Legea minelor, contestată de ONG-uri

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2013

Legea minelor, contestată de ONG-uri

Iniţiativa legislativă pentru modificarea legii minelor dezbătută de Guvern a stârnit numerose reacţii, mai ales din partea unor organizaţii non-guvernamentale care afirmă că, prin aprobarea legii, este ameninţat dreptul la proprietate.

Potrivit declaraţiilor fondatorului ActiveWatch, Mircea Toma, prin modificările aduse noii legii a minelor, companiilor minere li se dă mână liberă să îi exproprieze pe cei care locuiesc în perimetre unde se află diverse zăcăminte.

"Primii ameninţaţi de această lege sunt localnicii din Roşia Montană, următorii sunt bunicii noştri de la ţară sub ale căror case companiile găsesc gaze necombus­tibile, sau cabana unde te duci la munte şi adăposteşte sub ea cărbune", au declarat, ieri, cei de la ActiveWatch.

Noul proiect de Lege completează domeniul de aplicare al Legii minelor prin definirea unor noi resurse şi actualizarea şi clarificarea unor termeni.

Modificarea şi completarea Legii nr.85/2003 vizează introducerea unor prevederi cu privire la procedura de ofertare şi stabilirea unor obligaţii noi pentru operatorii din domeniu, stabilirea unor obligaţii exprese privind refacerea mediului afectat de lucrările miniere, precum şi prevederi legate de executarea activităţilor miniere. Se stabilesc, de asemenea, defalcarea cotelor către bugetul de stat şi bugetul local, precum şi perioada pentru care se plăteşte taxa pentru activitatea minieră.

Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor numărul 85/ 2003, conform unui comunicat de presă.

Acest proiect de lege, dacă s-ar adopta, ar facilita aprobarea proiectelor miniere şi ar stabili pentru industria minieră derogări de la legislaţia în vigoare.

Dan Mercea, Preşedinte al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, a declarat: "Asis­tăm la o situaţie fără precedent după "89. Parlamentul pregăteşte o lege specială pentru aprobarea cu orice preţ a mineritului cu cianuri. Se ignoră dreptul la proprietate, premeditând aruncarea în stradă a cetăţenilor ce rămân fără case, fără afaceri, fără terenuri. Oamenii ar fi la mila companiilor ce poate le dau sau poa­te nu le dau un preţ corect pe proprietăţi. Dacă strategia de lansare economică a ţării noastre înseamnă proiecte precum cel de la Roşia Montană, constatat ilegal de instanţele de judecată şi care nu poate începe deoarece oamenii de acolo nu vor să plece, atunci economia României trebuie gestionată de politicieni mai competenţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb