LEGILE JUSTIŢIEI: A fost votată înfiinţarea secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie

Andreea Cuzub
Anticorupţie / 7 decembrie 2017

Parchetul General (Sursa foto: Facebook)

Parchetul General (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 20:30 Cătălin Predoiu: "Haosul şi brambureala prin legile justiţiei au continuat"

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a spus că modificările aduse legilor justiţiei sunt o încercare clară de a destabiliza sistemul judiciar.

"După cum ati văzut, haosul şi brambureala prin legile justiţiei au continuat şi astăzi (...) Am văzut azi texte care au luat din competenţa DNA atribuţii importante pentru a le transfera unei preconizate secţii la nivelul Parchetului General (...) Pe de altă parte, ceea ce este de două ori îngrijorător este că nici măcar în această ipoteză nu-şi fac bine treaba - textele pe care le-au primit din partea UNJR au fost pur şi simplu demolate din punct de vedere tehnic de către reprezentanţii Ministerului Public, deci am avut nişte texte care nu au fost suficient de bine gândite şi pregătite. În acelaşi timp aş vrea să subliniez faptul că fără a corela toate acele prevederi, între ele se vor produce în funcţionarea sistemului judiciar mari perturbări", a atras atenţia fostul ministru al Justiţiei, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia modificările aduse Legilor Justiţiei pot crea consecinţe în masă.

"Eu nu aş vrea ca după încheierea acestui parcurs pe repede înainte să constatăm că s-a umblat în arhitectura sistemului judiciar ca şi când un copil s-ar juca cu un chibrit într-un depozit cu pulbere, pentru că sunt mecanisme fine care, odată dezechilibrate, pot produce consecinţe în masă", a adăugat Predoiu.

Parlamentarii USR au criticat de asemenea modul în care au decurs dezbaterile în comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, dar şi înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, despre care au spus că ia din atribuţiile DNA.

"DNA-ul este demonizat, i se iau din atribuţii, am observat o problemă foarte mare în aceea că s-a propus înfiinţarea unei secţii, nu a unei direcţii de investigarea infracţiunilor. Au redenumit această secţie, numai că nu s-a venit cu nişte propuneri concrete care să facă funcţional un astfel de organism, o astfel de secţie", a atras atenţia deputatul USR Stelian Ion la finalul şedinţei comisiei speciale, în care a fost dezbătută legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

El a avertizat şi că o bună parte a şedinţei s-a desfăşurat fără cvorum.

"Se continuă cu această înlăturare a principiului independenţei procurorului, se preiau de la DNA atribuţii importante considerăm că se destabilizează. Prin faptul că se reglementează o secţie specială în cadrul Parchetului General fără să existe nişte reglementări clare care să facă funcţională această secţie se destabilizează acest sistem judiciar", a mai spus el.

(G.F.)

---------

Actualizare 20:15 Florin Iordache: "Nu destabilizăm nici Justiţia, nici independenţa Justiţiei"

Prin amendamentele adoptate astăzi de Comisia pentru legile Justiţiei nu se destabilizează nici sistemul judiciar şi nu este afectată nici independenţa Justiţiei, a susţinut preşedintele comisiei, Florin Iordache, după ce opoziţia a criticat decizia privind înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General, "fiind astfel luate din atribuţiile DNA".

"Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiţia şi nici independenţa Justiţiei. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiţiei în vreun fel - fie în desemnare, fie în recuzare, etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociaţiilor profesionale, este înfiinţarea acestei secţii specializate, o secţie în subordinea procurorului general şi procurorul şef al acestei secţii este numit de plenul CSM, la propunerea secţiei pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic", a declarat Iordache la finalul şedinţei comisiei.

El a adăugat că toate asociaţiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere în cadrul dezbaterilor, între acestea fiind AMR şi UNJR.

"Dacă în iniţiativa depusă de noi discutam de Direcţie, în urma analizei şi a propunerilor făcute am ajuns la concluzia că nu e necesară înfiinţarea unei direcţii şi e necesară înfiinţarea unei secţii, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit nişte condiţii pentru aceştia. Argumentele care justifică înfiinţarea acestei secţii sunt prezentate de asociaţiile profesionale", a argumentat preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei.

(G.F.)

--------

Actualizare 19:45 Iordache: "Amendamentele respinse, clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm"

Deputatul PSD Florin Iordache şi-a justificat astăzi propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât amendamentele să fie votate în bloc, nu individual, prin faptul că dacă o propunere a fost respinsă în comisie, înseamnă că nu există o majoritate pentru adoptarea sa, deci nu mai are rost să fie supusă la vot.

"Aţi văzut ieri că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Prin propunerea pe care am făcut-o, atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm (...) Aceasta pleacă de la o raţiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului care are mii de amendamente şi zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise şi apoi vot pe amendamentele respinse (...) Nici au nici în viitor şi nici în vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult", a susţinut Florin Iordache, potrivit news.ro.

Întrebat dacă propunerea sa vine după experienţa de miercuri, când şedinţa Camerei Deputaţilor a durat peste 13 ore, Iordache a răspuns: "Fără îndoială, da".

Chestionat în continuare dacă va iniţia şi modificarea regulamentului şedinţelor comune, deoarece proiectul de buget se discută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Iordache a spus că nu este nevoie.

"Nu cred că este necesar, pentru că regulamentul şedinţelor comune se completează cu regulamentul uneia din Camere. Deci, dacă avem o prevedere în regulamentul unei din Camere, fără îndoială se aplică şi la plenul reunit", a susţinut deputatul PSD.

(G.F.)

--------

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat astăzi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători, potrivit News.ro.

Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

"După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie", se arată într-un prim amendament.

Potrivit sursei citate, al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari".

Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR, în timp ce reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei, conform News.ro.

Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei a început luni dezbaterea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanţii principalelor instituţii din sistemul judiciar - Parchetul General, CSM, DIICOT - au cerut parlamentarilor să nu înfiinţeze o direcţie spcială pentru investigarea magistraţilor, explicând că acest lucru ar lăsa loc ingerinţelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susţine înfiinţarea direcţiei spciale, susţinând că aceasta ar reprezenta o garanţie a independenţie sistemului judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb