.2016). Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile în Comisia de insolvenţă la nivel central de către: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiţiei, iar Comisia este funcţională.

La nivelul ANPC au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregătirea punerii în aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă; procedura de lucru pentru Comisiile de insolvenţă.

În plan legislativ, a fost elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare interministerială, după ce a fost în consultare publică. Pentru Direcţia Insolvenţă din ANPC sunt prevăzute un număr de 314 posturi contractuale. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a putea demara procedurile iniţiale prevăzute de lege pentru anul 2016 urma să organizeze concursuri în vederea angajării pentru un număr de 68 de posturi, salariaţi cu statut de personal contractual, urmând ca, pentru anul 2017 să fie ocupate restul de 246 de posturi".

Amintim că, la finalul anului trecut, Executivul a motivat prima decizie de prorogare, pentru un an, a Legii insolvenţei persoanelor fizice prin faptul că o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit şi că normele metodologice de implementare nu au fost adoptate.

Comunicatul Executivului din decembrie 2015 preciza că neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplificate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv subdimensionării structurilor administrative de implementare.

Deputatul PSD Ana Birchall a arătat în mai multe ocazii că motivul amânării intrării în vigoare a legii este unul nefundamentat: "Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat".

În condiţiile în care este din ce în mai clar că aplicarea acestei legi este învăluită într-o ceaţă totală, ne întrebăm cum explică acum Consiliul Patronatelor Bancare din România afirmaţia făcută în reclama împotriva Legii dării în plată potrivit căreia "există o lege a insolvenţei persoanelor fizice (...) care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz"...

Ca autoritate de protecţie a consumatorilor, ANPC nu a sancţionat această afirmaţie falsă, potrivit informaţiilor noastre.

Legea falimentului personal se adresează debitorilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci şi prevede o perioadă de derulare de cinci ani.

Printre altele, prevederile vizează şi faptul că persoanele care îşi declară falimentul personal sunt protejate de executarea silită. Totodată, în lege este prevăzut ca împrumutaţii, inclusiv cei care deja au fost executaţi silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale.

Legea insolvenţei persoanelor fizice a provocat controverse încă de la început, unii specialişti fiind de părere că, de fapt, aceasta va îngreuna foarte mult viaţa consumatorilor, ale căror cheltuieli vor fi verificate de un administrator judiciar.

Iniţiativa a fost promulgată de preşedinte în 18 iunie 2015.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Guvernul Cioloș prorogă legea mafiei bancare în ultima lună de mandat, cu doar șase luni, timp în care urmează să fie lucrați adversarii politici ai mafiei securiste și reinstalat un guvernul meu care să distrugă capitalul românesc, clasa medie și viitorul României în favoare profiturilor multinaționalelor.

    1. Si ce ardelean cumsecade si temeinic si de treaba pare tradatorul asta!

      PNL este in spatele acestei prorogari. Un partid de tradatori.

      cum ramane? aceea trebuia promulgate rapid, nu-I asa?

      MA a facut un comentariu sec nu demult cu legile si intrarile in vigoare inainte-dupa alegeri.

      Cu ce ne-am ales dupa ce am ales? 

    Foarte bine. Deja sunt vreo doua legi care ii apara pe cei ce nu mai vor sa isi plateasca datoriile. Pe cand o lege care sa ii ajute pe cei ce si le platesc cu constinciozitate? Sau cei din urma nu sunt buni pentru ca nu pot fi folositi ca masa de manevra?

    Ciolos a fost premierul bancilor si am prostimii. Raiffeisen este presedintele bancilor ai al prostimii

    Nu conteaza culoarea politica sau tehnocrati, toti pun botu' pe cascaval.

    1. ca sa nu fie sobolanii acuzati de lipsa de interes

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb